Consultații preventive record pentru copii, anunță Casa Naţională de Asigurări de Sănătate. Șeful CNAS dă tonul la promovarea serviciilor de prevenție

Consultații preventive record pentru copii, anunță Casa Naţională de Asigurări de Sănătate. Șeful CNAS dă tonul la promovarea serviciilor de prevenție
Publicat: 04/10/2023, 20:13
Actualizat: 04/10/2023, 21:31

La mai puțin de două luni de la preluarea conducerii Casei Naționale de Asigurări de Sănătate, Andrei Baciu schimbă strategia și alege să promoveze prevenția ca abordare strategică, cu un accent evident pe această zonă.

„Avem fonduri suplimentare și servicii suplimentare pentru prevenție”, a anunțat Andrei Baciu în ultimele intervenții publice pe care le-a avut.

„Țintim la schimbarea mentalității în România: la medic nu mergem doar atunci când ne doare ceva, ci tocmai ca să nu ne doară ceva în viitor”, a explicat șeful CNAS.

Prin urmare, CNAS a început o campanie de promovare a serviciilor de prevenție gratuite, nu doar pentru a-i convinge pe asigurați să meargă la medic, ci și pentru a-i informa despre drepturile lor. Informațiile și noutățile sunt transmise săptămânal pe canalele CNAS, inclusiv pe pagina de Facebook a instituției, respectiv cea a președintelui Casei Naționale de Asigurări de Sănătate. Conform datelor oferite de instituție, de la începutul anului trecut au fost acordate peste 172.000 de consultații de prevenție la categoria de vârstă 2-17 ani.

Peste 61.000 de consultații de prevenție (categoria de vârstă 2-17 ani) au fost acordate în trimestrul 2 al anului, cu 20% mai mult comparativ cu primul trimestru al anului. Datele aparțin Casei Naționale de Asigurări de Sănătate, care desfășoară o campanie de promovare a importanței prevenției în sănătate.

Potrivit unei informări transmise pe pagina de Facebook a președintelui CNAS, Andrei Baciu, pentru copiii de peste 4 ani Casa Națională de Asigurări de Sănătate decontează, o dată pe an, consultații preventive pentru screeningul anemiei și rahitismului, screeningul tulburărilor de vedere, screeningul sindromului dismetabolic la copiii cu indicele de masă corporală crescut, precum și pentru screeningul bolilor cu transmitere sexuala sau cel al depresiei.

Potrivit preşedintelui CNAS, tot în luna august a acestui an au fost înregistrate 364 de bilete de trimitere eliberate copiilor cu vârsta între 2 şi 17 ani pentru servicii paraclinice de prevenţie, cele mai multe în: Bucureşti (131), Cluj (49), Iaşi (26), Botoşani (19), Timiş (18).

Obezitatea, o problemă de sănătate publică

Baciu a susţinut că doar în luna august a acestui an, pentru categoria de vârstă 2-17 ani, au fost acordate 30.866 consultaţii oftalmologice la nivel naţional şi 346 au fost spitalizaţi cu diagnosticul „Obezitate datorită unui exces caloric”.

„În plus, este bine de ştiut faptul că în anul 2022 au fost acordate 262.801 de consultaţii de prevenţie la această grupă de vârstă 2 -17 ani”, a scris Baciu pe Facebook.


Andrei Baciu afirmă că în cadrul consultaţiilor preventive, care sunt decontate de CNAS, medicul poate prescrie tratamente şi poate elibera trimiteri la analize şi investigaţii sau la medicul de specialitate din ambulatoriu.

Ce servicii puteți cere

Investigaţiile paraclinice recomandate pentru prevenţie se realizează: pentru screeningul anemiei şi a rahitismului (pentru copiii cu vârsta între 2 şi 5 ani), pentru screeningul tulburărilor de vedere, pentru screeningul sindromului dismetabolic la copiii cu indicele de masă corporală – (IMC) crescut sau la cei cu istoric de hipercolesterolemie familială (cu vârsta mai mare de 6 ani), pentru screeningul bolilor cu transmitere sexuală, pentru screeningul depresiei.

CITIȚI ȘI:

CNAS anunță că PLĂȚILE din sistemul asigurărilor sociale de sănătate au fost deblocate. Guvernul a aprobat suplimentarea bugetului

CNAS: Pacienții cu arsuri vor beneficia de noi servicii gratuite

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Sunt extratereștrii pe K2-18b? Telescopul James Webb a fost îndreptat spre planeta pe care au...
Cea mai „nebună” ofertă vine de la Lidl! Ce o să găsiți în supermarketuri de...
FOTO. Ioana Marcu, soția lui Ciprian Marica, apariție îndrăzneață cu bustul generos la vedere!
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Localitatea care a dispărut de pe harta României. În 2002 mai avea doar 3 locuitori
I-a ÎNNEBUNIT pe toți bărbații! Imagini de vis cu vedeta! Are trup de zeiță la...
O româncă stabilită în Spania arată ce găteşte cu alimentele pe care le găseşte prin...
VIDEO. Profesoara concediată din cauza pozelor indecente de pe net le-a râs în față părinților...
Sâmbătă a început distribuirea pensiilor pentru luna mai. Anunțul a fost dat de directorul Poștei...
Wow sau Bau? Cât de mult le-au schimbat operaţiile estetice pe vedetele din România
China ne bate și la diesel! A creat un motor REVOLUȚIONAR
China aplică strategia "broaştei fierte", acuză comandantul armatei americane din regiunea Indo-Pacific
Omul care a spus ADEVĂRUL despre Zona 51 și Farfuriile Zburătoare
Devine ilegal de astăzi, 28 APRILIE. Legea se aplică deja în toată ROMÂNIA
Femeile din aceste zodii vor fi marcate de succes în viața profesională. La ce vor...
VIDEO. Profesoara concediată din cauza pozelor indecente de pe net le-a râs în față părinților...
Momente pline de emoție în familia Sterp. Getuța a făcut mărturisiri înduioșătoare despre regretata ei...
Secretul Laurei Cosoi în timpul sarcinii! Cum reușește să se mențină într-o formă de zile...
BANCUL ZILEI. Un dinamovist merge împreună cu câinele său într-un bar: - Dom’le, incredibil ce...
Harriet Quimby, prima femeie care a traversat în zbor Canalul Mânecii