Cristian Bușoi: ”Procedura de distribuție a vaccinurilor este stabilită de statele membre. Uniunea Europeană este ținta pentru situațiile în care guvernele nu găsesc rapid soluții”

Cristian Bușoi: ”Procedura  de distribuție a vaccinurilor este stabilită de statele membre. Uniunea Europeană este ținta pentru situațiile în care guvernele nu găsesc rapid soluții”
Cristian Bușoi, președintele Comisiei pentru Industrie și Cercetare din Parlamentul European. Foto: Facebook
Publicat: 14/03/2021, 19:08
Actualizat: 14/03/2021, 20:37

Cristian Bușoi, președintele Comisiei pentru Industrie și Cercetare din Parlamentul European, a scris pe platforma de socializare, Facebook, despre nemulțumirea a șase state membre care reclamă distribuirea neuniformă a vaccinurilor COVID-19 în blocul comunitar.

Europarlamentarul menționează, așa cum au subliniat și reprezentanții UE, că responsabilitatea privind distribuirea vaccinirilor o stabilesc statele membre.

Procedura  de distribuție a vaccinurilor este stabilită chiar de statele membre”, spune Cristian Bușoi

”Ridicarea de semne de întrebare privind corectitudinea distribuției vaccinurilor nu ajută, procedura fiind stabilită chiar de statele membre

În legătură cu scrisoarea Letoniei, Austriei, Sloveniei, Bulgariei și Cehiei către Comisia Europeană se poate spune că: nu ajută ridicarea de semne de întrebare privind corectitudinea distribuției vaccinurilor, procedura fiind stabilită chiar de statele membre”.

Mai mult, europarlamentarul spune că Uniunea Europeană este țapul ispășitor al guvernelor naționale, care dăunează încrederii construite de-a lungul timpului.

Uniunea Europeană este luată ca țintă pentru situații în care guvernele nu găsesc rapid soluții”, afirmă Cristian Bușoi

”Deseori Uniunea Europeană este luată ca țintă pentru situații în care guvernele nu găsesc rapid soluții pe măsura unor probleme politice interne presante. Este o reacția cumva firească. Nu ajută însă pentru a consolida încrederea în UE și pentru a derula eficient procesul de vaccinare”.

Cristian Busoi spune că, deși era previzibil să apară disfuncționalități, este necesar să fie clarificat rolul statelor membre.

Cristian Bușoi: Guvernele naționale au rolul principal în planurile de vaccinare

”Un lucru trebuie spus. Era inevitabil ca, într-o campanie de vaccinare desfășurată la asemenea dimensiune și cu un efort de organizare fără precedent, să apară disfuncționalități inerente, însă în timp ce Uniunea Europeană este acuzată pentru problemele de derulare a campaniei de vaccinare, guvernele naționale au rolul principal în planurile de vaccinare.

Spun toate acestea pentru că, fiind responsabil al Parlamentului European de relația cu Agenția Europeană a Medicamentului (EMA) și președinte al Comisiei pentru Industrie și Cercetare din Parlamentul European (INTRE), sunt constant în contact cu EMA și urmăresc îndeaproape desfășurarea campaniei de vaccinare”.

Totodată, în calitate de președinte al Comisiei ITRE din Parlamentul European, Cristian Busoi spune că audierile liderilor companiilor angajate să livreze dozele de vaccin a avut ca scop întocmai semnalarea  în ceea ce privește așteptările UE.

”În acest sens, Comisa pentru Sănătate și Comisia ITRE din Parlamentul European au audiat liderii celor mai mari companii producătoare de vaccin, tocmai pentru a semnala clar că UE așteaptă respectarea angajamentelor asumate de industria farma și ține un control strict al campaniei de vaccinare, pe măsura investițiilor majore făcute”.

Cristian Bușoi, președintele Comisiei pentru Industrie și Cercetare din Parlamentul European, explică faptul că mecanismele de distribuție au  fost stabilite între Comisia Europeană și guvernele naționale, în funcție de datele epidemiologice – la nivel european – ,iar la nivel național este decis de guverne.

”Mecamismul de distribuție a fost convenit de Comisia Europeană cu statele membre, iar dozele au fost distribuite ținând cont și de datele epidemiologice, fiind la latitudinea statelor cum le distribuie. S-a decis, astfel, să se țină seama și de gravitatea diferită a pandemiei, pentru ca statele cu problemele cele mai grave în confruntarea cu pandemia să poată accesa mai multe doze, dacă există guverne care aleg să nu utilizeze partea lor, conform distribuției proporționale.

Acesta este un mecanism normal, întrucât nu toate statele au fost afectate la fel și soluția a fost de a răspunde problemei în funcție de gravitate”.

Prin urmare, Board Director centralizează achizițiile din toate statele membre.

”De menționat că pentru a desfășura procedura de achiziție centralizat și eficient s-a stabilit un Board Director, care include experți din toate statele membre al cărui rol este tocmai să ofere sprijin pe durata procesului de evaluare și achiziție a vaccinurilor anti COVID-19”.

Cristian Bușoi: Ridicarea de semne de întrebare privind corectitudinea distribuției vaccinurilor nu ajută, procedura…

Posted by Cristian Bușoi on Sunday, March 14, 2021

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Furie și indignare după ce fotografia cu teroriștii Hamas defilând cu trupul gol și mutilat...
Mirel din Timişoara, renegat de familie după crima oribilă! Gestul făcut de fiecare membru în...
FOTO. Ea este cea mai sexy sportivă din culturismul românesc! Are un singur vis: „Asta...
Andreea Bălan a recunoscut tot despre certurile cu Victor Cornea: „Nu există împăcare”
Avertismentul lui Donald Tusk. „Ştiu că sună devastator, dar a început o nouă eră: era...
VIDEO EXPLOZIV | Lider PNL, surprins când o posedă în mașina de serviciu pe tanti...
Actriţele din filmele pentru adulţi fără pic de machiaj. Galerie foto FABULOASĂ!
15 județe, sub avertizare cod galben de vreme severă până diseară. Meteorologii anunță vânt puternic...
Ies la iveală noi detalii despre Mirel. Tânărul este cunoscut pentru agresivitate: "Era foarte obsesiv,...
Autoritățile au decis. Cine va avea custodia Ritei, fiica regretatei Rona Hartner: ,,Tatăl are rolul...
S-au despărţit cu scandal! Cele mai scurte căsnicii ale vedetelor din România
Metodă „DRONA” folosită pe autostradă. Care sunt șoferi vizați? - VIDEO
Actorul Steven Seagal le-a vizitat pe victimele atacului terorist de la Moscova
Bestia COSMICĂ din INIMA galaxiei noastre S-A TREZIT
Sprijin de 330 LEI LUNAR în România. Decizia oficială anunțată azi, 29 martie
Surpriză pentru fanii Survivor. Cine este Alba Renai, noua prezentatoare
Geamăna siameză Abby Hensel s-a căsătorit. Imagini cu ea și sora Brittany în rochie de mireasă....
Primele declarații ale familiei lui Mirel Dragomir, după tragedia de la Timișoara! Tatăl tânărului: "Nu...
Cum a petrecut mama Geta ziua ei de naștere și ce cadouri a primit? „N-am...
"Nu-mi pare rău că sunt la închisoare". Mirel Dragomir nu are remușcări după fapta comisă....
BANCUL ZILEI. Învățătoarea: Bulă, îți dau un bilet să îl duci lu’ taică-tu. Dar să...
Oamenii transmit mai multe virusuri animalelor decât invers