Creșterea salariului minim brut, discutată la Guvern. Ce propun sindicatele și patronatele

Creșterea salariului minim brut, discutată la Guvern. Ce propun sindicatele și patronatele
Președintele BNS, Dumitru Costin. Sursa: Andreea Alexandru/MEDIAFAX FOTO
Publicat: 16/11/2022, 18:54

Creșterea salariului minim brut la 3.000 de lei a fost discutată miercuri, la Guvern, iar la discuții au participat atât reprezentanți ai sindicatelor, cât și ai patronatelor.

Sindicatele și patronatele au venit cu propuneri diferite la Palatul Victoria, iar noi discuții în legătură cu acest subiect urmează să fie purtate luni sau marți, întrucât la întâlnirea de miercuri nu a fost luată nicio decizie.

Primii au intrat la discuții reprezentanții patronatelor, care sunt de acord cu creșterea salariului minim, dar cer o serie de măsuri suplimentare.

„Propunerea noastră a fost ca în 2023 salariul sa fie de 3000 de lei cu înghețarea contribuțiilor la 2.550 de lei, așa încât efectiv în mână oamenii să câștige mai mult, respectiv un câștig net de 1963 de lei față de 1800 de lei în propunerea publică pe care am văzut-o, însă neasumată în acest moment de către Guvern, aceea ca salariul minim să fie de 3000 de lei cu 200 de lei scutiți de taxe și impozite.

Suntem cu toții conștienți că salariul minim trebuie crescut de la 1 ianuarie 2023. Aș vrea să demitizăm acea abordare că patronatele nu sunt de acord cu creșterea salariului minim pe economie. De altfel în propunerea noastră salariul net, ceea ce încasează oamenii în mână, ar fi mai mare decât ceea ce propune Guvernul.

Condiția pe care noi am pus-o și am ridicat-o cu privire la creșterea salariului minim este ținerea sub control a creșterii prețurilor din energie. Noi primim zeci și sute de mesaje în aceste momente că sunt abuzuri în ceea ce privește contractele pe energie, măriri de până la 5 lei pe megawatt”, a declarat Florin Jianu, președintele Consiliului Național al IMM-urilor.

Ce propuneri au sindicatele

La discuții au participat și reprezentanții sindicatelor, care propun, printre altele, creșterea salariului minim brut la 3.000 de lei, dar și ajustarea deducerilor personale pentru salariile de până în 5.500 de lei, a declarat Dumitru Costin, președintele Blocului Național Sindical (BNS), citat de HotNews.

„Propunerile noastre au fost următoarele: creșterea salariului minim brut la 3.000 de lei, dublat de revizuirea impozitului pe veniturile salariale prin ajustarea deducerilor personale, pentru toate veniturile salariale până la 5.500 lei, ceea ce ar contribui la evitarea comprimarii excesive a grilei salariale în zona salariului minim.

În acest moment aproximativ 32% din salariații cu contracte de munca cu timp complet au venituri sub 3000 lei, 70% din salariații cu contracte de munca cu timp complet au castiguri salariale brute sub 5.500 lei”, a spus președintele BNS.

Pe de altă parte, Confederația Sindicală Națională Meridian solicită creșterea salariului minim brut la 3.200 de lei.

„Spre deosebire de colegii noștri sindicaliști și de partenerii noștri sociali din patronate, propunerea cu care am venit azi la Guvern a fost de majorare a salariului minim brut garantat în plată la o valoare de cel puțin 3.200 de lei. Asta am susținut și la mitingul pentru justiție socială din 25 octombrie in fața Guvernului.

Pe lângă solicitarea de majorare a salariului minim la 3.200 de lei, am adus în discuție și necesitatea instituirii unui mecanism legislativ pentru o indexare automată raportată la inflație a salariului minim dar și a celorlalte venituri, a pensiilor și a altor prestații sociale (..) funcție care ar putea fi reglementată prin instituirea prin introducerea contractului colectiv de muncă la nivel național”, a declarat, potrivit aceleiași surse, Silviu Geană, președintele Meridian.

Ministrul Muncii, anunț important despre salariul minim de 3.000 de lei: Ne dorim să intre în vigoare de la 1 ianuarie

Ministrul Muncii, Marius Budăi, a spus, marți, referitor la posibilitatea ca salariul minim brut pe economie să ajungă la 3.000 de lei, că speră ca măsura să intre în vigoare de la 1 ianuarie. În prezent, 1,3 milioane de români sunt plătiţi cu salariul minim.

Marius Budăi a adăugat că, de la jumătatea anului 2022 a fost introdusă posibilitatea ca firmele să majoreze salariul minim cu 200 de lei, fără ca statul să perceapă vreo taxă.

Nicolae Ciucă a vorbit, în urmă cu 10 zile, despre creșterea salariului minim, pe care a spus că și-o dorește, însă pentru a fi realizată este nevoie mai întâi de o analiză a bugetului. Până când nu va avea pe masă o analiză bine întocmită, cu indicatori și predicții, Nicolae Ciucă nu va mai avansa niciun procent estimat de mărire a salariului minim.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Doi soți au renunțat la toată averea de 24 de milioane $ ca să se...
Grațiela Corduneanu, la un pas să înfunde închisoarea. Scandal uriaș produs de nevasta interlopului din...
FOTO. Ea e bomba sexy pentru care a divorțat Paszkany! Imagini incendiare cu noua iubită...
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
După ce a recrutat pușcăriași să lupte pe front, Rusia se confruntă cu un număr...
Câți bani au primit Bontea, Scărlătescu și Dumitrescu ca să revină la MasterChef. Suma este...
Mihaela Bilic a deslușit misterul cartofilor congelaţi. De ce îi RECOMANDĂ pentru consum
"Unde mai joc și eu la aparate?!" Vieţile românilor care s-au trezit într-o nouă realitate,...
IREAL ce s-a întâmplat cu sicriul lui Corduneanu! Avem VIDEO
Prietena Robertei și a lui Sebi, dezvăluiri tulburătoare la opt luni după accidentul de la...
Amante celebre din showbiz-ul românesc! Unele au ajuns în faţa altarului, altele au rămas doar...
Poate fi anulat permisul auto dacă nu ai condus mașina mai mult de 2 ani?
CE a propus stabilirea în acest an a datei de eliminare a controalelor la frontierele...
Întrebare SIMPLĂ ca „bună ziua”: Ce sunt ROȘIILE? Fructe SAU legume?
Vor dispărea BANCNOTELE definitiv?! Moment de cotitură în lumea banilor
Rusia va ataca NATO. Anunțul care punea lumea pe jar
Ce avere are Paul Nicolau, zis Pescobar. Suma impresionantă pe care o câștigă patronul de...
Imagini exclusive de la priveghiul lui Costel Corduneanu. Berbecuții se rumenesc la proțap, prietenii din...
Robi și Rebecca, discuție în camera roșie! S-ar vedea sau nu într-un cuplu cu Robi?...
Momentul în care o femeie merge cu unchiul mort la bancă să ia un împrumut:...
BANCUL ZILEI. O moldoveancă la McDonald’s: - O rație di șolduri di pui cu barabuli...
Programul spațial civil al Chinei este de fapt militar, avertizează NASA