Cronologia evaluărilor și reevaluărilor tezei de doctorat a lui Lucian Bode. Cât de radical s-a schimbat poziția Comisiei de Etică a Universității Babeș-Bolyai în mai puțin de 2 luni și jumătate

Cronologia evaluărilor și reevaluărilor tezei de doctorat a lui Lucian Bode. Cât de radical s-a schimbat poziția Comisiei de Etică a Universității Babeș-Bolyai în mai puțin de 2 luni și jumătate
Ministrul de Interne, Lucian Bode / Sursa foto: Alexandra Pandrea (GANDUL)
Publicat: 11/01/2023, 23:00
Actualizat: 11/01/2023, 23:05

A plagiat sau nu a plagiat Lucian Bode? Este o întrebare la care Comisia de Etică a Universității Babeș-Bolyai (UBB) a dat două răspunsuri radical diferite, în decurs de mai puțin de două luni. În prima analiză, publicată pe 28 octombrie 2022, Comisia constată „o serie de abateri de la bunele norme de publicare: (1) erori de citare și (2) unele fragmente plagiate”. Nereguli minore. A doua analiză, din 10 ianuarie 2023, stabilește că „suspiciunile de plagiat se confirmă în marea lor majoritate”. Și cere retragerea cărții publicate pe baza tezei de doctorat.

Astfel, UBB preciza, într-un interviu acordat de rectorul Daniel David edupedu.ro și asumat pe pagina sa oficială, că analiza sa din 28 octombrie 2022 respectă toate standardele și rigorile academice la zi în astfel de situații.

„Verificarea a început la solicitarea conducătorului de doctorat, prin „procedura tezelor vechi” menționată de dvs. Dar între timp au apărut sesizări concrete către Comisia de etică a UBB. Pentru că în final răspunsul instituțional trebuia să fie unul – Comisia de etică a UBB trebuia să preia oricum cazul dacă erau probleme cu „procedura tezelor vechi” – am mers pe varianta instituțională cea mai riguroasă” – poziția oficială a UBB în raport cu Hotărârea Comisiei de Etică din 28 octombrie 2022.

La acel moment, UBB preciza că teza a fost evaluată exhaustiv, așa cum se procedează în bunele practici academice internaționale. A fost evaluată cu două softuri diferite, iar rezultatele de similitudine au fost mai departe analizate de experții comisiei, astfel identificându-se probleme dincolo de cele sesizate extern. Comisia de etică a UBB și-a exprimat deschiderea pentru a analiza, pe baza de dovezi, noi sesizări cu privire la această teză și de a lua apoi decizii în consecință, au precizat oficialii UBB anul trecut.

„Nu există nici legislație, nici practici instituționale standard de reevaluare a calității/inovației științifice a unei teze de doctorat. Altfel, ajungem în situația absurdă de a avea dezbateri interminabile între specialiști (sau între specialiști și public) și/sau de a stabili prin votul majoritar al specialiștilor/ publicului (aici) de limba română dacă teza se (mai) justifică academic sau nu. Nicio universitate nu poate implementa și nu implementează un astfel de demers”, se arată în același interviu.

În același timp, Raportul Comisiei de Etică a UBB din octombrie 2022 arată că la momentul susținerii (în 2018) teza a trecut de filtrul comisiei de îndrumare, al comisiei de susținere (care a implicat și experți din alte universități de referință ale țării) și al CNATDCU (cu experți și din alte universități ale țării).

„Pentru noi acest lucru înseamnă că teza a trecut cel puțin un prag minimal al acceptabilității academice”, spune rectorul UBB.

Hotararea 7 Din 2022 a Comisiei de Etica UBB Cazul Bode EXTRASE by Gandul.info on Scribd

În decembrie 2022, Comisia de Etică decide reanalizarea tezei de doctorat „în urma unor noi sesizări”

Universitatea Babeș-Bolyai anunța pe 24 noiembrie 2022 reanalizarea tezei de doctorat a lui Lucian Bode, precizând că vor fi cooptați și experți internaționali independenți.

”Reamintim faptul că abaterile de etică se analizează exclusiv în urma unor sesizări sau prin autosesizare, când există în spațiul public dovezi clare și doar în limitele acestora. Orice altă abordare ar fi ilegală și contrară prezumției de nevinovăție, depășind și practicile academice standard.

De asemenea, pornind de la bunele practici internaționale, precizăm că analiza poate fi reluată ori de câte ori este cazul, pe baza noilor dovezi prezentate de către cei interesați”, preciza atunci Universitatea Babeș-Bolyai.

Pe 21 decembrie 2022, rectoratul UBB îl anunța pe Lucian Bode că lucrarea sa de doctorat va fi supusă unei noi analize a Comisiei de Etică, în urma unor noi sesizări.

Decizia din 10 ianuarie a Comisiei de Etică a UBB: „Teza este profund viciată. Comisia îi solicită corecturi și retragerea cărții publicate pe baza tezei”

Comisia de Etică a UBB a luat o nouă decizie, radical diferită, după reanalizarea lucrării de doctorat a ministrului Afacerilor Interne, Lucian Bode. Potrivit Hotărârii publicată pe site-ul UBB, concluzia analizei este că „suspiciunile de plagiat se confirmă în marea lor majoritate. În lipsa posibilității legale de a aplica sancțiuni disciplinare unei persoane care nu este membru al comunității academice, Comisia ii solicită ministrului Lucian Bode corecturi la teză și retragerea cărții publicate pe baza acesteia”. Comisia de Etică a UBB nu poate decide și sancțiuni, dar va sesiza CNATDCU și Consiliul Național de Etică a Cercetării.

Dacă după prima analiză Comisia anunța că s-au constatat “o serie de abateri de la bunele norme de publicare” și că problemele de tip plagiat reprezentau “aproximativ 2,95% din totalul cuvintelor tezei”, în a doua analiză a admis că „se confirmă” suspiciunile care indică un plagiat în proporție de 18,5% din sesizarea jurnalistei Emilia Șercan.

Lucian Bode: „Este absolut uluitor demersul de analizare a unei lucrări redactate în 2018, folosind norme actualizate în 2020-2022”

Estimp, ministrul Afacerilor Interne s-a adresat Justiției pe 5 ianuarie, cerând în instanță anularea hotărârii de reverificare a lucrării sale de doctorat de către Comisia de Etică a UBB, pentru suspiciuni de plagiat. Bode a prezentat pe Facebook cronologia acestei spețe și a atras atenția asupra „fracturilor logice” din demersul Comisiei de Etică a UBB.

„1. Este absolut uluitor demersul de analizare a unei lucrări redactate în 2018, folosind norme actualizate în 2020-2022. E un precedent extrem de periculos nu doar pentru lumea academică, dar și pentru principiile care guvernează statul de drept. Vorbim despre aplicarea retroactivă a unor norme, fapt care plasează sub același stigmat toate lucrările redactate înainte de 2022. Este o fractură logică și un demers absurd pe care nu îl poate accepta nimeni ca fiind valid sau legitim.

2. Metoda de citare folosită este în deplină concordanță cu standardele academice de la momentul susținerii tezei în 2018. Este o realitate pe care o voi repeta ori de câte ori va fi nevoie. Sintagma „profund viciată” e o apreciere subiectivă a Comisiei, o judecată de valoare goală de semnificație academică, cât timp normele au fost respectate.

3. În ultimii ani, teza mea de doctorat a parcurs absolut toate etapele de analiză și a trecut cu succes prin toate filtrele de verificare. Aceasta a fost verificată anti-plagiat de către Universitatea Babeș-Bolyai și de către Consiliul Național de Atestare a Titlurilor, Diplomelor și Certificatelor Universitare (CNATDCU), iar ambele instituții, în mod oficial, au certificat autenticitatea lucrării. Este o altă realitate pe care o voi aminti, public, de câte ori va fi necesar.

4. Procedural și legal, există cel puțin două probleme izbitoare:
• Conform legii, Comisia de Etică se poate pronunța doar în ceea ce privește soluționarea sesizărilor privitoare la abateri ale membrilor comunității universitare, iar eu nu sunt parte a acestei comunități, în mod evident, fapt confirmat de pct. 8 alin. (3) din Hotărârea nr. 1 din 2023 a Comisiei de Etică.
Curtea Constituțională a clarificat inadmisibilitatea absolută a activității oricărei alte comisii de a reexamina cele stabilite de comisia de doctorat și validate de către CNATDCU. Ca atare, demersul Comisiei de Etică încalcă flagrant decizia Curții Constituționale.

Cu acțiunea pe care am deschis-o în instanță, vreau să mă asigur că legea este respectată, indiferent de cine este vorba. Este un drept, dar și o obligație pe care o am ori de câte ori se încalcă legea. Faptul că aceste atacuri concertate ale USR și ale sateliților săi asupra mea și asupra Partidului Național Liberal au devenit absurde, este evident pentru toată lumea. La fel de evidente sunt presiunile și atacurile la adresa Universității Babeș-Bolyai în toată această perioadă.

Regret faptul că Universitatea Babeș-Bolyai s-a grăbit să dea curs acestor presiuni, fără a aștepta soluția instanței de judecată. Drept urmare, voi merge înainte, în instanță, pentru că este singura cale corectă și legitimă pentru a tranșa acest caz care a depășit nu doar limitele legii, dar și ale rațiunii”, a conchis ministrul de Interne.

PRINCIPALE CONCLUZII DIN HOTĂRÂREA UBB:

  • „În vederea analizei autosesizării, Comisia de Etică a cooptat ca membri externi, în condițiile art. 18 din Regulamentul Comisiei, pe domnul prof. Corneliu Bjola, de la Universitatea din Oxford, specialist în relații internaționale, respectiv pe domnul prof. Alin Fumurescu, de la Universitatea din Houston, specialist în științe politice.
  • După prima analiză a tezei de doctorat a lui Lucian Bode, Comisia de Etică a UBB anunța că s-au constatat “o serie de abateri de la bunele norme de publicare” și că problemele de tip plagiat reprezentau “aproximativ 2,95% din totalul cuvintelor tezei.”
  • Decizia UBB din 24 noiembrie 2022, de a reverifica teza de doctorat a ministrului de Interne, a venit după ce jurnalista Emilia Șercan a publicat o analiză potrivit căreia Lucian Bode a plagiat cel puțin 18,5% din teză, nu doar 2,95%, cum arăta UBB la prima analiză.
  • Pentru asigurarea dreptului la apărare în procedura administrativă, Comisia a solicitat puncte de vedere de la domnul Lucian Bode, de la conducătorul de doctorat, profesorul Adrian Ivan, precum și de la comisia de susținere a tezei, de la Școala Doctorală de Relații Internaționale și Studii de Securitate a UBB.
  • Comisia nu a primit un punct de vedere de la conducătorul de doctorat, prof. Adrian Ivan, însă acesta a solicitat prin avocat (ca procedură prealabilă intentării unei acțiuni în contencios administrativ, formulată în temeiul art. 7 din Legea nr. 554/2004) stoparea oricărei analize a tezei de doctorat, pe motivul că prezenta Comisie este nelegal constituită și că încalcă decizia CCR 364/2022.
    Lucian Bode a solicitat în două rânduri prelungirea termenului de trimitere a unui punct de vedere (până cel târziu în 9.01.2023), invocând motive obiective legate de activitatea ministerială.
  • În data de 27.12.2022, Lucian Bode a transmis prin avocat plângere prealabilă intentării unei acțiuni în contencios administrativ, solicitând oprirea oricărei evaluări a tezei de doctorat în temeiul Deciziei CCR 364/2022. Comisia a justificat legalitatea analizei prin faptul că aceasta vizează aspectele de etică din teză și nu cele legate de valoarea ei științifică.
  • Conform Hotărârii 7/2022, sancțiunile prevăzute de Legea 206/2004 nu pot fi aplicate în cazul lui Lucian Bode, acesta nefiind membru al comunității academice sau de cercetare.
  • După cum a constatat și Ministerul Educației, retragerea titlului de către CNATDCU/Minister este imposibilă conform Deciziei nr. 364 din 8 iunie 2022 a Curții Constituționale, decizie care a făcut imposibilă sancționarea administrativă (sau judiciară) prin retragerea titlului de doctor. Universitatea Babeș-Bolyai va sesiza totuși CNATDCU cu concluziile prezentei analize.
  • Comisia reia solicitarea adresată lui Lucian Bode în Hotărârea 7/2022 de a alinia teza cu standardele de etică academică și de a o pune la dispoziție Școlii doctorale și Comisiei de etică.
  • De asemenea, Comisia adresează ministrului Lucian Bode și Editurii CA Publishing solicitarea de a retrage cartea „Securitatea energetică şi managementul resurselor la începutul secolului XXI: România în context european actual”, publicată pe baza tezei la editura CA Publishing în 2021, ISBN 978-606-8330-83-9, iar o eventuală republicare să fie realizată doar după corectarea tuturor abaterilor constatate.
  • Dacă această retragere nu este comunicată Universității Babeș-Bolyai într-un termen de 15 zile calculate de la comunicarea prezentei hotărâri, Comisia va sesiza Consiliul Național de Etică a Cercetării Științifice, Dezvoltării Tehnologice şi Inovării pentru analiza cărții mai sus menționate.
  • Menționăm că, spre deosebire de comisiile de etică, CNECSDTI nu este limitat la sancționarea membrilor comunității academice și de cercetare având și posibilitatea de a decide sancțiuni referitoare la cartea publicată pe baza tezei.

Hotararea_1_2023_a_Comisiei_de_Etica by Gandul.info on Scribd

Gilda Popa
Gilda Popa este licențiată în Drept și a urmat un master de psihologie organizațională la Facultatea de Psihologie - Universitatea București. A mai mult
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
O celebră influenceriţă pe TikTok a fost asasinată în fața casei sale. Atacatorul s-a prefăcut...
Povestea care a făcut ocolul lumii. Ce au găsit părinții în camera fiicei lor, în...
FOTO. Ce frumoasă e iubita celebrului fotbalist! Poze hot cu manechinul
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
O fetiță le-a spus părinților că are un monstru în cameră, dar ei nu au...
Vești proaste pentru șoferi! Riscă amenzi de cinci ori mai mari. Greșeala care le poate...
Dieta Monicăi Anghel. A slăbit enorm în ultimii ani: alimentele la care a renunțat total!...
Cine sunt românii care trebuie să plătească "taxa pe lux" pentru locuinţele şi maşinile pe care...
A început livrarea pensiilor pe luna mai. Data exactă când intră banii pe card. Poșta...
O cisternă cu etanol s-a răsturnat pe carosabil, în Vrancea! Șoferul a decedat
Wow sau Bau? Cât de mult le-au schimbat operaţiile estetice pe vedetele din România
China ne bate și la diesel! A creat un motor REVOLUȚIONAR
Răsturnare de situaţie din piaţa muncii. Exodul a luat sfârşit: Procentul românilor care caută activ...
RUINELE unui ORAȘ imens, găsite pe planeta Marte? Cercetătorii, ULUIȚI!
INTRĂ BANI mai mulți în conturi. Vestea cea mare pentru MILIOANE de români
Ce mai face și cum arată acum fosta ispită masculină de la Insula Iubirii, Sorin....
A început livrarea pensiilor pe luna mai. Data exactă când intră banii pe card. Poșta...
Momente pline de emoție în familia Sterp. Getuța a făcut mărturisiri înduioșătoare despre regretata ei...
De ce Lora nu a devenit mamă până la 41 de ani: "Eu mă simt...
BANCUL ZILEI. Un dinamovist merge împreună cu câinele său într-un bar: - Dom’le, incredibil ce...
Cum au trecut razele cosmice prin atmosfera Pământului acum 41.000 de ani?