Copilul de 10 ani, lovit de o autoutilitară în Hârlău, a murit la spital. „A existat speranța că evoluția va fi pozitivă, însă era o minune având în vedere starea sa”

Copilul de 10 ani, lovit de o autoutilitară în Hârlău, a murit la spital. „A existat speranța că evoluția va fi pozitivă, însă era o minune având în vedere starea sa”
Sursă Foto: Shutterstock - Ilustrativ
Publicat: 27/06/2022, 15:29

Copilul în vârstă de zece ani, care a fost lovit de o mașină în orașul Hârlău din județul Iași, s-a stins din viață în cursul zilei de duminică, 26 iunie, la Spitalul de Copii „Sf. Maria” unde se afla internat. Medicii au fost rezervați cu privire la șansele sale de supraviețuire încă de la început, leziunile suferite în zona capului fiind cele mai grave.

Accidentul în urma căruia copilul a fost lovit de o autoutilitară a avut loc pe 20 iunie. Martorii au spus că atunci când șoferul a plecat la culoarea verde a semaforului, minorul a alunecat de pe acostament și a fost accidentat cu roata din spate. La fața locului a ajuns inițial un echipaj al Serviciului de Ambulanță Județean Iași, fiind solicitată și intervenția elicopterului SMURD pentru a-l transporta cât mai repede la spital.

Copilul a ajuns în Unitatea de Primire a Urgențelor (UPU) de la Spitalul de Copii „Sf. Maria” din Iași în stop cardio-respirator, fiind făcute manevre de resuscitare inclusiv în momentul ajungerii la spital.

„Trauma cranio-cerebrală a fost foarte severă”

„A fost o politraumă cu indice de severitate lezional foarte mare de la început. Noi întotdeauna avem câte o speranță, dar aici era un caz cu manevre de resuscitare în desfășurare în urma stopului cardio-respirator. S-au încercat toate procedurile de care avea nevoie, dar evoluția s-a menținut gravă pe toată durata spitalizării și în cursul zilei de duminică stopul cardio-respirator care s-a instalat a fost ireversibil la manevrele de resuscitare”, a declarat dr. Tamara Roșu, medic-șef UPU de la Spitalul de Copii pentru Gândul.

Trauma de la nivelul capului a fost cea mai gravă, starea copilului fiind agravată de aceasta. Specialiștii susțin că au făcut tot ce era posibil din punct de vedere medical pentru salvarea acestuia.

„A existat speranța că evoluția va fi pozitivă, însă era de așteptat ca acest lucru să fie o minune având în vedere starea în care a ajuns la noi. Trauma cranio-cerebrală a fost foarte severă, de aici a plecat această evoluție, iar decesul a survenit printr-o insuficiență organică multiplă”, a mai completat dr. Tamara Roșu.

Mădălina Olariu
Mădălina Olariu a absolvit licența și masteratul în Jurnalism și Științe ale Comunicării la Universitatea „Alexandru Ioan Cuza” din Iași. Din anul 2016 este reporter responsabil de domeniul „Sănătate” la Ziarul de Iași, unde acoperă citeste mai mult