Cum au ascuns bani în celula lui Nuțu Cămătaru gardienii de la Penitenciarul Jilava. Incidentul „fabricat” l-a costat pe liderul interlop încă șase luni de pușcărie (EXCLUSIV)

Cum au ascuns bani în celula lui Nuțu Cămătaru gardienii de la Penitenciarul Jilava. Incidentul „fabricat” l-a costat pe liderul interlop încă șase luni de pușcărie (EXCLUSIV)
Nuțu Cămataru a participat la lansarea unei cărți despre viața lui, semnate de Codin Maticiuc/Foto - Mihai Pop
Publicat: 26/11/2021, 19:04

Conducerea Penitenciarului Jilava ar fi pus la cale o înscenare prin care liderul interlop Ion Balint, alias Nuțu Cămătaru nu a mai putut obține liberarea condiționată. Incidentul a fost menționat în cartea intitulată „Dresor de lei și de fraieri”, pe care Codin Maticiuc a scris-o despre viața celebrului lider interlop. Surse din cadrul Administrației Naționale a Penitenciarelor (ANP) au povestit, pentru Gândul, ce se ascunde în spatele acestei povești care pare desprinsă dintr-un film.

Ion Balint a povestit în cartea semnată de Codin Maticiuc că, în timp ce își executa pedeapsa la Penitenciarul Jilava, un gardian, un anume Vărzaru, i-ar fi aruncat pe podeaua celulei o bancnotă de un leu, după care i-ar fi reproșat că deține bani cash în închisoare, ceea ce este ilegal, iar deținutul a pierdur unele beneficii câștigate în urma bunei purtări. Totuși, povestea este mult mai amplă, în condițiile în care Nuțu Cămătaru a ales să dezvăluie numai o mică parte.

În 2004, la scurt timp după înființarea DIICOT, sub coordonarea procurorului Marian Sîntion au fost organizate descinderi la membri clanului, inclusiv în vilele fraților Ion și Vasile Balint, alias Nuțu și Sile Cămătaru.

Acțiunea anchetatorilor surprins atunci societatea, în condițiile în care clanul Cămătarilor domina lumea interlopă bucureșteană încă de la jumătatea anilor ’90, iar liderii grupării păreau de neatins.

Cei doi au fost trimiși în judecată și condamnați alături de majoritatea oamenilor lor de încredere. Spre sfârșitul pedepsei, deținutul Ion Balint a fost transferat la Penitenciarul Jilava, care are regim de executare deschis și semideschis, de unde urma să fie liberat condiționat, conform legii.

Surse din cadrul ANP au dezvăluit, pentru Gandul, că după ce Ion Balint a făcut cerere de liberare,  procurorul Marian Sîntion, care îl băgase la închisoare, ar fi trimis la Jilava copia unui nou dosar, de 3.000 de file, în care liderul clanului Cămătarilor urma să primească o nouă condamnare. Ca urmare, anchetatorii bănuiau că, odată eliberat, Nuțu ar fi putut să fugă din țară.

Nuțu Cămătaru nu a reclamat niciodată presupusul abuz

Sursele citate susțin că, la nivelul conducerii de atunci a penitenciarului s-ar fi stabilit ca lui Nuțu să i se „fabrice” un incident suficient de grav pentru a i se amâna liberarea, în așa fel încât condamnarea următoare să-l găsească tot în închisoare.

În aceste condiții, a fost organizat un  control în timpul căruia unui din gradieni ar fi strecurat bancnota de 1 leu într-o agendă a deținutului, iar agentul de penitenciare Marian Vărzaru a făcut descoperirea.

Pentru că deținerea de bani în închisoare este strict interzisă, pe numele lui Ion Balint a fost întocmit un raport de incident, iar suma de 1 leu a fost suficientă pentru ca acesta să piardă toate privilegiile pe care le câștigase pe cale legală dar și să primească, din partea instanței o amânare de jumătate de an până la liberarea condiționată.

Cele șase luni au fost, însă, suficiente pentru ca Nuțu Cămătaru să fie condamnat din nou. Deținutul nu ar fi depus niciodată o plângere pentru abuz în serviciu împotriva gardienilor de la Jilava, mai ales că avea de executat ani buni de detenție și o relație proastă cu reprezentanții Administrației Naționale nu ar fi fost în interesul său.

Andrei Dumitrescu
Andrei Dumitrescu este un jurnalist specializat în realizarea de articole legate, în special, de activitatea Ministerului Afacerilor Interne și toate mai mult
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Temu şi Shein sunt verificate în România de ANPC. Ce trebuie să facă clienții înainte...
Detalii explozive! Ce s-a întâmplat în apartamentul lui Mititelu jr, după miezul nopții. Beinur a...
FOTO. Ioana Țiriac a făcut ravagii într-un costum de baie spectaculos!
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Ultimele ore de viață ale Corinnei, femeia găsită moartă în dulapul din dormitor. Poliția l-a...
Primele & singurele imagini cu Mititelu Jr., după ce s-a intoxicat cu medicamente! E bine,...
Dieta lui Lili Sandu la 44 de ani | Alimentul la care a renunțat definitiv....
EXPERIMENT. Cum deosebim vopseaua naturală pentru ouă de cea clasică, plină de E-uri
Veste extraordinară despre pensiile românilor! Marcel Ciolacu a făcut anunțul
Cât de sănătos este, de fapt, pateul vegetal! Ce aditivi conține și cât de periculos...
Poveştile de iubire care au rămas doar o amintire! Imagini tari cu Gina Pistol, Răzvan...
La ce viteză sar airbag-urile mașinii în caz de impact?
Vicepreşedintele Comisiei de Apărare: Rusia a urlat din toţi şoşocii în Parlamentul României
ANUL în care Pământul NU a avut VARĂ! Cum a fost posibil?
Decizie pentru cei care nu locuiesc la adresa din buletin. E OBLIGATORIU în 15 zile
Scandal uriaș în showbizul românesc. Protagoniști, Smiley, Damian Drăghici și Dinu Maxer
Luna plină din 24 aprilie influențează anumite zodii. Cine va cunoaște succesul după acest fenomen
Amenzi de 2900 de lei pentru ȘOFERII care fac această greșeală în trafic
Cum era Corneliu Vadim Tudor în rolul de părinte? Cum se impunea fostul politician în...
”Petrecere Hawaii de 38 de ani” Ce surprinză i-a pregătit Dinu Maxer Magdalenei Chihaia de...
BANCUL ZILEI. Bula îsi întreabă dirigintele: - Dom’ profesor, care e diferența dintre bărbați și...
O turistă a murit în timp ce își făcea un selfie lângă lacul din craterul...