Criză acută de sânge în spitalele din București. Medicii sunt nevoiți să amâne operațiile

Criză acută de sânge în spitalele din București. Medicii sunt nevoiți să amâne operațiile
Sursa foto: Shutterstock/ Caracter ilustrativ
Publicat: 11/08/2022, 22:44

Medicii sunt nevoiţi să amâne operaţiile, iar tratamentele în care este folosit sângele sunt în mare pericol, după ce perioada concediilor a agravat criza de sânge din spitale. Situaţia cea mai gravă este la Institutul Fundeni şi în unităţile medicale de urgenţă din București.

Numărul donatorilor s-a redus semnificativ în ultimele zile, însă reprezentanții centrelor de transfuzii spun că acesta este doar începutul.

Cel mai probabil o sa scadă şi mai mult pe parcursul acestei luni, din cauza perioadei de concedii.

La Centrul de Transfuzii București ajung mai puțin de 200 de donatori pe zi, asta în situația în care înainte veneau între 250-300.

Acest lucru face ca şansele de supravieţuire a celor în stare gravă să se reducă cu fiecare minut, oră sau zi care trece.

Cea mai gravă situație este la Institutul Clinic Fundeni

Cea mai gravă situație este la Institutul Clinic Fundeni, aici unde se fac multe intervenții chirurgicale, dar şi la Spitalele de urgenţe din București, relatează antena3.ro.

Din această cauză unii medici sunt nevoiţi să amâne operațiile dar și tratamentele bolnavilor.

Medicii fac apel la cei care pot să doneze să se prezinte în centrele de transfuzii.

Cel puţin de 1 milion de români sunt trataţi în fiecare an cu sângele donat. Specialiştii spun că cei care donează sânge au şi beneficii de sănătate. Donatorii au o imunitate mult mai mare, iar riscul de a face accident vascular este foarte scăzut.