Crește numărul anchetelor care vizează certificatele false de vaccinare. Medic: Acest lucru duce la complicarea tratamentului pacienților

Crește numărul anchetelor care vizează certificatele false de vaccinare. Medic: Acest lucru duce la complicarea tratamentului pacienților
Sursă FOTO: Shutterstock - caracter ilustrativ
Publicat: 28/10/2021, 22:58

Autoritățile au declanșat o anchetă joi, 28 octombrie, după ce a apărut un grup pe Facebook ce vindea certificate digitale false pentru suma de 400 de lei. În aceeași zi un centru de vaccinare din Sectorul 2, din București, a fost închis din cauza suspiciunilor că s-ar fi eliberat adeverințe false de vaccinare, dosar în care vor fi audiate 168 de persoane.

Situația a luat amploare cu atât mai mult după ce s-a introdus obligativitatea certificatului digital pentru majoritatea activităților, iar aceste ilegalități au devenit tot mai ”la vedere”. Tot joi, 28 octombrie, autoritățile au declanșat o anchetă după ce a apărut un grup pe Facebook ce vindea certificate digitale false pentru suma de 400 de lei.

Vaccinații ”la chiuvetă” se infectează și ajung la spital

Potrivit ultimelor date oferite de IGP, la nivel național sunt deschise 362 de dosare penale, în care sunt cercetate 850 de persoane. Anchetele vizează 270 de teste PCR, 500 de certificate Covid și aproape 700 de adeverințe de vaccinare suspectate ca fiind false, conform stirileprotv.ro.

Pe lângă încălcarea legii, mai există un aspect crucial în cazul acestei ”afaceri” care nu face decât să se joace cu viețile oamenilor. Cei vaccinați ”pe hârtie” se pot infecta și ajunge la spital din cauza simptomelor dezvoltate. Unii aleg să mintă până în ultimul ceas, când poate să fie prea târziu, iar boala să degenereze dramatic.

Medicul Florin Roșu, managerul spitalului de boli infecțioase din Iași, a declarat pentru Ziare.com că a auzit de astfel de cazuri și a explicat de ce este necesar ca pacienții să spună din primul moment dacă sunt cu adevărat imunizați sau nu.

”Acest lucru duce la complicarea tratamentului pacienților. Nu au înțeles că sinceritatea este foarte importantă pentru că un pacient care este vaccinat de obicei dezvoltă o formă ușoară a bolii, pe când la un pacient nevaccinat există posibilitatea să dezvolte o formă severă și atunci îngrijirea este diferită. De asta este important ca în timpul discuției pe care o avem cu pacientul să fie sincer și să spună dacă este vaccinat sau nu”, explică Florin Roșu.

Spitalele lucrează la capacitate maximă

Managerul spitalului de boli infecțioase din Iași povestește că spitalul de boli infecțioase funcționează la capacitate maximă, iar cadrele medicale sunt obosite atât fizic, cât și psihic.

”În momentul de față, ca de obicei, de la începutul pandemiei, lucrăm la capacitate maximă. Per total, împreună cu secția externă Lețcani, avem peste 250 de pacienți pe care îi îngrijim, cu forme medii spre severe, 65 de pacienți de terapie intensivă, în trei terapii intensive, terapiile intensive din cadrul spitalului plus secția exterioară Lețcani.

Mai mult, am creat un sistem de pre-terapie, în cadrul spitalului, printre cei 250 de pacienți pe care îi îngrijim avem o parte dintre pacienți care sunt sub observația medicilor de terapie intensivă pentru că ar putea dezvolta o formă severă a bolii și atunci sunt monitorizați permanent”, explică Florin Roșu.

Medicul adaugă că valul patru are o particularitate, și anume că pacienții dezvoltă forme mai grave, comparativ cu celelalte valuri: ”Formele sunt mult mai agresive. Fiecare pacient internat are nevoie de oxigeno-terapie”.

”Fiecare pierdere este traumatizantă, în primul rând pentru familie, dar și pentru cadrele medicale. Întotdeauna am spus că pierderea fiecărui pacient reprezintă pierderea unui univers”, concluzionează Florin Roșu.

Un pacient tânăr care a murit de COVID avea certificat fals de vaccinare

La începutul acestei luni, unul dintre pacienţii COVID care au murit în secţia de Terapie Intensivă de la Spitalul Clinic Urgenţă Sibiu era un tânăr care le spusese medicilor că are certificat de vaccinare, dar de fapt nu se imunizase.

„Din păcate, am avut pacienţi care au circulat prin Europa cu certificate false de vaccinare. În final, pacienţii au recunoscut asta, ne-au spus-o ei spontan. (…) Am avut un pacient (cu certificat fals de vaccinare – n.r.) care a şi murit din păcate şi era şi tânăr”, a răspuns coordonatoarea Secţiei ATI COVID de la SCJU Sibiu.

Medicii le transmit celor care dau certificate false de vaccinare să se gândească în primul rând la familia celui care primeşte un asemenea document şi riscă să moară, dacă se infectează.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Patru tineri germani s-au dus până în Austria ca să pună flori la casa lui...
Ce făcea, de fapt, Vali Vijelie în timp ce soția lui anunța că divorțează după...
FOTO. Ioana Țiriac a făcut ravagii într-un costum de baie spectaculos!
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Misterul unei crime a fost elucidat după 30 de ani. Mărturia unui copil de 4...
A pierdut la Marriott banii de la cămătari și... De ce a cedat Mititelu Jr.?!...
Declarațiile SFÂȘIETOARE ale unei vedete: de ce nu a devenit mamă până acum!
Tradiţii, obiceiuri şi superstiţii de Sfântul Gheorghe. Ce să faci astăzi, în ziua Purtătorului de...
Turistă sfârtecată de urs pe Transfăgărășan! Scosese mâna pe geam ca să...
Alertă! Cutremur de 6.3 grade pe scara Richter! Unde s-a produs și ce magnitudine a...
Poveştile de iubire care au rămas doar o amintire! Imagini tari cu Gina Pistol, Răzvan...
Preț în România pentru cel mai interesant SUV din 2024
Românii vor să trăiască mai sustenabil, dar le lipseşte infrastructura. Cum se poate implica mediul...
ANUL în care Pământul NU a avut VARĂ! Cum a fost posibil?
TRAGEDIE. A murit o legendă a fotbalului din România: Nu îl vom uita niciodată
Ce a putut să pună Regina Întunericului în farfuria Iuliei, atunci când ea nu era...
EL e ucigașul Ana-Mariei?! Gravida, găsită îngropată în pădure! Dezvăluiri de ultimă oră
De ce crede Patrick despre Ștefan că este un pârâcios. Rebecca și Roberta au ajuns...
Ioana Dichiseanu, cu lacrimi in ochi, despre ultimele clipe ale tatălui ei: "Mi-a luat mana...
BANCUL ZILEI. Bula îsi întreabă dirigintele: - Dom’ profesor, care e diferența dintre bărbați și...
Teama de incertitudine: când devine toxică pentru sănătatea mintală?