Coreea de Nord a lansat o rachetă balistică cu rază scurtă de acţiune, de pe un submarin. Este pentru a 15-a oară în acest an când Kim Jong Un face această demonstrație de forță

Coreea de Nord a lansat o rachetă balistică cu rază scurtă de acţiune, de pe un submarin. Este pentru a 15-a oară în acest an când Kim Jong Un face această demonstrație de forță
Liderul nord-coreean Kim Jong Un | Foto - Profimedia Images
Publicat: 07/05/2022, 11:42

Coreea de Nord a lansat, sâmbătă, o rachetă balistică cu rază scurtă de acţiune de pe un submarin (SLBM) în apele din largul coastei sale estice, a anunţat armata sud-coreeană. Este a 15-a demonstraţie de forţă a Coreei de Nord în acest an.

Statul Major Întrunit (JCS) de la Seul a declarat că a detectat lansarea la ora locală 14:07 (05:07 GMT) în apele din largul oraşului Sinpo, pe coasta de est a Nordului, unde Phenianul păstrează submarine, precum şi echipamente pentru testarea lansării rachetelor SLBM. Alte detalii nu au fost cunoscute imediat, informează Yonhap, citat de Agerpres.

„Autorităţile agenţiilor de informaţii din Coreea de Sud şi Statele Unite efectuează o analiză detaliată pentru detalii suplimentare”, a precizat JCS într-un mesaj trimis jurnaliştilor.

„Pregătindu-se pentru posibilitatea unei lansări suplimentare, armata noastră, în strânsă cooperare cu SUA, monitorizează îndeaproape mişcările relevante şi se află în stare de alertă”, a adăugat acesta.

Pe baza informaţiilor furnizate de Ministerul japonez al Apărării, Garda de Coastă japoneză a anunţat că proiectilul a căzut în jurul orei 05:25 GMT. Citând surse guvernamentale, radiodifuzorul public japonez NHK a transmis că acesta a aterizat în afara zonei economice exclusive a Japoniei, relatează Kyodo.

Această ultimă acţiune a regimului comunist a avut loc după ce miercuri Nordul a lansat ceea ce se presupune a fi o rachetă balistică intercontinentală (ICBM). Într-o mişcare neobişnuită, mass-media de stat din Nord nu au raportat lansarea de miercuri, generând speculaţii că aceasta ar fi eşuat.

Îngrijorările au persistat că Nordul ar putea continua să se angajeze în provocări, cum ar fi o altă lansare de rachete balistice intercontinentale sau un test nuclear, în special în preajma învestirii preşedintelui sud-coreean ales, Yoon Suk-yeol, programată pentru marţi 10 mai, sau a summitului său cu preşedintele american Joe Biden, programat pentru 21 mai.

Lansarea de sâmbătă este a 15-a demonstraţie de forţă a Coreei de Nord în acest an.

Citește și:

Carla Adamescu
Carla Adamescu este un jurnalist cu experiență în domeniul social. A lucrat în presa locală și, ulterior, la publicații din Capitală. S-a alăturat echipei Gândul în anul 2022 și scrie frecvent articole din domeniile Educație, Sănătateciteste mai mult
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase