Cozmin Gușă, despre Peter Imre: Era un om cum nu sunt mulți. A fost singurul corporatist care și-a folosit influența ca să facă lucruri pentru România

Cozmin Gușă, despre Peter Imre: Era un om cum nu sunt mulți. A fost singurul corporatist care și-a folosit influența ca să facă lucruri pentru România
Peter Imre / Sursa foto: Mediafax Foto
Publicat: 02/07/2022, 12:55
Actualizat: 02/07/2022, 12:57

Cozmin Gușă a povestit cum a aflat despre moartea omului de afaceri Peter Imre, chiar de ziua lui. „Râsetele tuturor s-au transformat în lacrimi”, afirmă consultantul politic, care vorbește despre faptul că „Peter a fost singurul corporatist pe care-l cunosc și care și-a folosit influența mereu ca să facă lucruri pentru România sau prieteni, aș putea scrie sute de pagini în care să povestesc treburi excepționale”.

Conform consultantului politic, Peter Imre „era un om cum nu sunt mulți”. „A cunoscut toți oamenii importanți ai României din ultimii 30 de ani, pe majoritatea i-a ajutat în momente decisive”, a adăugat el.

„Acum un an cam pe vremea asta Peter și-a schimbat mesajul de prezentare de pe Whatsapp și-a scris acolo că „Viața se trăiește azi”, prilej cu care l-am sunat și-am tot sporovăit despre întâmplările comune din cei peste 25 de ani de prietenie ce ne legau, nu știa atunci că era bolnav. Ca de fiecare dată, la final mi-a zis un banc ca să ne despărțim râzând, era neîntrecut la acest capitol.

Acum o săptămână m-a sunat cu voce slăbită să mă întrebe cu ce poate ajuta la preparativele de înmormântare a unui bun prieten comun, Leluț Vasilescu de la Compact, i-am zis că mă descurc, dar el să aibă grijă să se facă bine mai repede, c-avem treabă. A doua zi m-a sunat din nou să mă roage să ajut pe cineva care avea necazuri, apoi n-am mai vorbit, așteptam ziua de azi ca să discutăm și să râdem ca-n fiecare an de ziua mea. Azi-noapte, imediat după ora zero, copiii mei mi-au urat La mulți ani, dar chiar în minutul următor am primit și vestea plecării dintre noi a lui Peter, iar râsetele tuturor s-au transformat în lacrimi. M-am gândit azi-noapte la această coincidență tragică și-am luat-o tot ca pe un semn al prieteniei noastre trainice”, a scris, sâmbătă, pe Facebook, Cozmin Gușă.

Peter Imre a murit. Suferea de cancer
Peter Imre a murit. Suferea de cancer

„Era un om cum nu sunt mulți, a trăit o viață ca un roman de aventuri. A avut prieteni buni pe toată planeta, fapt care i-a permis să facă lucruri și legături excepționale”

„Celor care l-ați cunoscut pe Peter nu are rost să vă spun lucruri în plus despre el, ceilalți trebuie să știți că era un om cum nu sunt mulți, a trăit o viață ca un roman de aventuri, a cunoscut lumea și oamenii cu o mare profunzime, a avut prieteni buni pe toată planeta, fapt care i-a permis să facă lucruri și legături excepționale. A cunoscut toți oamenii importanți ai României din ultimii 30 de ani, pe majoritatea i-a ajutat în momente decisive, iar când primea la schimb vreo palmă drept ”mulțumire”, zâmbea și-mi pomenea de obicei proverbul chinezesc cu dușmanul căruia nu trebuie să-i faci nimic, ci doar să aștepți pe malul râului să-i vezi cadavrul trecând prin fața ta.

Peter a fost singurul corporatist pe care-l cunosc și care și-a folosit influența mereu ca să facă lucruri pentru România sau prieteni, aș putea scrie sute de pagini în care să povestesc treburi excepționale, laolaltă cu multe dezamăgiri pe care le-am trăit împreună. O s-o fac din când în când, copiii noștri ar avea multe de aflat și învățat din aceste povești de viață trăită periculos și la intensitate mare, o simt și ca pe o datorie de prieten către unul care a plecat și nu trebuie uitat. De vreo 15 ani îi ziceam Petrică, iar el a primit cu plăcere faptul că i-am românizat numele, o să-mi lipsească mult de tot sfaturile sau glumele lui, la fel ca tuturor celor care l-au cunoscut bine.

Drum lin către ceruri prieten drag, ai plecat dintre noi chiar când treburile au luat-o razna în lume, o să le dezbatem oricum gândindu-mă și la tine!”, a conchis consultantul politic.

Omul de afaceri Peter Imre a murit la vârsta de 60 de ani. Era bolnav de cancer

Omul de afaceri a murit vineri seara, într-un spital din București. El suferea de cancer.

Peter Imre se născuse pe data de 27 februarie 1962 la Zalău, județul Sălaj. Regretatul om de afaceri a absolvit Facultatea de Agronomie, fiind – așa cum afirma – unul dintre cei mai buni la materia ”Mecanizare agricolă”. După Facultate, Peter Imre a cunoscut un client al companiei Marlboro și a devenit – pentru 3 ani – responsabilul pentru Formula 1 din partea acestei firme.

Ulterior, Peter Imre și-a început cariera în anul 1989 în cadrul filialei Philip Morris din Ungaria pentru ca, mai apoi, să ocupe poziția de consultant pentru Philip Morris Romania (1990-1994), director de vânzări Kraft Jacobs Suchard și director de vânzări și marketing în cadrul aceleași companii, pe atunci parte din Philip Morris Romania (1994-1997).

Începând cu anul 1997 și până în 2006 a ocupat funcția de director Corporate Affairs Philip Morris Romania, iar din 2006 a fost director Corporate Affairs Philip Morris în Romania și în Bulgaria.

Peter Imre a publicat, în anul 2005, cartea ”La restaurant cu Peter Imre”. El era căsătorit cu Marina Meleșcanu, fiica fostului ministru de Externe, Teodor Meleșcanu, cea despre care spunea că ”a fost prima femeie mai interesată să mă facă pe mine fericit, decât să fie ea fericită”.

Otilia Serescu
Absolventă a Universității „Alexandru Ioan Cuza” din Iași, Facultatea de Jurnalism și Științe ale Comunicării, Otilia Serescu a debutat în presă la televiziunea locală Iași TV Live și la săptămânalul 7Est, în anul 2010. Ulterior, citeste mai mult