Cum a fost REZOLVATĂ crima din Mangalia: „Dacă nu prinzi autorul în primele 12 ore, este mult mai greu după”

Cum a fost REZOLVATĂ crima din Mangalia: „Dacă nu prinzi autorul în primele 12 ore, este mult mai greu după”
Ea este Alina, fata din Vaslui omorâtă și desfigurată de cea mai bună prietenă a sa
Publicat: 09/08/2023, 19:00

Alina Ciobanu, fata ucisă de prietena cea mai bună într-un hotel din Saturn, a fost identificată după o muncă titanică a polițiștilor în teren. Fără acte și fără amprente în baza de date, străină de loc, în condițiile în care nu era dată dispărută, identitatea victimei era aproape imposibil de aflat la momentul găsirii sub o bancă din Mangalia.

Duminică, 6 august 2023, în zori, un pescar din Mangalia, a descoperit, în drum spre baltă, trupul Alinei Ciobanu (18 ani) plin de sânge, chircit sub o bancă din parcul Tosca, din Mangalia. A fost momentul în care polițiștii au intrat în alertă. Până la reținerea principalului suspect au trecut șase ore de muncă uriașă, la foc continuu, pentru anchetatori.

Victima nu avea acte asupra ei, era străină de loc, nu fusese dată dispărută, iar amprentele ei nu apăreau în baza de date. Investigatorii au pornit pe teren, din om în om, din ușă în ușă, să caute martori sau pe cineva care să o recunoască pe fată.

Toate stațiunile din sudul litoralului au fost luate la rând, pentru că victima putea fi de oriunde: turistă sau în tranzit. Alina Ciobanu era la acel moment ceea ce, în limbaj polițienesc, se cheamă „CIN“ – cadavru cu identitate necunoscută.

Anchetă contra-cronometru

Pe măsură ce orele treceau, îngrijorarea anchetatorilor creștea. Nu fusese găsit încă niciun fir.

Dacă nu prinzi autorul în primele 12 ore, este mult mai greu după. Probele se diluează, pot fi distruse, ascunse, iar autorul poate să fugă“, explică Viorel Gabriel Teliceanu, prim-procuror al Parchetului de pe lângă Tribunalul Constanța.

Magistratul arată că în asemenea cazuri există riscul ca autorul să fie turist, să fie plecat din localitate, cu mașina, cu trenul, cu autobuzul, potrivit adevarul.ro. În plus, municipiul Mangalia e la câțiva kilometri de punctul de trecere a frontierei.

„Chiar am vorbit cu inspectorul șef al IPJ Constanța ca polițiștii să caute în stații de autobuz, să verifice stațiile de tren, să legitimeze persoane suspecte. A fost o muncă contra cronometru“, adaugă șeful Parchetului.

Camerele de supraveghere, probe-cheie

Anchetatorii au fost ajutați mult în cercetări de camerele de supraveghere montate în zonă de Primăria Mangalia. Imaginile au indicat taxiul pe care criminala l-a luat, cerând să fie dusă în Vaslui, cu bagajul în care își cară prietena moartă. Apoi s-a răzgândit și a cerut să fie lăsată în parc. Se vede și momentul în care, după ce a abandonat trupul fără viață, pleacă cu trolerul, care era al Alinei. Pe drum, vede că l-a lăsat deschis. Se apleacă și îl aranjează, apoi pleacă mai departe, pe jos. Caută un loc unde să arunce cuțitul cu care și-a ucis prietena cea mai bună. Bagajul a fost găsit mai târziu în camera de hotel.

Loredana Atănăsoaie (18 ani) a încercat să inducă ideea că fata a plecat și nu s-a mai întors și că poate cineva a ucis-o în parc. De aceea i-ar fi dat un mesaj de pe telefonul Alinei, lui Sergiu, prietenul fetei, în care-i spunea că se duce „în parc” să fumeze „o țigară”.

Cum au realizat anchetatorii că este vorba despre o femeie

Imaginile au fost de ajutor, însă polițiștii tot nu știau cine e victima, nici făptașul. Și-au dat seama însă, după felul cum mergea, că suspectul care apărea în filmări este o femeie, chiar dacă avea gluga hanoracului trasă peste față.

În jurul orei 11, detectivii au ajuns la hotelul „Narcis“ din Saturn, unde erau angajate tinerele din Vaslui și i-au găsit pe manageri îngrijorați. Alina Ciobanu, care era cameristă, nu apăruse la muncă și prietena ei cea mai bună, Loredana Atănăsoaie, susținea că nu știe nimic de ea. Semnalmentele Alinei corespundeau perfect cu cele ale victimei găsite ucisă în parc.

Anchetatorii au urcat în camera 19 a hotelului Semiramis din Saturn, unde erau cazate cele două fete. Camera era răvășită, semn al unei lupte. Ca să ascundă urmele crimei, Loredana întorsese salteaua patului, cu petele de sânge în jos. Ucigașa a fost săltată pe loc, în uniforma de cameristă, cu tricou alb, șorț roșu și blugi.

„Inițial nu a recunoscut. Dar, pusă în fața probelor, a evidenței, a mărturisit tot”, declară procurorul Teliceanu.

Mobilul: gelozia

Făptașa nu a fost în măsură să indice anchetatorilor motivul pentru care a ajuns să comită crima. A spus că s-au certat, că a degenerat, iar cuțitul și-l adusese de acasă, când a venit la muncă. Rudele Alinei Ciobanu spun însă că Loredana o invidia pe față, iar până la ură a fost numai un pas.

„Se considera superioară. Loredana era invidioasă că Alina nu se lua după ea, avea un iubit cuminte, învăța mai bine, voia să se facă polițistă. Se certa cu ea din orice“, a povestit fratele victimei, Marius Ionuț Ciobanu.

Loredana Atănăsoaie a fost arestată preventiv pentru 30 de zile și nu a contestat măsura arestării. Pare resemnată și este pasibilă de o pedeapsă cuprinsă între 18 și 20 de ani de închisoare.

Mama sa o plânge, o compătimește, dar nu a mers să o vadă.

Alina Ciobanu, fata cu viață grea, dintr-o familie nevoiașă și tată abuziv, va fi condusă pe ultimul drum joi, 10 august 2023. Își va dormi somnul de veci în satul Buda din Vaslui.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
După ce a câștigat 1 milion $ la loterie, o femeie s-a gândit să mai...
S-a aflat motivul pentru care a murit Gabriela, micuța de 4 ani cu chip de...
FOTO. Antonia, ce apariție! Nimeni nu se gândea că o va vedea așa
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Cronica unui 'blat' anunțat. Motivul real pentru care Zanni a fost eliminat și adus înapoi...
Actrița celebră, la un pas de PARALIZIE! A descoperit că are o TUMORĂ pe măduvă
EXPERIMENT. Pască plină de mucegai, drob cu probleme şi cozonac fără lapte. Analizele de laborator...
Ce conținea peștele mâncat de fetița de 4 ani și bunica ei, decedate după ziua...
Există români care nu și-au primit pensiile înainte de Paște: „Mi-am făcut niște calcule. Mă...
Poveştile de iubire care au rămas doar o amintire! Imagini tari cu Gina Pistol, Răzvan...
La cât timp se face verificarea uleiului? Un detaliu foarte important
China a lansat o sondă pentru a colecta eşantioane de pe faţa ascunsă a Lunii
Descoperire ULUITOARE la polii Pământului! Se întâmplă chiar acum
Euro falși în toată Europa. Banii care au fost falsificați: Nu trebuie să fii expert
Vârsta de pensionare ar putea crește în România. Datele care ar duce la o decizie...
I-a cerut soțului o fotografie cu bebelușul celui mai bun prieten al său, dar a...
Se spală rufe azi, în Joia Mare? Ce spun preoții
Mioara Velicu rememorează copilăria autentică de la sat: „Am crescut într-o familie cu 8 copii....
Ce a declarat Florin Piersic de pe patul de spital: "Asta e cel mai important"
BANCUL ZILEI. Profesorul:- Bulă, poți sa-mi spui ce înseamnă abstract?
Zeci de experţi în Inteligenţă Artificială de la Google, recrutați de Apple