Corpul de Control, trimis la Galați după tragedia cumplită în care o FETIȚĂ de 9 ani a fost ucisă de propria mamă. Copila putea fi salvată

Corpul de Control, trimis la Galați după tragedia cumplită în care o FETIȚĂ de 9 ani a fost ucisă de propria mamă. Copila putea fi salvată
FOTO - Captură video
Publicat: 02/02/2024, 11:27

Rareș-Petru Achiriloaie, președintele Autorității Naționale pentru Protecția Drepturilor Copilului și Adopție (ANPDC), a dispus trimiterea Corpului de Control la Direcția Generală de Asistență Socială și Protecția Copilului (DGASPC) și la Direcția de Asistență Socială a municipiului Galați, după tragicul deces al unei fetițe de 9 ani, ucisă de propria mamă. Dezvăluiri șocante din acest caz arată că fetița ar fi putut fi salvată.

La nivelul DGASPC Galați a fost dispus un control intern cu privire la modul în care dosarul fetiței a fost instrumentat la nivelul Serviciului Evaluare Inițială în Situații de Abuz, Neglijare, Trafic, Migrație și Repatrieri.

„Este profund îngrijorător faptul că majoritatea cazurilor de violență asupra copiilor, care ajung în atenția autorităților, se înregistrează în mediul în care aceștia ar trebui să se simtă cel mai în siguranță, în familie.

De aceea, este imperativ să conștientizăm amploarea acestui fenomen și să luăm măsuri eficiente pentru a preveni și a interveni de urgență în cazurile de violență asupra copiilor în mediul familial și nu numai. Subliniez importanța raportării oricărei suspiciuni de de abuz, neglijare, exploatare sau violență împotriva copilului la numărul unic de urgență 119”, spune Rareș-Petru Achiriloaie, președintele ANPDCA.

Mama fetiței era cunoscută pentru acte de violență

Conform informațiilor furnizate de DGASPC Galați, familia era cunoscută autorităților încă din martie 2023, după o sesizare primită de la o unitate de învățământ preșcolar din Galați, privind posibile abuzuri fizice asupra uneia dintre minore.

ANPDC a comunicat că cele două surori mai mici ale fetiței au fost preluate în sistemul de protecție specială, în grija unui asistent maternal. Cu toate acestea, evaluările la domiciliul asistentului au dezvăluit urme de violență fizică, arsuri și cicatrici pe corpul fetițelor. Acestea vor beneficia de consiliere pentru a depăși traumele suferite.

Deși faptele au fost constatate de către organele abilitate care au venit la sesizare, nu s-a recurs decât la deschiderea unui dosar penal și au avut loc câteva verificări în familie, însă acest lucru nu a impiedicat aproape deloc tragedia care avea să urmeze.

La finalul demersurilor s-a ajuns la concluzia că agresiunea fizică ar fi fost un „eveniment singular”, dar și că mama nu se putea ocupa singură de creșterea celor trei copii, din cauza unei dizabilități mintale. Rudele mamei și-au asumat responsabilitatea îngrijirii și supravegherii celor 3 minore. În aprilie 2023, cazul fetițelor a fost referit Direcției de Asistență Socială a municipiului Galați în vederea monitorizării familiei.

Fetița de 9 ani, elevă în clasa a III-a, a murit în urma unor bătăi crunte aplicate de propria mamă, suportate 5 zile la rând, între 26 și 30 ianuarie. Pe trupul ei medicii legiști au găsit leziuni grave și arsuri. Și surorile ei mai mici aveau urme ale mai multor lovituri.

Până la această dată, au fost înregistrate 20.598 de sesizări de suspiciuni de abuz, neglijare sau exploatare asupra copiilor în întreaga țară, iar 13.340 dintre acestea au fost confirmate de specialiștii din domeniu. Din aceste cazuri confirmate, 11.421 au avut loc în cadrul familiei.

Alexandru Tosa
Absolvent al Facultății de Jurnalism și Științele Comunicării din cadrul Universității București, Alexandru Toșa a debutat în presă în 2020. Începând mai mult
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
O tânără care a crezut că este mahmură a ajuns până la urmă la spital...
Imagini demențiale cu prezentatorul PRO TV: s-a cherchelit, a făcut show, iar finalul e fabulos!
FOTO. Viciul lui sunt femeile! S-a logodit cu o actriță din filmele pentru adulți, iar...
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
După ce a câștigat 1 milion $ la loterie, o femeie s-a gândit să mai...
Tradiții și obiceiuri de Vinerea Mare. Ce nu trebuie să faci în data de 3...
A crezut că a BĂUT peste măsură și a ajuns la spital. Medicii, ȘOCAȚI de...
Vremea 6 mai - 3 iunie 2024. La începutul săptămânii viitoare, temperaturile vor depăși 26...
Biletul de adio al fetei de 13 ani care s-a aruncat de la etaj, pentru...
Ies la lumină noi detalii în cazul morții lui Diego Maradona. Ce s-a descoperit după...
Poveştile de iubire care au rămas doar o amintire! Imagini tari cu Gina Pistol, Răzvan...
Frâna de motor: Când și cum ar trebui s-o folosești?
Rusia a recucerit oraşul Robotyne, principala aşezare eliberată de Ucraina în 2023
Erupție GIGANTICĂ pe Soare! Radiațiile AU AJUNS deja pe Pământ
Regula OBLIGATORIE pentru toți românii! S-a anunțat astăzi, 3 Mai
Probleme legate de funcționarea telefoanelor iPhone. Apple, mesaj pentru utilizatori
Ce a putut să găsească o tânără într-un burger de pui cumpărat de la un...
Se spală rufe azi, în Joia Mare? Ce spun preoții
Sebastian, provocat de băieți să o sărute pe Roberta. Cum au reacționat concurenții din casă....
"Modul direct de a spune lucrurile". Cum a reacționat Elena Gheorghe după ce Dana Budeanu...
BANCUL ZILEI. Profesorul:- Bulă, poți sa-mi spui ce înseamnă abstract?
Test de cultură generală. Care dintre polii Pământului este mai cald decât celălalt?