Coreea de Nord lansează un atac cu 200 de obuze la doar 10 km de Coreea de Sud. Seulul ordonă evacuarea civililor de pe două insule sud-coreene

Coreea de Nord lansează un atac cu 200 de obuze la doar 10 km de Coreea de Sud. Seulul ordonă evacuarea civililor de pe două insule sud-coreene
Președintele nord-coreean Kim Jong-un / Sursă FOTO: Mediafax Foto
Publicat: 05/01/2024, 11:09

Coreea de Nord a efectuat un atac cu aproximativ 200 de obuze de artilerie în largul coastei sale vestice, ceea ce a determinat Seulul să emită o ordine de evacuare pentru locuitorii insulei Yeonpyeong, aflată la aproximativ 10 km de granița cu Coreea de Nord.

Armata sud-coreeană a răspuns la atac prin desfășurarea de exerciții cu muniție reală pe insula Yeonpyong, la câteva ore după ce au fost efectuate tiruri de artilerie nord-coreene în același sector, conform agenției de presă sud-coreene Yonhap, citată de AFP.

Locuitorii din insulele Yeonpyeong și Baengnyeong au primit instrucțiuni de evacuare înainte de desfășurarea „exercițiilor de artilerie cu muniție reală, folosind obuziere autopropulsate K9”, au raportat oficialii.

Aceste exerciții reprezintă primele de acest tip în regiune de la retragerea celor două țări dintr-un acord încheiat în 2018 pentru a preveni incidentele militare la granița lor.

Ministerul sud-coreean al Apărării a caracterizat tirul de artilerie nord-coreean drept un „act provocator” și a cerut Coreei de Nord să înceteze imediat. Seulul a avertizat că va lua „măsuri adecvate” ca răspuns la această acțiune, considerată o amenințare la adresa păcii în Peninsula Coreeană, potrivit G4Media.

Kim Jong-Un se pregătește pentru un război care ar putea fi declanșat în orice moment

Kim Jong Un a ordonat accelerarea pregătirilor militare pentru un ”război” care ar putea fi ”declanșat în orice moment”, a relatat la finele lui 2023 agenția de stat KCNA.

Kim Jong Un a acuzat Washingtonul de ”diferite tipuri de amenințări militare” și a ordonat forțelor sale armate să mențină ”o capacitate de răspuns la război copleșitoare”. ”Este un fapt împlinit că războiul poate izbucni în orice moment în Peninsula Coreeană din cauza deciziilor nesăbuite ale inamicilor de a ne invada. Trebuie să reacționăm rapid la o posibilă criză nucleară și să continuăm să accelerăm pregătirile pentru pacificarea întregului teritoriu al Coreei de Sud prin mobilizarea tuturor mijloacelor și forțelor fizice, inclusiv a forței nucleare, în caz de urgență”, a declarat el.

Kim Jong-Un  a cerut creşterea producţiei mai multor tipuri de vehicule de lansare de rachete, calificând-o drept o sarcină importantă în vederea pregătirii pentru o „confruntare militară” cu inamicul, a informat vineri presa de stat nord-coreeană, potrivit Reuters.

Aflat în vizită la o fabrică ce produce transportoare-lansatoare (TEL), Kim a declarat că producerea diferitelor vehicule pentru arme tactice şi strategice constitue o sarcină cheie în stimularea descurajării războiului nuclear, a raportat agenţia de ştiri KCNA.

„Subliniind că poziţia şi rolul fabricii sunt foarte importante… având în vedere situaţia gravă prevalentă ce impune ca ţara să fie mai ferm pregătită pentru o confruntare militară cu inamicul, el a indicat sarcinile ce trebuie îndeplinite de fabrică”

Alexandru Tosa
Absolvent al Facultății de Jurnalism și Științele Comunicării din cadrul Universității București, Alexandru Toșa a debutat în presă în 2020. Începând mai mult
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
"Nu există așa ceva". Reacția unui bărbat din Cehia la o terasă din România unde...
Stațiunea montană din România care este unică în toată Europa. Puțini turiști de la noi...
FOTO. Viciul lui sunt femeile! S-a logodit cu o actriță din filmele pentru adulți, iar...
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Primele rezultate în cazul fetiței de 4 ani care a murit după ce a mâncat...
Pensia uriașă pe care o are Iohannis! A răbufnit și a aruncat pe „masă” o...
Declarații scandaloase ale unei vedete. Cum face sex la 85 de ani: „Încă pot să-mi...
"Banii noștri s-au dus". Doi tineri s-au trezit fără 10.000 de dolari în cont. Era...
Biletul de adio al fetei de 13 ani care s-a aruncat de la etaj, pentru...
EXCLUSIV: Cât timp trebuie să fierbi ouăle de Paște ca să nu le crape coaja....
Poveştile de iubire care au rămas doar o amintire! Imagini tari cu Gina Pistol, Răzvan...
La câți KM se schimbă ambreiajul mașinii? Primele semne al ambreiajului uzat
Rusia a recucerit oraşul Robotyne, principala aşezare eliberată de Ucraina în 2023
Fenomenul El Niño SE TRANSFORMĂ chiar sub ochii lumii! Ce înseamnă asta
S-a dat lege în România. Închisoare cu executare. Și nu există excepții!
Hal de spital. După ce le-a fost dat alt copil de la maternitate, doctorul le-a...
Ce a putut să găsească o tânără într-un burger de pui cumpărat de la un...
Se spală rufe azi, în Joia Mare? Ce spun preoții
Florin Piersic, ajuns de urgență pe masa de operație! Care este starea de sănătate a...
"Nu a murit nimeni, a murit artistul Alex Mica în sufletele voastre". Cântărețul care a...
BANCUL ZILEI. Profesorul:- Bulă, poți sa-mi spui ce înseamnă abstract?
Guglielmo Marconi, inventatorul telegrafiei fără fir. Părintele radioului modern