EXCLUSIV | Avocatul Poporului, despre cazul interlopului Fane Vancică: ”Violența domestică nu este pedepsită așa cum trebuie și tot felul de indivizi ajung să se laude cu ea, convinși că vor scăpa. Legea trebuie schimbată” 

EXCLUSIV | Avocatul Poporului, despre cazul interlopului Fane Vancică: ”Violența domestică nu este pedepsită așa cum trebuie și tot felul de indivizi ajung să se laude cu ea, convinși că vor scăpa. Legea trebuie schimbată” 
Avocatul Poporului, Renate Weber, despre violența domestică și cazul interlopului Fane Vancică
Publicat: 30/08/2022, 19:02
Actualizat: 30/08/2022, 19:39

Avocatul Poporului, Renate Weber, a declarat, pentru Gândul, după ce interlopul Fane Vancică a fost filmat când lovește cu bestialitate o femeie, că postarea imaginilor pe rețelele de socializare arată că violența domestică în România este privită ca un act firesc, iar pentru că fapta nu este pedepsită așa cum ar trebui, ”tot felul de indivizi ajung să se laude cu ea, convinși că vor scăpa”. Renate Weber spune că nu mai trebuie să așteptăm imagini care să șocheze ca să se confirme că violența domestică se petrece în fiecare zi, ci ar trebui schimbată de urgență legea, pentru a permite pedepsirea agresorilor, chiar dacă victima nu depune plângere.  

După ce a văzut filmarea în care o femeie este umilită și bătută crunt de interlopul Fane Vancică, Renate Weber a spus că ”așa ceva este cu totul și cu totul inadmisibil”.

Pentru a diminua violența domestică, nu ar trebui să așteptăm numai imagini care să șocheze, pentru că astfel de acte se petrec în fiecare zi, la fiecare oră și mă tem în fiecare localitate din țara aceasta.

Faptul că cineva, de data aceasta, le-a și postat public, arată încă o dată cum este percepută violența domestică în România: ca un act firesc. Cum, din păcate, în practică, astfel de violențe nu se pedepsesc așa cum ar trebui, iată că există tot felul de indivizi care se laudă cu ele, convinși fiind probabil că vor scăpa, așa cum sunt sigură că au scăpat și anterior” a spus Renate Weber, pentru Gândul.

Aceasta a vorbit pentru Gândul despre faptul că în timpul Pandemiei cazurile de violență domestică au crescut drastic inclusiv în rândul copiilor din cauza faptului că victimele au fost nevoite să stea în aceeași casă cu abuzatorii.

”În cazurile de violență domestică nu ar trebui să fie necesară plângerea penală a victimei”

Deși sunt zeci de mii de cazuri de violență domestică în fiecare an, multe dintre victime se tem să depună plângere penală, pentru a nu fi agresate din nou și  ”pedepsite” că se adresează autorităților. Tocmai de aceea, Avocatul Poporului susține că legea ar trebui schimbată urgent în Parlament, pentru ca cercetarea penală și pedepsirea agresorilor să poată fi posibile și în lipsa plângerii prealabile a victimei.

Nici nu ar trebui să fie vreo plângere penală, sunt acte de violență exercitate asupra unei persoane. Câtă vreme le vedem, mai ales când este vorba de violența domestică, ar trebui să fie foarte clar că nu este necesară o plângere penală.

Dacă legislația română nu este suficient de bună, ea trebuie modificată de urgență de Parlament, dar eu cred că este o chestiune de interpretare. Nu ai nevoie de o plângere penală, n-ai nevoie de victimă să-l acuze sau să-l ierte pe agresor, poți foarte bine să pedepsești astfel de fapte, mai ales dacă le consideri ca fiind fapte care necesită o intervenție prioritară din partea autorităților. Așa ar trebui să fie gândită legea”, a mai spus Renate Weber, pentru Gândul.

Dosar penal în cazul femeii lovite cu bestialitate de Fane Vancică

Polițiștii bucureșteni ai Secției 16 s-au sesizat din oficiu după ce, în spațiul public, au apărut imagini în care cunoscutul interlop Fane Vancică lovește o femeie. Anchetatorii au deschis un dosar penal pentru loviri și alte violențe.

”Încă din cursul zilei de ieri, 29 august a.c., polițiștii Secției 16 s-au sesizat din oficiu și au demarat verificările în vederea depistării persoanelor implicate și stabilirii condițiilor în care a avut loc evenimentul. Cercetările sunt continuate pentru săvârșirea infracțiunii de lovire sau alte violențe, sub supravegherea Parchetului de pe lângă Judecătoria Sectorului 4”, a anunțat, marți, Poliția Capitalei.

Cercetările vin după ce Fane Vancică a fost filmat în timp ce îi dă unei femei picioare în cap, în stomac și în spate și aruncă apă și gheață din frapieră pe ea, în timp ce o înjură și o pune să stea în patru labe.

În timpul agresiunilor, Vancică este urmărit de mai multe persoane prezente în cameră, care nu iau nicio măsură și participă pasiv la evenimentele șocante. Imaginile cu acte de violență domestică de o cruzime uluitoare au fost publicate pe rețelele de socializare.


PE ACELAȘI SUBIECT:

EXCLUSIV | Cine le apără pe femeile bătute în familie. ”Când apare violența domestică, femeia este anulată ca om, este umilită și călcată în picioare. Cercetarea penală ar trebui să continue chiar dacă se împacă”

Imagini șocante cu interlopul Fane Vancică în timp ce bate și umilește o femeie ca în Evul Mediu. Scene de o cruzime uluitoare au apărut pe rețelele de socializare (VIDEO)

Lia Ruscea
Jurnalist Politic
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Una dintre celebrele gemene siameze Abby și Brittany s-a căsătorit. De ce nu au făcut...
VIDEO EXPLOZIV | Lider PNL, surprins când o posedă în mașina de serviciu pe tanti...
FOTO. Ea este cea mai sexy sportivă din culturismul românesc! Are un singur vis: „Asta...
Andreea Bălan a recunoscut tot despre certurile cu Victor Cornea: „Nu există împăcare”
„Hammer time”: O bombă de fabricație franceză lansată de ucraineni distruge o clădire plină de...
Este incredibil ce le-a spus Mirel părinților săi! Au ieșit înmărmuriți după dialogul cu fiul...
Actriţele din filmele pentru adulţi fără pic de machiaj. Galerie foto FABULOASĂ!
Vremea 1 - 29 aprilie 2024. Începem săptămâna cu 31 de grade Celsius. Meteorologii se...
Imagini tulburătoare de la înmormântarea Andreei! Tânăra ucisă Mirel Dragomir va fi condusă astăzi pe...
Tatăl Andreei, studenta la Medicină, ucisă cu bestialitate, nu s-a putut dezlipi de sicriul cu...
S-au despărţit cu scandal! Cele mai scurte căsnicii ale vedetelor din România
Inspectorii RAR au ieșit la control în trafic. Ce au descoperit? GALERIE FOTO
Actorul Steven Seagal le-a vizitat pe victimele atacului terorist de la Moscova
Boala CIUDATĂ care apare DOAR în creierul oamenilor SĂRACI
Halep a fost BLOCATĂ. Decizia finală în circuitul WTA
Capcana STB pentru șoferii nesimțiți. Nimeni nu mai scapă
Geamăna siameză Abby Hensel s-a căsătorit. Imagini cu ea și sora Brittany în rochie de mireasă....
Mama Andreei, prăbușită de durere la înmormântarea fiicei sale, ucise fără milă de studentul la...
Cum a petrecut mama Geta ziua ei de naștere și ce cadouri a primit? „N-am...
Tatăl lui Mirel Dragomir, despre crima sângeroasă comisă de fiul său: "Nu pot să-l privesc...
BANCUL ZILEI. Tatăl către Bulă: Ce mai e nou pe la școală, băiete?
Test de cultură generală. Care a fost prima țară care a trecut la ora de...