Ministerul Justiției a trimis spre avizare proiectele legilor privind statutul judecătorilor și procurorilor, organizării judiciare și CSM

Ministerul Justiției a trimis spre avizare proiectele legilor privind statutul judecătorilor și procurorilor, organizării judiciare și CSM
Sursa foto: Shutterstock/ Caracter ilustrativ
Publicat: 22/07/2022, 22:01

Ministerul Justiției a trimis vineri către CSM, pentru avizare, proiectele legilor privind statutul judecătorilor și procurorilor, organizării judiciare și CSM.

În cursul anului 2021, proiectele au fost înaintate CSM pentru avizare, dar fără a fi realizată, prealabil, procedura de avizare interministerială și au fost retrase, ulterior, în același an din CSM.

În ianuarie 2022, Ministerul Justiției a reluat procesul actualizării proiectelor și finisării lor în urma numeroaselor propuneri primite din partea sistemului judiciar. În primăvara acestui an, proiectele au fost discutate la nivel tehnic și politic cu reprezentanții Comisiei Europene, într-un exercițiu de consultare și cooperare partenerial, transparent și corect, desfășurat în cadrul Mecanismului de Cooperare și Verificare, informează Ministerul Justiției.

Ulterior, proiectele au fost, din nou, afișate pe pagina de web a Ministerului, pentru o nouă rundă de dezbateri publice în cadrul căreia Ministerul Justiției a primit și analizat 868 de amendamente și propuneri din partea CSM (ambele secții), Înalta Curte de Casație și Justiție, Parchetul General, DNA, asociațiile de procurori și judecători, asociația magistraților – asistenți, instanțe, parchete, precum și colectiv sau individual de judecători și procurori, specialiști DNA, specialiști IT, un sindicat al funcționarilor publici, funcționari publici, cetățeni și, nu în ultimul rând, ministerele avizatoare ale proiectelor, primind și reflectând în cuprinsul proiectelor numeroase soluții venite din partea sistemului judiciar, a ministerelor și a societății civile.

Înainte de transmiterea către CSM pentru avizare, Ministerul Justiției a parcurs și procedura de avizare interministerială, primind avize favorabile din partea tuturor ministerelor avizatoare, respectiv Ministerul Afacerilor Interne, Ministerul Apărării Naționale, Ministerul Finanțelor, Ministerul Muncii, Familiei și Protecției Sociale, Ministerul Sănătății și Ministerul Investițiilor și Proiectelor Europene.

Adoptarea proiectelor este un dublu obiectiv în cadrul MCV și al Planului Național pentru Redresare și Reziliență (PNRR).

Pe baza soluțiilor rezultate, consider că proiectele reprezintă expresia fericită a dialogului dintre viziunea ministerului și a sistemului judiciar, prin armonizarea proiectelor cu multe din propunerile primite. Asigur pe toți cei care au formulat propuneri că toate cele 868 de amendamente au fost analizate cu seriozitate, în cadrul unei munci desfășurate cu răbdare și profesionalism de către toți cei care s-au implicat în această provocare. Dincolo de relevanța proiectelor pentru MCV și PNRR, finalizarea lor reprezintă încheierea unei prime etape importante în drumul lor către „lumina tiparului” Monitorului Oficial. Avizarea acestora de către CSM, adoptarea de către Guvern, adoptarea ca legi de către Parlament și promulgarea lor de către Președintele României, adică îmbrățișarea lor de către toate cele trei puteri ale statului, ar reprezenta următoarele „borne instituționale” esențiale pe acest drum al reconstrucției și modernizării sistemului judiciar.

Echipa Ministerului Justiției își dorește ca acest efort instituțional, început în urmă cu doi ani de zile, să devină un „proiect concretizat”, spre schimbarea la față în bine a Justiției române, consolidarea independenței acesteia, garantarea și satisfacerea drepturilor și libertăților cetățenilor. Pentru Ministerul Justiției, transmiterea proiectelor spre avizarea CSM, după etapele anterioare, nu este un final de proiect, este doar un final de etapă și ne vom menține aceeași concentrare, travaliu și ritm și în următoarele etape. Doresc să felicit echipa ministerului și să mulțumesc tuturor celor care s-au aplecat asupra proiectelor și ne-au făcut propuneri, chiar și celor care au criticat variantele anterioare ale acestora sau strategiile ministerului, nu în ultimul rând presei, care a „pigmentat” cu analize utile acest parcurs, pentru că ne-au atras atenția asupra unor nuanțe importante, ne-au pus adesea pe gânduri și ne-au provocat să răspundem așteptărilor rezonabile! Vom coopera în continuare cu toate instituțiile, precum și cu partenerii noștri externi, pe bază de transparență și loialitate instituțională, a declarat ministrul Justiției, Cătălin Predoiu.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Doi soți au renunțat la toată averea de 24 de milioane $ ca să se...
Grațiela Corduneanu, la un pas să înfunde închisoarea. Scandal uriaș produs de nevasta interlopului din...
FOTO. Ea e bomba sexy pentru care a divorțat Paszkany! Imagini incendiare cu noua iubită...
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
După ce a recrutat pușcăriași să lupte pe front, Rusia se confruntă cu un număr...
Câți bani au primit Bontea, Scărlătescu și Dumitrescu ca să revină la MasterChef. Suma este...
Mihaela Bilic a deslușit misterul cartofilor congelaţi. De ce îi RECOMANDĂ pentru consum
"Unde mai joc și eu la aparate?!" Vieţile românilor care s-au trezit într-o nouă realitate,...
IREAL ce s-a întâmplat cu sicriul lui Corduneanu! Avem VIDEO
Prietena Robertei și a lui Sebi, dezvăluiri tulburătoare la opt luni după accidentul de la...
Amante celebre din showbiz-ul românesc! Unele au ajuns în faţa altarului, altele au rămas doar...
Poate fi anulat permisul auto dacă nu ai condus mașina mai mult de 2 ani?
CE a propus stabilirea în acest an a datei de eliminare a controalelor la frontierele...
Întrebare SIMPLĂ ca „bună ziua”: Ce sunt ROȘIILE? Fructe SAU legume?
Vor dispărea BANCNOTELE definitiv?! Moment de cotitură în lumea banilor
Rusia va ataca NATO. Anunțul care punea lumea pe jar
Ce avere are Paul Nicolau, zis Pescobar. Suma impresionantă pe care o câștigă patronul de...
Imagini exclusive de la priveghiul lui Costel Corduneanu. Berbecuții se rumenesc la proțap, prietenii din...
Robi și Rebecca, discuție în camera roșie! S-ar vedea sau nu într-un cuplu cu Robi?...
Momentul în care o femeie merge cu unchiul mort la bancă să ia un împrumut:...
BANCUL ZILEI. O moldoveancă la McDonald’s: - O rație di șolduri di pui cu barabuli...
Programul spațial civil al Chinei este de fapt militar, avertizează NASA