EXCLUSIV | Culisele rupturii dintre Avocatul Poporului și adjunctul său. De ce ar fi cerut Renate Weber revocarea lui Daniel Iovănescu

EXCLUSIV | Culisele rupturii dintre Avocatul Poporului și adjunctul său. De ce ar fi cerut Renate Weber revocarea lui Daniel Iovănescu
Publicat: 24/05/2023, 19:23

Scindarea la vârful instituției Avocatul Poporului, care a generat solicitarea de revocare a lui Daniel Iovănescu din funcția de adjunct, inițiată chiar de către Renate Weber, cea care l-a și propus în funcție, ar putea avea legătură cu apropierea acesteia de Avocatul Copilului, susține Iovănescu.

Motivul care ar fi determinat-o pe Renate Weber să solicite revocarea omului său de încredere, pe care ea însăși l-a propus în funcția de adjunct al Avocatului Poporului, ar fi apropierea acesteia de Ioan Gânfălean, Avocatul Copilului, susține Daniel Iovănescu.

Renate Weber a motivat solicitarea de revocare a lui Daniel Iovănescu, adresată Parlamentului, prin ”încălcarea cadrului legal de organizare și funcționare care guvernează statutul Avocatului Poporului, contestând în permanență autoritatea Avocatului Poporului și vulnerabilizând activitatea instituției” de către Daniel Iovănescu, conform documentului trimis în Parlament.

”Un om care a fost printre cei mai apropiați oameni din viața mea”

Decizia luată de Renate Weber, de a cere revocarea lui Daniel Iovănescu din funcție a fost surprinzătoare având în vedere lunga lor colaborare. Propunerea în funcția de adjunct al Avocatului Poporului, pe un mandat de 5 ani, a lui Daniel Iovănescu a fost făcută chiar de către fostul europarlamentar liberal, Renate Weber fiind cea care l-a angajat pe Daniel Iovănescu și șef de cabinet în perioada în care aceasta era demnitar în Parlamentul European.

Relația de încredere reciprocă dintre cei doi din acea perioadă a fost confirmată chiar de numirea lui Daniel Iovănescu ca adjunct al Avocatului Poporului, odată cu venirea acesteia în fruntea instituției.

Daniel Iovănescu a descris-o, pentru GÂNDUL, pe Renate Weber, ca fiind ”printre cei mai apropiați oameni din viața mea”.

”Am cunoscut-o pe doamna Weber în urmă cu 9 ani, iar, până nu demult, am avut o relație extraordinară din toate punctele de vedere, și profesional, și în plan personal. Nu există niciun fel de explicație pentru unde s-a ajuns astăzi. Ne-am ajutat enorm și de o parte și de alta. M-a promovat și i-am promis că o să fac tot ce-mi stă în putință ca să onorez propunerea pe care a făcut-o, iar din prima secundă vă spun că am făcut mult mai mult decât ar fi putut să facă orice om ca să o fac mândră de mine”, a descris Daniel Iovănescu perioada în care relația dintre cei doi era una ”extraordinară”.

Mărul discordiei dintre Renate Weber și Daniel Iovănescu

Deși Renate Weber nu a dorit să facă mai multe precizări referitoare la acest subiect, ”până când lucrurile nu vor fi definitivate în Parlament”, printre motivele menționate de Avocatul Poporului pentru revocarea lui Daniel Iovănescu se numără:

  • „Atitudinea constantă a domnului adjunct Daniel Iovănescu face imposibilă colaborarea dintre Avocatul Poporului și acesta, cu consecința apariției unor disfuncționalități în activitatea instituției”
  • ”De la data numirii sale în funcția de adjunct al Avocatului Poporului, domnul Daniel Iovănescu a dovedit, prin actele întocmite sau avizate în calitate de adjunct: încălcarea cadrului legal de organizare și funcționare care guvernează statutul Avocatului Poporului, contestând în permanență autoritatea Avocatului Poporului și vulnerabilizând activitatea instituției”
  • „nerespectarea și sfidarea exclusivității decizionale a Avocatului Poporului”, dar și „ignorarea și desconsiderarea serviciilor specializate ale instituției”, se arată în documentul prin care este solicitată revocarea, document care a primit, marți, aviz favorabil din partea Comisiilor juridice reunite ale Camerei Deputaţilor şi Senatului.

Daniel Iovănescu consideră însă că altul este motivul discordiei în relația lui cu Renate Weber, și anume apropierea dintre Avocatul Poporului și Avocatul Copilului:

”Doamna Weber este, astăzi, sub influența Avocatului Copilului. Se sfătuiește cu dumnealui  în toate chestiunile legate de muncă, iar sugestiile d-lui Ioan Gânfălean sunt luate în calcul de cele mai multe ori, iar pentru asta, Avocatul Copilului a făcut tot ce i-a stat în putință să mă îndepărteze de Avocatul Poporului”, a susținut adjunctul lui Renate Weber pentru GÂNDUL.

Dacă, la începutul mandatului, relațiile decurgeau bine, comunicarea dintre cei doi ar fi încetat din luna februarie a acestui an, susține Daniel Iovănescu:

”A fost un moment la începutul acestui mandat când părerea mea și părerea doamnei n-au mai fost convergente și, din acel moment, lucrurile s-au schimbat vertiginos.

Discuțiile au plecat de la faptul că am inițiat un demers prin care se impunea revizuirea și actualizarea unei proceduri interne, care era desuetă, conținea prevederi neconforme și care era insuficientă pentru a ne desfășura activitatea.

Această procedură privea și colaborarea cu alte domenii, dar cu precădere cu Avocatul Copilului, cu domnul Ioan Gânfălean, care, dacă vă uitați pe site-ul instituției, în ultimii 3 ani de zile are câte o singură vizită pe an inițiată de el, în colaborare cu MNP-ul (Mecanismul Național de Prevenire – n.r.). Așa cum ne-a spus, mie și doamnei Renate Weber, Avocatul Copilului nu este interesat în a colabora cu MNP, așa cum legea îl obligă.

În acest context, am atras atenția Avocatului Poporului,  în sensul că trebuie să facem ceva, că trebuie să învățăm să conlucrăm, să facem vizite împreună, dar mi s-a spus, într-un final, să-mi văd de treaba mea și să las pe d-l adjunct Gânfălean să se ocupe chipurile de anchete, și nu de vizite”, susține Daniel Iovănescu.

”Eu nu am știut niciun moment de demersurile doamnei Weber”

”Eu nu am știut niciun moment de demersurile doamnei Weber și anume că îmi pregătea un rechizitoriu pentru a mă revoca. Totul s-a întâmplat fără ca eu să fiu avertizat. În schimb, a folosit aparatul instituțional să mă hărțuiască ori de câte ori a avut / și-a creat ocazia. Am rugat-o în nenumărate rânduri, în baza relațiilor foarte bune pe care le-am avut, să se oprească, că nu face bine instituției și m-a ignorat total din punctul ăsta de vedere.

Este evident că am atins o chestiune extrem de sensibilă, care a deranjat-o. Mi-am permis să discut despre colaborarea cu Avocatul Copilului, care nu-și dorea acest lucru, iar dorința domnului Ioan Gânfălean este foarte importantă pentru doamna Weber.  Din momentul acela, s-a încheiat orice comunicare directă a mea cu doamna Weber”, a menționat Daniel Iovănescu.

Posibilitatea unui viitor mandat politic?

Daniel Iovănescu a vorbit despre posibilitatea unui nou mandat politic pe care Renate Weber l-ar putea obține cu sprijinul lui Ioan Gânfălean:

”Știu, însă, că i-a promis un al doilea mandat și asta prin prisma relațiilor pe care domnul Ioan Gânfălean le are în lumea politică. Iar pentru asta, prin revocarea mea, se creează un loc liber pentru partidele politice. Așadar, am convingerea că s-a dorit să fiu monedă de schimb pentru dezideratul dnei Renate Weber”, a acuzat Daniel Iovănescu.

Întrebată de reporterul GÂNDUL dacă a luat în calcul o revenire în politică, Renate Weber a negat însă:

”N-am luat nimic în calcul. Eu am de terminat mandatul la această instituție, nu știu de unde v-au venit ideile acestea. În acest moment, am atât de mult de lucru aici că nu-mi stă gândul la altceva, credeți-mă”, a declarat Avocatul Poporului.

Aviz favorabil în Comisiile Juridice ale Parlamentului

Comisiile juridice ale Parlamentului au emis, marți, un raport favorabil referitor la solicitarea Avocatului Poporului de a-l revoca pe Daniel Iovănescu din funcţie.

Raportul va ajunge în Birourile reunite ale Camerei Deputaţilor şi Senatului şi va fi supus dezbaterii plenului Parlamentului.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
„Nu e bine deloc”. Starea de sănătate a Regelui Charles s-ar fi înrăutățit. Palatul Buckingham...
Ana Porgras, descalificată de la Survivor All Stars. Imaginile încă nu au fost difuzate de...
FOTO. Ce frumoasă e iubita celebrului fotbalist! Poze hot cu manechinul
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
O femeie era milionară de cel puțin o lună, dar nu și-a dat seama. Descoperirea...
Familia Regală a Marii Britanii, lovită de o nouă tragedie. A fost găsit mort, în...
Cum arată Adi Minune după OPERAȚIA de micșorare a stomacului. E transformat total
Craterul din Slănic Prahova s-a mărit cu 20 cm. Oamenii trăiesc cu groază, nu ştiu...
Regele Charles în stare gravă! Se pregătește înmormântarea!
Ultimele informații despre starea de sănătate a Regelui Charles. Palatul Buckingham se așteaptă la ce...
Wow sau Bau? Cât de mult le-au schimbat operaţiile estetice pe vedetele din România
China ne bate și la diesel! A creat un motor REVOLUȚIONAR
„Este foarte bolnav”. Îngrijorările cu privire la Regele Charles sunt din ce în ce mai...
Un veteran NASA a descoperit o nouă FORȚĂ a naturii, neștiută până acum
Decizie definitivă pentru cei cu CARDURI de ENERGIE. Legea promulgată azi, 26 aprilie, de Iohannis
Beckham vs Wahlberg în instanță. De ce au ajuns cei doi foști prieteni la război
Cât costă cea mai ieftină înmormântare organizată de „Regina Întunericului”. Suma este accesibilă pentru toate...
Lovitură CRUNTĂ pentru Ion Iliescu! Breaking news
Leo de la Roșiori a făcut mărturisiri emoționante despre momentele de marginalizare pe care le-a...
Ce au de împărțit la partaj Oana Radu și Cătălin Dobrescu: "El mă amenință că...
BANCUL ZILEI. Un dinamovist merge împreună cu câinele său într-un bar: - Dom’le, incredibil ce...
(P) Cum Poți Utiliza Camera de Inspecție în Viața de Zi cu Zi?