Cu Covid-19 la locul de muncă. Franța permite medicilor infectați să lucreze

Cu Covid-19 la locul de muncă. Franța permite medicilor infectați să lucreze
Sursă FOTO: Mediafax Foto - caracter ilustrativ
Publicat: 05/01/2022, 19:07

Franța le permite lucrătorilor din domeniul sănătății care sunt infectați cu coronavirusul, dar care au puține sau niciun simptom, să continue să trateze pacienții în loc să se autoizoleze. Este o măsură provizorie menită să atenueze lipsa de personal din spitale și alte unități medicale cauzată de o explozie fără precedent a infecțiilor.

Derogarea specială de la normele de carantină din Franța, care se extinde la spitale, cămine de bătrâni, cabinete medicale și alte servicii de sănătate esențiale, este o dovadă a presiunii tot mai mari exercitate asupra sistemului medical francez de varianta omicron care se răspândește rapid.

Este un risc calculat, cu posibilitatea ca lucrătorii din domeniul sănătății și asistenții medicali pozitivi la COVID să își infecteze colegii și pacienții, în comparație cu ceea ce guvernul susține că este necesar pentru a menține în funcțiune serviciile esențiale.

În afara sectorului sanitar, pentru persoanele care nu sunt acoperite de scutirea specială, normele de carantină din Franța impun cel puțin cinci zile de autoizolare pentru persoanele complet vaccinate care sunt testate pozitiv.

Având în vedere că varianta omicron, deosebit de contagioasă, a provocat o creștere bruscă a numărului de infecții în multe țări, guvernele și industriile au avertizat că regulile de autoizolare duc la o lipsă de personal într-o serie de sectoare.

În unele locuri, carantinele au fost scurtate, inclusiv în Franța, pentru ca lucrătorii să se întoarcă la posturile lor. Dar, în Europa, Franța pare să fie singura țară care a deschis acum și posibilitatea ca personalul medical să lucreze în timp ce este infectat.

Omicron pune presiune pe spitalele franceze

Există din ce în ce mai multe semne că noua variantă provoacă o boală mai puțin severă. Dar numărul uriaș de noi infecții continuă să trimită tot mai mulți oameni în spitale, punându-le sub presiune, mai ales atunci când și personalul medical este absent.

Liderii spitalelor au declarat că noua flexibilitate de la autoizolare pentru personalul medical din Franța îi va ajuta să acopere golurile de personal dacă și când acestea se vor deschide.

„Dacă sistemul devine foarte tensionat și 50% din personalul nostru este pozitiv, cei mai puțin simptomatici vor veni la serviciu, deoarece pacienții vor trebui în continuare îngrijiți”, a declarat profesorul Marc Leone, șeful secției de anesteziologie de la Spitalul de Nord din orașul Marsilia (sud).

„Dar nu suntem încă în această situație”, a spus el.

Noile reguli au fost detaliate într-un mesaj de alertă al Ministerului Sănătății adresat duminică spitalelor, unităților de îngrijire și autorităților sanitare și care a fost văzut de The Associated Press. Noile reguli sunt puse în aplicare în această săptămână.

Alerta ministerului a declarat că potopul de infecții cu virusuri din Franța reprezintă „un risc major de perturbare a ofertei de îngrijire”. Acesta a descris măsura ca fiind „excepțională și temporară” și a spus că va fi ridicată atunci când sistemul nu va mai fi atât de saturat de cazuri de virus.

Scutirea deschide posibilitatea ca medicii, personalul spitalicesc și îngrijitorii de persoane cu dizabilități și alte persoane vulnerabile să continue să lucreze în ciuda testului pozitiv, cu condiția să fie complet vaccinați și să nu tușească și să nu strănute.

Instrucțiunile Ministerului Sănătății spun că, în măsura în care este posibil, lucrătorii infectați nu ar trebui să fie în contact cu pacienții nevaccinați sau cu cei care prezintă un risc mai mare de îmbolnăvire gravă cu COVID-19.

Ministerul a precizat că aceștia trebuie, de asemenea, să limiteze pe cât posibil interacțiunile cu colegii și nu pot lua parte la activități comune în care se dau jos măștile de protecție, cum ar fi pauzele pentru mâncare și băutură.

Franța raportează un număr record de cazuri zilnice de Covid

Cu cel mai mare număr de cazuri confirmate cu virusul zilnic din Europa, Franța se află într-o poziție din ce în ce mai dificilă.

Numărul mediu de cazuri zilnice din Franța a crescut de peste două ori într-o săptămână, iar marți țara a raportat un număr record de 271 686 de cazuri zilnice de virus, în timp ce infecțiile cauzate de omicroni se întrec în toată țara, împovărând personalul spitalicesc și amenințând să întrerupă asistența medicală, transportul, școlile și alte servicii.

Peste 20.000 de persoane sunt spitalizate cu virusul în Franța, un număr care crește constant de câteva săptămâni, dar nu la fel de brusc ca ratele de infectare.

Pacienții cu COVID-19 ocupă mai mult de 72% din paturile de terapie intensivă din Franța, iar un sistem de sănătate renumit cândva dă din nou semne de tensiune. Cei mai mulți pacienți cu virusuri din secțiile de terapie intensivă nu sunt vaccinați, deși 77% din populație a primit cel puțin două doze.

Peste 123.000 de persoane infectate cu virusul au murit în Franța, unul dintre cele mai mari bilanțuri înregistrate în lume.

Alexandru Tosa
Absolvent al Facultății de Jurnalism și Științele Comunicării din cadrul Universității București, Alexandru Toșa a debutat în presă în 2020. Începând mai mult
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Una dintre celebrele gemene siameze Abby și Brittany s-a căsătorit. De ce nu au făcut...
Este incredibil ce le-a spus Mirel părinților săi! Au ieșit înmărmuriți după dialogul cu fiul...
FOTO. Ea este cea mai sexy sportivă din culturismul românesc! Are un singur vis: „Asta...
Andreea Bălan a recunoscut tot despre certurile cu Victor Cornea: „Nu există împăcare”
Un bărbat din Ploiești a fost ucis de un individ nemulțumit de cum parcase mașina
Imaginile durerii! Mama Andreei a clacat la înmormântarea fetiței sale. Scene îngrozitor de dureroase pe...
Actriţele din filmele pentru adulţi fără pic de machiaj. Galerie foto FABULOASĂ!
Tatăl criminalului Mirel, în lacrimi după ce şi-a vizitat fiul. "Ne pare rău şi de...
Imagini tulburătoare de la înmormântarea Andreei! Tânăra ucisă Mirel Dragomir va fi condusă astăzi pe...
''Să-i fie țărâna ușoară!'' Dana Roba, mesaj neașteptat despre Daniel Balaciu. Cum a amenințat-o soțul...
S-au despărţit cu scandal! Cele mai scurte căsnicii ale vedetelor din România
Inspectorii RAR au ieșit la control în trafic. Ce au descoperit? GALERIE FOTO
Actorul Steven Seagal le-a vizitat pe victimele atacului terorist de la Moscova
Boala CIUDATĂ care apare DOAR în creierul oamenilor SĂRACI
EXCLUSIV Ungurii, la ani lumină de România. Ungaria ne-a luat fața complet: Profit maxim
Umilință maximă pentru noii Chefi la cuțite: Niște habarniști
Geamăna siameză Abby Hensel s-a căsătorit. Imagini cu ea și sora Brittany în rochie de mireasă....
Mama Andreei, prăbușită de durere la înmormântarea fiicei sale, ucise fără milă de studentul la...
Cum a petrecut mama Geta ziua ei de naștere și ce cadouri a primit? „N-am...
Apropiații criminalului din Timișoara, detalii de-a dreptul șocante. Mirel Dragomir și-a agresat și fosta iubită....
BANCUL ZILEI. Tatăl către Bulă: Ce mai e nou pe la școală, băiete?
Un studiu arată ce se întâmplă chiar înainte de cele mai fericite momente din viață