Cum au reușit autoritățile locale să transforme Oradea într-unul dintre cele mai dezvoltate orașe din țară: „La fiecare leu investit, alți doi vin din fonduri europene”

Redactor:
Daniel Matei
Cum au reușit autoritățile locale să transforme Oradea într-unul dintre cele mai dezvoltate orașe din țară: „La fiecare leu investit, alți doi vin din fonduri europene”
Cum au reușit autoritățile locale să transforme Oradea într-unul dintre cele mai dezvoltate orașe din țară: „La fiecare leu investit, alți doi vin din fonduri europene”. Sursa foto: Facebook/Primăria Oradea

Oradea a devenit unul dintre cele mai dezvoltate orașe din România, mai ales datorită eforturilor autorităților locale de a accesa fonduri europene.

Astfel, printre punctele forte ale orașului se numără zonele pietonale, parcurile, o rețea de transport bine pusă la punct, un aqua park, un sistem nou de termoficare, muzee și clădiri de patrimoniu reabilitate sau un parc industrial care oferă mii de locuri de muncă, după cum informează Digi24.

Toate acestea au fost realizate cu fonduri europene, iar Oradea a devenit orașul cu cea mai eficientă adminstrație din România.

Ilie Bolojan, fostul primar al orașului și actual președinte al Consiliului Județean Bihor, este cel care a început schimbarea la Oradea, notează sursa citată.

Acesta recunoaște că fără fondurile europene, Oradea ar fi rămas un oraș foarte aglomerat, poluat și „gri”.

„Finanțările europene sunt foarte importante pentru că au reprezentat din bugetele de investiții ale municipiului Oradea cam două treimi din investițiile care s-au făcut în ultimii zece ani. La fiecare leu pe care îl investea orașul, din bugetele proprii sau din credite, am mai reușit să aducem încă doi lei, din bani europeni, și în felul acesta lucruri care s-ar fi făcut în 3-4 ani de zile, am reușit să le facem într-un an de zile. Aceasta a fost miza accesării fondurilor europene. Era o oportunitate să beneficiem de niște investiții importante, cu care să schimbăm fața orașului în multe zone”, spune Ilie Bolojan.

Orașul este în continuă dezvoltare

Oradea a trecut printr-o adevărată transformare, aflându-se și acum într-o continuă dezvoltare.

Spre exemplu, în 2012, Piața Unirii din localitate, considerată punctul zero al orașului, era traversată zilnic de mii de mașini, însă acum lucrurile stau cu totul altfel, pentru că autoritățile au înțeles că doar dacă scapă de trafic și de poluare vor putea dezvolta zona.

Astfel, în zona Pieței Unirii există acum o pietonală de 9.000 de metri pătrați. Lucrările au costat 5 milioane de euro, bani europeni.

Înainte de pandemia de COVID-19, aici erau organizate des evenimente și concerte, iar acestea atrăgeau mii de turiști, mai ales că Piața Unirii este înconjurată de bijuterii arhitectonice, puse acum în valoare.

„Am extins spațiile pietonale, am reabilitat ceea ce trebuia reabilitat în subsol, am schimbat toate rețelele și odată cu reabilitarea pieței au început să se reabiliteze și fațadele clădirilor. Oradea este orașul care beneficiază de un patrimoniu cu o valoare extrem de mare. Arhitectura este ceva care dă unicitate acestui loc și a trebuit ca în momentul în care am decis să mergem spre zona de reabilitare turistică, să reabilităm fațadele clădirilor și să lucrăm la partea de promovare”, spune Mihai Jurca, administratorul public al Municipiului Oradea.

Oradea și-a dublat numărul de turiști

Oradea și-a dublat numărul de turiști în ultimii patru ani, de la 120 de mii la 250 de mii.

În paralel cu transformarea unora dintre bulevarde și străzi în zone pietonale, autoritățile au decis să construiască și o parcare, absolut necesară în centrul orașului, cu 400 de locuri.

Și acest proiect a fost realizat cu fonduri europene.

Cu toate acestea, orașul încă nu și-a atins potențialul, transformările fiind făcute în continuare cu fonduri europene.

Pe stadion doar cu vaccin sau test! Premierul a anunţat condiţiile ca fanii să intre...
Cazul care a șocat toată țara! Ea a născut un bebeluș macrosom. Nu s-a mai...
FOTO. Cum poate să arate Ilinca Vandici în costum de baie! A atras toate privirile...
Dieta cu care Scarlatescu a dat jos 50 de kilograme! Pare greu de crezut, dar...
Povestea mașinii de 3.000.000 de euro pe care o deține un român! Cum a ajuns...
Accident în județul Iași, 17 persoane transportate la spital. Un autotren și un microbuz au...
VIDEO Atenţie, cade! Momentul în care un balcon ticsit de invitaţi se prăbuşeşte pe stânci,...
BANCUL ZILEI – O partidă feroce de 53X în patru
Job-ul pentru care poți fi plătit cu 22.000 de euro pe lună și nu necesită...
Cazul care a șocat toată țara! Ea a născut un bebeluș macrosom. Nu s-a mai...
Au furat TUNUL direct de pe fundul mării! „Au crezut că ar fi o piesă...
Închisoarea supranumită Bastilia României, din care nu a reușit să evadeze nimeni. Ce s-a ales...
Horoscop 16 mai 2021. Zodia care face spectacol la locul de muncă
După primul satelit și primul om în spațiu, rușii mai dau o lovitură. E uluitor...
BREAKING NEWS: Este vorba de marele actor Ion Dichiseanu- Anunţul a fost făcut chiar de...
Cea mai periculoasă băutură alcoolică pentru ficat. Un român consumă 85 de litri anual
ULTIMA ORĂ. Cine au fost cei mai bine plătiţi români luna trecută. Vezi unde poţi...
Povestea familiei care a lăsat viaţa din Bucureştiul agitat pe o viaţă la un conac...
Inchide