VIDEO | Cristian Ghinea: Dacă nu atingem ținta de 25 de mii de hectare împădurite din PNRR, riscăm să ni se blocheze banii pe autostrăzi

Publicat: 15/07/2021, 00:28
Actualizat: 15/07/2021, 10:10

Ministrul proiectelor europene, Cristian Ghinea, a declarat, miercuri seară, la Antena 3, că România a alocat un procent foarte mare din PNRR pentru construcția de autostrăzi, dar că riscă să piardă banii dacă nu va atinge ținta de 25 de mii de hectare împădurite, întrucât Comisia Europeană țintește priorități pe componentă de investiții în zona verde.

„Asistăm la niște revoluții în UE, este această revoluție verde care este din ce în ce mai dramatică în schimbările pe care le va aduce în viață noastră, așteptăm revoluții în partea de digital și noi în România suntem suntem suntem că un om prins cu picioarele între două bărci care se îndepărtează una de altă, pentru că pe de o parte avem datoria de a trece Carpații cu autostrăzi, avem datoria de a lega România cu autostrăzi de restul țării, avem de a face cu abandonul școlar care este uriaș, avem probleme uriașe cu pădurile, dar noi în România suntem mult sub țările europene că suprafață împădurită”,  a declarat ministrul Proiectelor Europene.

„Cea mai mare tragedie în anii ăștia e că am avut bani pentru autostrăzi dar n-am avut proiecte. Acum ajungem în situația de a avea mai multe proiecte și de abia acum în anii următori vom resimți lipsa de bani. Avem 5, 1 miliarde pentru autostrăzi în anii următori, însă nevoia noastră va fi de 10 miliarde.Dacă nu atingem ținta de 25 de mii de hectare împădurite din PNRR, riscăm să ni se blocheze banii pe autostrăzi. Acest plan este lucrată la detaliu, toată administrația centrală din România a fost angrenată în scrierea acestui plan.”, a declarat Ghinea.

Ministrul Ghinea a precizat că România a acordat cei mai mulți bani din PNRR educației, dintre țările europene, mai mult decât este recomandarea Comisiei Europene de circa 10%.

„Pentru educație noi am dat 12% din PNRR, suntem țara care a alocat cel mai mare procent pentru educație. Jumătate de miliard pentru abandonul școlar, încă 700 de milioane pentru modernizarea școlilor.Nu va fi o refacere din asta, punem termopane. Va fi o refacere verde a școlilor. Școlile noi construite vor fi verzi de la bun început, consum energetic zero în România”, a mai declarat ministrul Proiectelor Europene.

Ministrul spune că vor fi alocate sume importante din PNRR și pentru creșterea numărului de stații de încărcare pentru mașinile electrice.

„Europa pregătește trecerea chiar brutală la mașini electrice. Abia săptămâna asta am luat mașină sută la sută electrică. Avem 13 mii de stații de încărcare în varianta trimisă la Bruxelles. Vom crește probabil la 20 de mii iar UE vrea 30 de mii de stații de încărcare.Stațiile de încărcare vor putea fi încărcate de primării în stații publice. Sunt trei linii de finanțare, la autostrăzile nou făcute, A7, A8 vor avea din construcție stații de încărcare.

De asemenea ministrul anunță că a transmis primăriilor necesitatea înființării stațiilor de încărcare pentru mașinile electrice, dar s-a lovit în unele cazuri de răspunsuri de genul „ce stații de încărcare, eu nu mi-am terminat de asfaltat orașul”.

„Am spus primarilor: stații de încărcare, piste de biciclete, transport electric. Unii primari spun, domne, eu nu mi-am terminat de asfaltat orașul. Și spun, da, asta e România. Și în București mai sunt sute de străzi neasfaltate. Dar trebuie să luăm bani și pentru asta. Ce facem, ratăm trecerea la automobile electrice? Nu putem să facem totul din fonduri europene”.

Ginea susține că în luna septembrie vor fi în jur de 10 state care vor avea aprobate planurile, printre care, Suedia, Polonia, Cehia în timp ce statele est-europene se confruntă cu probleme similare celor din România.

„Să faci 37% verde într-o țară că România nu este ușor. 10 la sută din PNRR pentru autostrăzi este enorm. Danemarca are aproape 60% din plan verde. Polonia, Cehia, toți își fac la limită verdele și digitalul, fiecare guvern încearcă să țină această balanță între ce vrea omul, cetățeanul obișnuit”, a precizat Ghinea la Antena 3.

Crima care zguduie ţara. Frumoasa din reclame TV, găsită pe marginea drumului împuşcată de 18...
Avem imaginile bulversante! Cum arată Oana Mizil, după ce Marian Vaghelie a rupt-o cu bătaia
FOTO. Fiica Andreei Berecleanu a încins internetul cu cel mai decoltat costum de baie. Cum...
Corina Bud, cu un costum de baie minuscul. Cum arată vedetele din România, la plajă
Reacția incredibilă a lui Irinel Columbeanu după ce s-a aflat că Monica Gabor S-A DESPARTIT...
Simona Halep sare în apărarea lui Simone Biles, după valul de critici la adresa gimnastei:...
Cum au fost surprinşi Vanghelie şi Oana Mizil după SCANDAL! Imaginile astea spun multe
INTERVIURI 31 iulie, Ziua orgasmului. Ce relaţie avem cu orgasmul?
Decizia ministrului Transporturilor după accidentele înfiorătoare de pe Drumul Morții E85. Este bătut în cuie!
BANCUL ZILEI – Traian Băsescu livrează 1 milion de prezervative românești americanilor
Ziua Orgasmului, 31 iulie. Primul film în care a fost redat orgasmul feminin
Avem imaginile bulversante! Cum arată Oana Mizil, după ce Marian Vaghelie a rupt-o cu bătaia
Care este DURATA normală a unui contact sexual. Un expert dă un răspuns la care...
Chinezii au construit un câmp cu rachete nucleare! Cum arată, imaginile sunt ULUITOARE
Mihai Gâdea a SĂRĂCIT în pandemie. Cum s-a prăbușit una dintre cele mai profitabile afaceri...
Face senzaţie cu „cel mai mic bikini”. Puţine ar avea curajul să meargă aşa la...
Mama copilului care a murit mâncat de viermi, la Dej, și-a primit pedeapsa!
Maladia cumplită care a lovit România. Te distruge încet. E boala secolului
Jador a fost la un pas de moarte! Doar norocul l-a scăpat. „El plângea...”
Un dar otrăvit: Sute de mii de români vor avea pensii mai mici
Uită de cumpărarea sau de închirierea unei locuinţe. Un oraş superb din Italia te va...