Cristian Popescu Piedone, judecat separat în procesul Colectiv după ce instanța a decis disjungerea dosarului său. Ce înseamnă asta pentru fostul primar al sectorului 4

Cristian Popescu Piedone, judecat separat în procesul Colectiv după ce instanța a decis disjungerea dosarului său. Ce înseamnă asta pentru fostul primar al sectorului 4
Primarul Sectorului 5, Cristian Popescu Piedone (Sursa foto: Eduard Vînătoru/MEDIAFAX FOTO)
Publicat: 14/06/2021, 21:20
Actualizat: 14/06/2021, 21:44

Cristian Popescu Piedone, fost primar al sectorului 4 și actual edil al sectorului 5, va fi judecat separat în procesul Colectiv, după ce Curtea de Apel a decis luni, 14 iunie, ca dosarul său să fie disjuns, informează Libertatea.ro.

Decizia a venit după ce cei doi judecători nu au ajuns la un acord privind schimbarea încadrării juridice, ceea ce ar putea duce la pedepse mai ușoare pentru fostul primar al sectorului 4, dar și pentru pompierii și angajații Primăriei care sunt inculpați.

Astfel, în acest dosar se va forma un complet de divergență, ceea ce înseamnă că va fi convocat un al treilea judecător care să încline balanța, următorul termen fiind stabilit în septembrie.

În schimb, în celălalt dosar au rămas patronii clubului și pirotehniștii, iar următorul termen este stabilit pentru următoarele două zile.

Președinta completului de judecată a decis disjungerea dosarului lui Piedone, pentru care este nevoie de formarea unui complet de divergență pentru a se ajunge la un acord privind schimbarea încadrării juridice. Ea a anunțat că următorul termen în acest dosar este pe 22 septembrie, deoarece al treilea judecător trebuie să studieze dosarul.

Celelalt dosar, cel în care sunt judecați patronii clubului și pirotehniștii, continuă cu dezbaterile finale pe 15 și 16 iunie.

După anunțul privind formarea unui complet de divergență, președinta completului de judecată a propus inclusiv disjungerea dosarului, astfel încât cei în cazul cărora se ia în calcul schimbarea încadrării juridice să fie judecați într-un alt proces.

O eventuală schimbare a încadrării faptelor s-ar putea solda cu aplicarea unor pedepse mai ușoare, în cazul condamnării inculpaților.

Anunțul judecătorilor privind separarea celor două dosare a stârnit rumoare în sala de judecată.

Un avocat al victimelor a afirmat că „e bătaie de joc”. Totodată, procurorul DNA a spus că disjungerea dosarului ar fi „una tardivă”.

„E un singur dosar. Acesta a fost scopul pentru care s-au reunit dosarele”, a declarat procurorul DNA, citat de Libertatea.

Curtea de Apel Bucureşti a judecat, luni, apelul din dosarul Colectiv, în care au fost condamnaţi, printre alţii, fostul primar al Sectorului 4 Cristian Popescu-Piedone, doi pompieri şi patronii clubului.

Piedone a fost condamnat la 8 ani şi 6 luni închisoare cu executare

Procesul de află în faza de apel, după ce, pe 16 decembrie 2019, Tribunalul Bucureşti i-a condamnat pe fostul primar al Sectorului 4 Cristian Popescu-Piedone, funcţionari din primărie, patronii clubului, doi pompieri, pirotehnişti şi reprezentaţii unei firme de artificii.

  • Astfel, Cristian Popescu-Piedone a fost condamnat la 8 ani şi 6 luni închisoare cu executare pentru săvârşirea infracţiunii de abuz în serviciu în legătură cu eliberarea autorizaţiilor de funcţionare pentru clubul Colectiv.
  • Totodată, cei trei patroni ai clubului Colectiv – Alin George Anastasescu, Paul Gancea şi Costin Mincu – au primit câte 11 ani şi 8 luni închisoare pentru ucidere din culpă în formă agravantă, vătămare corporală din culpă în formă agravantă şi neluarea măsurilor legale de securitate şi sănătate în muncă.
  • Daniela Niţă – patroana firmei de artificii Golden Ideas Fireworks Artists – a fost condamnată la 12 ani şi 8 luni de închisoare cu executare. În acelaşi dosar, pirotehniştii Viorel Zaharia şi Marian Moise au primit 9 ani şi 8 luni de închisoare şi, respectiv, 10 ani. De asemenea, Cristian Niţă, director al firmei de artificii, a primit 3 ani şi 6 luni de închisoare cu executare.
  • George Matei şi Antonina Radu, cei doi pompieri de la Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă (ISU) Bucureşti care au verificat clubul Colectiv fără a lua măsurile legale în privinţa respectării normelor PSI, au fost condamnaţi la câte 9 ani şi 2 luni de închisoare.
  • Aurelia Iofciu, şefa Serviciului autorizări comerciale din Primărie, a primit 8 ani de închisoare, Larisa Luminiţa Ganea, consilier superior – 7 ani, Ramona Sandra Moţoc, referent superior – 3 ani de închisoare cu suspendare. În cazul Ramonei Moţoc, instanţa a dispus prestarea a 90 de zile de muncă în folosul comunităţii.
  • De asemenea, persoanele condamnate au fost obligate să plătească, în solidar cu Primăria Sector 4 şi ISU Bucureşti-Ilfov, daune morale şi materiale de peste 50 de milioane de euro către victimele incendiului din octombrie 2015.
  • Totodată, inculpaţii, ISU şi Primăria Sectorului 4 trebuie să plătească mai multor spitale din Bucureşti şi din ţară peste 8 milioane lei, reprezentând cheltuieli de spitalizare cu persoanele decedate şi rănite.

Decizia Tribunalului Bucureşti a fost atacată cu apel de persoanele condamnate, dar şi de către procurori, amintește G4Media.ro.

Dragoș Tănase
Dragoș Tănase are o experiență de aproape 20 de ani în presa online. A absolvit Facultatea de Jurnalism din cadrul Universității Hyperion în anul mai mult
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Niște români s-au instalat confortabil în casa unei spaniole plecate la copii, în Canada, și...
Împăcarea anului la înmormântarea lui Costel Corduneanu! Ce jurământ i-au făcut Adrian și Petronel Corduneanu...
FOTO. Grațiela e văduva lui Costel Corduneanu. Femeia e cu 20 de ani mai tânără...
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Marele absent de la înmormântarea lui Costel Corduneanu. Toți s-au mirat că nu l-au văzut:...
A văzut că ia brusc în greutate și a mers la medic. Ce avea femeia...
Alerte meteo de vreme severă imediată emise de ANM. Cod galben în mai multe zone...
"Mă simt ciudat să spun cu voce tare: Am cancer la creier". Reacția tulburătoare a...
Au apărut primele imagini cu fiica lui Paris Hilton! „Nu m-am putut abține”. Ce anunț...
ProTV vs. Antena 1! Vedetele care au trădat şi s-au mutat de la un post...
Poți radia mașina dacă n-o mai folosești, fără s-o casezi?
UE are nevoie de gaz natural lichefiat rusesc pentru a evita un şoc energetic -...
L-au CREAT pe Dumnezeu! Inteligența Artificială Supremă este AICI?!
Interdicție completă în România din 9 aprilie. Legea n-are excepţii. Amendă 1000 lei
Un milionar român, ajutat de un mic obiect. I-a purtat noroc la făcut mulți bani
„Nu mai e de trăit” O româncă stabilită în Italia este stupefiată de un nou...
Vreme ANORMALĂ în weekend! Ce se întâmplă în TOATĂ România!
Virginia, dezvăluiri despre o posibilă relație cu Patrick! Se simte Robi deranjat de apropierea dintre...
Reacția furibundă a lui Alexandru Ciucu după ce s-a scris ca ar avea o amantă...
BANCUL ZILEI. Ștrulă: - Bulă, care este poziția ta preferată în timp ce faci amor?
Fără el, lumea ar fi arătat cu totul altfel. Ziua în care s-a născut un...