Controlul ANP la Penitenciarul Baia Mare confirmă comportamentul agresiv al directorului Horia Chiș față de angajați. El a fost destituit, în locul lui fiind pus adjunctul Mircea Spiridon

Controlul ANP la Penitenciarul Baia Mare confirmă comportamentul agresiv al directorului Horia Chiș față de angajați. El a fost destituit, în locul lui fiind pus adjunctul Mircea Spiridon
Sursa foto: ANP

Administrația Națională a Penitenciarelor (ANP) a anunțat, printr-un comunicat de presă că, în urma finalizării verificărilor dispuse la Penitenciarul Baia Mare, conducerea Ministerului Justiției a luat act de confirmarea unor deficiențe pe linia activității manageriale a directorului de unitate și a luat, în data de 22 august, măsura revocării din funcția de conducere a acestuia, conform legislației în vigoare.

„Reiterăm opiniei publice faptul că Administrația Națională a Penitenciarelor manifestă toleranță zero în orice situație de încălcare a legislației sau a codului deontologic”, a transmis ANP.

Directorul Penitenciarului Baia Mare, comisar şef de poliție penitenciară Horia Chiș, a fost revocat din această funcție, pe care o deținea din noiembrie 2008. ca urmare a verificărilor realizate de o echipă multidisciplinară trimisă de ANP în urmă scandalului care a apărut în spațiul public privitor la agresiunea pe care această ar fi comis- o asupra unei angajate.

Care au fost acuzațiile

Controlul a fost demarat după ce directorul Horia Chiș a fost acuzat de angajată penitenciarului că a agresat-o fizic și a hărțuit- o sexual și moral timp de un an de zile. Ea a depus și o plângere penală, atașând la dosar expertiză medico- legală în urmă căreia s- a constatat că ar fi fost strânsă de gât și a primit șapte zile de îngrijiri medicale.

„La nivelul Administrației Naționale a Penitenciarelor a fost înregistrată pe circuit de soluționare o sesizare în care este semnalat un act de agresiune asupra unui polițist de penitenciare, angajat al Penitenciarului Baia-Mare. În acest sens, în vederea verificării aspectelor reclamate, conducerea A.N.P. a dispus cu celeritate efectuarea unui control inopinat de către o echipă multidisciplinară de specialiști, începând cu data de 05.07.2022, la nivelul acestei unități penitenciare. În funcție de rezultatele verificărilor, conducerea A.N.P. va dispune cu fermitate măsuri în consecință”, anunțau reprezentanții instituției, în 8 iulie.

Verificările specialiștilor de la ANP s- au axat pe aceste aspecte , dar au vizat și comportamentul directorului Horia Chiș vizavi de restul angajaților.

Contactat de Gândul, directorul general al ANP, Dan Halchin, a declarat că „acest control s- a axat pe atributul managerial al comunicării și relaționării acestuia cu personalul din subordine și, dincolo de sfera penală, care nu este atributul nostru, s- au descoperit mai multe deficiențe în maniera de conducere care a dus la uzura personalului, confirmând limbajul agresiv, nejustificat al domnului Chiș față de angajații care erau timorați”.

În urmă controlului, pe linie ierarhică, Ministerul Justiției a semnat revocarea comisarului șef de poliție penitenciară din funcția de șef al Penitenciarului Baia Mare, locul acestuia fiind preluat de directorul adjunct economico-administrativ Mircea Spiridon.

Istoria penitenciarului

Sursa foto: ANP

Potrivit prezentării de pe site-ul ANP, la venirea la putere a regimului comunist, între anii 1956-1959 s-au construit în zona numită „Valea Borcutului” 20 de barăci, cu o capacitate de 1000-1200 de deţinuţi, ca secţie a Penitenciarului Satu Mare. În 1960, colonia se mută pe actualul amplasament, tot ca secţie a penitenciarului Satu Mare, iar prin decret prezidenţial, în 1 octrombrie 1973, secţia Baia Mare devine Penitenciarul Baia Mare.

Se construieşte cu această ocazie clădirea actuală, îmbunătăţind spaţiul de detenţie cu instalaţie electrică, instalaţie de apă caldă, rece, înfiinţându-se cabinetul medical. În 31 iulie 1977, prin decret prezidenţial, Penitenciarul Baia Mare se desfiinţează, deţinuţii fiind transferaţi la alte penitenciare, iar nici trei ani mai târziu, la 1 aprilie1980, se reînfiinţează. În anul 1995, din iniţiativa personalului s-a construit în curtea penitenciarului o biserică de lemn, specific maramureşană.

Adina Anghelescu
Cunoscut jurnalist de investigatii, generatia presei anilor '90, prin condeiul căreia au trecut toate marile scandaluri ale ultimilor 30 de ani. Licențiat mai mult
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
O femeie de 60 de ani, cu un aspect uluitor de tânăr, a câștigat un...
Gestul făcut de Alexandru Ciucu față de Alina Sorescu, după ce și-a ascuns relația paralelă...
FOTO. Ce frumoasă e iubita celebrului fotbalist! Poze hot cu manechinul
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Replica ironică a unui general finlandez, după ce Rusia a amenințat că va trimite rachete...
Umilită din cauza listei de cumpărături! Ce a pățit Lili din Iași, după ce a...
Alimentul pe care Nadia Comăneci îl mănâncă zilnic, imediat cum se trezește. Dieta de nota...
Românii care se pot pensiona cu 5 ani mai devreme, din toamnă. Noua lege aduce...
Știrea momentului despre Iliescu! Breaking news!
Doliu la Casa Regală Britanică. Prințesa Beatrice a trecut prin clipe grele după ce primul...
Wow sau Bau? Cât de mult le-a schimbat operaţiile estetice pe vedetele din România
China ne bate și la diesel! A creat un motor REVOLUȚIONAR
USR a depus plângere pentru grup infracţional organizat împotriva „caracatiţei lui Piedone”
Semnal CIUDAT de la o galaxie DIN APROPIERE! Cercetătorii din toată lumea l-au primit
Dispare numerarul? Decizia finală UE pentru plata cu BANCNOTE
Cât costă cea mai ieftină înmormântare organizată de „Regina Întunericului”. Suma este accesibilă pentru toate...
Turistă sfârtecată de urs pe Transfăgărășan! Scosese mâna pe geam ca să...
Getuța Sterp, mesaj pentru urmăritorii care spun că prețurile produselor de la stână sunt scumpe....
Cansu Dere, motivul pentru care a luat o pauză de la aparițiile pe micile ecrane
BANCUL ZILEI. Polițistul la stomatolog: - Măseaua este moartă! Îi punem coroană?
Condamnarea pentru viol a lui Harvey Weinstein, anulată de o instanță din New York