Contrabanda cu țigări a scăzut la cel mai mic nivel mediu din ultimii 15 ani. Care sunt cauzele și ce estimează producătorii

Contrabanda cu țigări a scăzut la cel mai mic nivel mediu din ultimii 15 ani. Care sunt cauzele și ce estimează producătorii
Sursa foto - ARHIVĂ: Poliția Română și DIICOT
Publicat: 27/12/2022, 14:59

Media anuală a comerțului ilegal cu țigarete a ajuns, în 2022, la 7,1%, ceea ce reprezintă cea mai scăzută valoare din ultimii 15 ani. Piața neagră a țigaretelor a scăzut ușor în noiembrie cu 0,3 puncte procentuale, până la 6,8% din totalul consumului, comparativ cu 7,1% în septembrie, conform studiului realizat de compania de cercetare Novel, care monitorizează acest fenomen.

Românii fumează mai puține țigări de contrabandă, conform cercetării Novel. Astfel, piața neagră a scăzut, în luna noiembrie, ușor la nivel național cu 0,3 puncte procentuale față de septembrie, în timp ce, în majoritatea regiunilor țării, nivelul contrabandei se menține constant.

„Cele mai mari scăderi se înregistrează în vest, cu 3,6 puncte procentuale până la 2,7% și în nord est, de 3,4 puncte procentuale până la 19%, această din urmă regiune continuând să fie cea mai afectată de comerțul ilegal cu țigarete. Din punct de vedere al provenienței produselor de pe piața neagră, categoria Duty Free deține cea mai mare pondere în noiembrie, de 38,6%%, cu un avans de 0,9 puncte procentuale față de septembrie. „Cheap Whites” se află în scădere semnificativă cu 7 puncte procentuale până la 33%, Moldova este în creștere cu 9,4 puncte procentuale până la 14,6%, iar Ucraina și Serbia se situează la nivel relativ constant. Cu toate acestea, pe ansamblul anului 2022, cea mai mare cotă pe piața neagră o dețin cheap whites (46,5%), iar media anuală a ponderii produselor provenite din Moldova este în scădere cu 2,1 puncte procentuale până la 9,7%”, a declarat Marian Marcu, Director General Novel Research.

Poziția producătorilor

Cei mai mari patru producători de produse din tutun din România atrag atenția că comerțul ilegal înseamnă reducerea contribuțiilor la bugetul statului. Conform ultimului raport anual final, pe 2021, companiile de tutun au virat la bugetul statului peste 19,85 miliarde lei, în creștere cu 13% față de 2020.

„La fiecare trecere a graniței, produsele de contrabandă își cresc valoarea, lăsând în urmă pierderi considerabile pentru bugetul de stat, siguranța comunităților și dezvoltarea economică. România încheie însă anul cu o tendință de scădere a pieței negre și cu cel mai mic nivel al comerțului ilicit de țigarete din ultimii 15 ani, un rezultat al eforturilor susținute ale autorităților pentru siguranța frontierelor, recunoscute de altfel la nivel european. Suntem mândri să fim un partener de durată al autorităților și să putem susține aceste eforturi prin campanii de informare pe platforma Stop Contrabanda și acțiuni concrete de donații de echipamente. Vom derula astfel de acțiuni și în 2023 și sperăm ca, în contextul predictibilității fiscale oferite de calendarul de creștere a accizelor pentru produsele din tutun și nicotină, tendința de scădere a pieței negre a produselor din tutun să se mențină, în beneficiul economiei, al societății și al jucătorilor legitimi, deopotrivă”, a declarat Ileana Dumitru, Director juridic și relații publice al Ariei Europa centrală și de sud, British American Tobacco (BAT).

„România are a doua cea mai extinsă graniță a UE după Finlanda, ceea ce înseamnă că autoritățile de aplicare a legii din țara noastră depun eforturi suplimentare față de alte state membre pentru securizarea frontierelor. Comerțul ilegal cu produse din tutun se situează la un nivel minim istoric, dar este bine știut că rutele de contrabandă cu țigarete sunt utilizate și pentru traficul de migranți sau arme. E un aspect deosebit de important în contextul războiului de la graniță și al discuțiilor despre Schengen. La toate acestea se adaugă situația economică incertă, și nu doar în România. Sectorul tutunului s-a dovedit rezilient în fața dificultăților din ultimii ani, dar și noi ne confruntăm cu dificultăți logistice, modificări și întârzieri pe lanțul de aprovizionare și producție, costuri ridicate ale materiilor prime, creșterea cheltuielilor operaționale. Însă nu am cerut și nu cerem nimic de la stat, în afară de stabilitate legislativă și predictibilitate fiscală. Ne dorim ca și în anul care vine să virăm contribuții în creștere, să continuăm parteneriatele cu autoritățile pentru combaterea contrabandei și să reprezentăm astfel o certitudine pentru statul român, care s-ar putea confrunta cu crize fără precedent, generate de situația geopolitică sau evoluția economică globală”, a declarat Gilda Lazăr, Director Corporate Affairs & Communications JTI România, Moldova și Bulgaria.

„Ne bucură faptul că încheiem într-un ton pozitiv anul 2022, cu un nivel în scădere al contrabandei, care a atins anul acesta un minim istoric. Să nu uităm că de-a lungul timpului comerțul ilegal a ajuns și la peste 36% din cauza unor modificări bruște ale cadrului fiscal, fapt ce a provocat pierderi de miliarde de euro la buget și a destabilizat un întreg sector economic. Pentru a ajunge unde suntem azi, timp de 12 ani au fost investite resurse importante, a fost nevoie de eforturi susținute și de o colaborare intensă între industrie și autorități pentru combaterea traficului ilicit cu produse din tutun. România are nevoie de venituri bugetare solide, iar PMI va continua să sprijine autoritățile în acțiunile de combatere a comerțului ilicit pentru a sprijini dezvoltarea pe termen lung a economiei și a societății românești”, a declarat Dragoș Bucurenci, Director External Affairs, Philip Morris România.

„Păstrarea tendinței de scădere a comerțului ilegal cu țigarete la finalul anului, când cheltuielile consumatorilor cresc, este o situație diferită față de alți ani și cu atât mai mult reprezintă un aspect îmbucurător. Cu toate acestea, studiul Novel arată și tendințe îngrijorătoare: regiunea de nord est continuă să fie cea mai afectată de contrabandă, iar cu privire la sursele de proveniență vedem o creștere semnificativă la categoria duty free. Contrabanda este o activitate infracțională care aduce profituri uriașe rețelelor de crimă organizată, rețele care se adaptează rapid în funcție de context. Astfel, autoritățile de aplicare a legii trebuie susținute de factorii de decizie, care să abordeze rațional și echilibrat un sector economic important pentru bugetul statului. Pentru păstrarea unui nivel de sub 10% al comerțului ilegal cu țigarete, este nevoie ca pe viitor să fie menținute condițiile actuale, care presupun o politică fiscală coerentă și un cadru legislativ privind contrabanda, așa cum a fost îmbunătățit recent”, a declarat Adrian Pirau, Market Manager, Imperial Tobacco Distribution Romania.

Obiectiv în dosarul Schengen

Președintele Autorității Vamale Române, Bogdan Lari Mihei, a precizat că, în ceea ce privește dosarul pentru aderararea la Schengen, consideră că România a reușit să ne îndeplinească obiectivele legate de combaterea traficului ilegal cu țigarete.

„Acest nivel minim anual al comerțului ilegal cu țigarete reprezintă o încununare a eforturilor susținute de-a lungul anilor, în parteneriat cu instituțiile abilitate de pe plan intern și internațional, precum și cu mediul privat. „Procentul mediei anuale a pieței negre, cel mai scăzut din ultimii 15 ani, semnifică progresele realizate de Vama Română în această perioadă, din punct de vedere al profesionalizării continue, îmbunătățirii dotărilor logistice, intensificării cooperării cu autoritățile vamale din țările vecine. Nivelul mediu anual al contrabandei cu țigarete se află în continuă scădere în ultimii ani de la 13,9% în 2019, la 9,4% în 2020, 8,7% în 2021 până la 7,1% în 2022. Astfel, în privința dosarului României pentru Schengen, considerăm că am reușit să ne îndeplinim obiectivele legate de combaterea traficului ilegal cu țigarete. Pentru anii următori ne propunem menținerea acestui nivel minim istoric, în vederea securizării frontierelor și a veniturilor bugetare ale țării”, a declarat Bogdan Lari Mihei.

„Activitatea susținută și acțiunile desfășurate de Poliția de Frontieră se reflectă și în cercetarea Novel. Suntem în prima linie pentru combaterea contrabandei, iar acest procent consemnat în noiembrie și media anuală din 2022 reprezintă pentru noi un nou obiectiv ambițios. În primele 11 luni ale anului în curs, am reușit să înregistrăm rezultate foarte bune care constau în capturi semnificative de țigarete și destructurarea de rețele de crimă organizată. Astfel, au fost reținute în vederea confiscării, aproximativ 3,5 milioane de pachete cu ţigări de contrabandă, precum şi peste 50.000 kg de tutun şi tutun pentru narghilea.  Vom continua și în anul care urmează să depunem eforturi pentru a înregistra rezultate cel puțin la fel de bune, în colaborare cu alte autorități abilitate la nivel național și internațional”, a declarat și inspectorul general al Poliției de Frontieră, chestor de poliţie Victor-Ştefan Ivaşcu.

„Faptul că în acest an avem cea mai mică pondere a țigaretelor de contrabandă în consumul de la nivel național ne aduce o mulțumire profesională și ne arată că suntem pe drumul cel bun în ceea ce privește acțiunile de prevenire și combatere a acestui fenomen. Pe de altă parte, ne obligă să continuăm lupta împotriva contrabandei, domeniu care este prioritar pentru Poliția Română”, a declarat directorul Direcției de Investigare a Criminalității Economice – chestor de poliţie Aurel Dobre.

Madalina Prundea
Absolventă a Universității „Babeș-Bolyai” din Cluj-Napoca, Departamentul de Limbi Moderne Aplicate din cadrul Facultății de Litere, Mădălina mai mult
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Foreign Affairs: Care este viitorul Rusiei. Cinci scenarii despre cum va arăta țara după Putin
De la Floreasca, l-au internat la Obregia. Mititelu Jr., mutat la 'Spitalul 9'! Ce au...
FOTO. Ioana Țiriac a făcut ravagii într-un costum de baie spectaculos!
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Ultimele ore de viață ale Corinnei, femeia găsită moartă în dulapul din dormitor. Poliția l-a...
Ultimele cuvinte pe care Ana-Maria a reușit să le rostească mamei sale, înainte să fie...
Ce pastile a ingerat Adrian Mititelu Jr.! A fost în comă 10 ore, iar medicii...
EXPERIMENT. Cum deosebim vopseaua naturală pentru ouă de cea clasică, plină de E-uri
Veste extraordinară despre pensiile românilor! Marcel Ciolacu a făcut anunțul
Ce au descoperit anchetatorii în mașina presupusului criminal din Orhei. Polițiștii au luat în calcul...
Poveştile de iubire care au rămas doar o amintire! Imagini tari cu Gina Pistol, Răzvan...
Poate fi anulat ITP-ul dacă mașina scoate prea mult fum?
Vicepreşedintele Comisiei de Apărare: Rusia a urlat din toţi şoşocii în Parlamentul României
Au editat ADN-ul uman cu Inteligența Artificială! Ce-a urmat este ULUITOR
Mașinile INTERZISE definitiv. Decizia finală a UE se aplică obligatoriu în România
Luna plină din 24 aprilie influențează anumite zodii. Cine va cunoaște succesul după acest fenomen
Amenzi de 2900 de lei pentru ȘOFERII care fac această greșeală în trafic
Cum era Corneliu Vadim Tudor în rolul de părinte? Cum se impunea fostul politician în...
Câți bani a strâns Selly până acum: "Până la 18 ani am cheltuit foarte mulți...
BANCUL ZILEI. Bula îsi întreabă dirigintele: - Dom’ profesor, care e diferența dintre bărbați și...
Oamenii de știință au folosit Inteligența Artificială pentru a edita ADN-ul uman