Cum a intervenit ASPA București după ce o femeie a fost mușcată de mai mulți câini. „ Sterilizarea este singura soluție de a preveni înmulțirea necontrolată a animalelor”

Cum a intervenit ASPA București după ce o femeie a fost mușcată de mai mulți câini. „ Sterilizarea este singura soluție de a preveni înmulțirea necontrolată a animalelor”
Sursa foto: Facebook - ASPA
Publicat: 20/04/2022, 15:47
Actualizat: 20/04/2022, 15:52

Reprezentanții Autorității  pentru Supravegherea și Protecția Animalelor (ASPA) București au intervenit pentru a strânge câinii din zona Lacul Morii, miercuri, după ce o femeie a fost atacată de mai mulți patrupezi și a ajuns la spital.

Echipajele ASPA s-au deplasat în zona câmpului de lângă digul Lacul Morii din Capitală, unde o femeie a fost atacată de mai mulți câini maidanezi. După ce echipajele de intervenție au fost sesizate de o persaoană din zonă la 112, victima a fost dusă la spital cu mai multe plăgi mușcate.

Reprezentanții ASPA au constatat prezența a opt câini într-o zonă de câmp deschis, aflat la granița dintre București și județul Ilfov, dintre câini a fost tranchilizat și ridicat, iar ceilalți s-au speriat și s-au retras spre zona de case.

Astfel, echipajele ASPA i-au urmărit și au constatat că patru dintre aceștia au intrat pe o proprietate privată, nelocuită și, în aceast context au sesizat poliția și împreună cu polițiștii secției 20, au fost ridicați cei patru câini care intraseră pe proprietatea privată, urmând ca polițiștii să stabilească dacă este vorba despre câini cu proprietar.

Tot cu ocazia acestei intrevenții, au mai fost identificați trei câini care s-au retras într-o altă curte locuită, doi dintre ei au fost ridicați de echipajele ASPA cu acordul proprietarului curții aflat acasă, însă cel de-al treilea, un câine microcipat înregistrat în RECS, nu a fost ridicat deoarece proprietarul a refuzat predarea câinelui.

Zece acțiuni în zona Lacul Morii de la începutul anului

Agenții de Serviciul Protecția Animalelor din cadrul Poliției Capitalei vor verifica dacă aceștia se aflau în grupul câinilor veniți de pe câmp. În total, astăzi au fost ridicați șapte câini, în urma acțiunii din zona Lacul Morii.

„Menționăm că în zona respectivă ASPA a intervenit săptămâna trecută, la sesizarea unui cetățean care a transmis că pe domeniul public se află câini care ies din curțile oamenilor. La momentul la care au ajuns echipajele ASPA în zona Lacul Morii a fost identificat un singur caine, care a fost ridicat”, au trasmis reprzentanții ASPA.

Conform sursei citate, de la începutul anului și până în prezent, au avut loc zece acțiuni în zona Lacul Morii, în cele mai multe dintre cazuri câinii nu au putut fi ridicați deoarece intrau pe proprietăți private unde echipajele ASPA nu pot interveni.

„Câinii deținuți de oamenii care stau la casele din zonă și care nu sunt sterilizați se înmulțesc și sporesc numărul de câini fără stăpân. Astfel, devin un pericol pentru oameni. Facem apel la cetățeni sa înțeleagă importanța sterilizării câinilor, mai ales că PMB prin ASPA are în derulare un program de sterilizări gratuite. Sterilizarea este singura soluție de a preveni înmulțirea necontrolată a animalelor. În urma campaniei de informare derulată de ASPA și Poliția Locală a Municipiului București la proprietarii de animale din zonele de case ale Capitalei, s-a constatat că doar 30% dintre câinii deținuți de aceștia erau sterilizați și microcipați, conform legii”, au transmis reprezentanții ASPA București.

Aceștia au subliniat că programul echipajelor ASPA a fost prelungit de anul trecut și se derulează în intervalul 08:00-22:00, timp în care acestea se află pe străzi pentru a răspunde sesizărilor primite de la cetățeni și pentru a identifica și captura câinii care circulă liber și fără însoțitor pe domeniul public. În cazul în care există situații de urgență, echipajele intervin și în afara orelor de program.

Amenzi usturătoare

Recent, Poliția Locală a Municipiului București a anunțat că a amendat o femeie cu suma de 5.000 de lei pentru că care nu şi-a sterilizat animalul de companie, care nu era de rasă. Sancţiunea a fost aplicată de poliţiştii locali ai Serviciului Poliţia Animalelor din cadrul Direcției Generale de Poliție Locală și Control a Municipiului București.

Potrivit O.U.G. 155/2001 privind aprobarea programului de gestionare a câinilor fără stăpân, deţinătorii de câini din rase comune sau metişi au obligaţia sterilizării acestora. „Nerespectarea acestei prevederi legale constituie contravenţie şi se sancţionează cu amendă de la 5.000 lei la 10.000 lei”, mai transmite Poliția Locală.

Madalina Prundea
Absolventă a Universității „Babeș-Bolyai” din Cluj-Napoca, Departamentul de Limbi Moderne Aplicate din cadrul Facultății de Litere, Mădălina mai mult
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
GALERIE FOTO. Cum arată Cernobîl și Pripiat la 38 de ani de la dezastrul nuclear...
Prețul uriaș cu care a ajuns să se vândă kilogramul de miel în Mega Image...
FOTO. Ce frumoasă e iubita celebrului fotbalist! Poze hot cu manechinul
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
O fetiță le-a spus părinților că are un monstru în cameră, dar ei nu au...
Indicatorul rutier pe care puțini șoferi îl cunosc. Ce trebuie să faci și unde poate...
S-a transformat total după ce a fost diagnosticat cu cancer. Fostul prezentator i-a ȘOCAT pe...
Judeţele care se vor dezvolta puternic. Proiectul de infrastructură care va transforma estul României
"Am cheltuit peste 120.000 de euro ca să-mi rotunjesc formele". Cum arată suedeza Natasha după...
Mesajul emoționant pe care l-a ales Narcisa pentru coroana lui Mădălin. Tânăra i-a vizitat mormântul...
Wow sau Bau? Cât de mult le-au schimbat operaţiile estetice pe vedetele din România
China ne bate și la diesel! A creat un motor REVOLUȚIONAR
Răsturnare de situaţie din piaţa muncii. Exodul a luat sfârşit: Procentul românilor care caută activ...
RUINELE unui ORAȘ imens, găsite pe planeta Marte? Cercetătorii, ULUIȚI!
Schimbarea care urmează pentru MILIOANE de români. Marcel Ciolacu, anunț astăzi, 27 APRILIE: Se va...
Secretul unui pui suculent și delicios. Sfat de aur de la Jamie Oliver
Cât costă cea mai ieftină înmormântare organizată de „Regina Întunericului”. Suma este accesibilă pentru toate...
"Am cheltuit peste 120.000 de euro ca să-mi rotunjesc formele". Cum arată suedeza Natasha după...
Leo de la Roșiori a făcut mărturisiri emoționante despre momentele de marginalizare pe care le-a...
Război total după lansarea filmului Buzz House! Reacția lui Selly, după acuzațiile grave la adresa...
BANCUL ZILEI. Un dinamovist merge împreună cu câinele său într-un bar: - Dom’le, incredibil ce...
Ce s-a întâmplat după ce oamenii de știință au declanșat mini-cutremure în laborator