Cum justifică Poliția Capitalei refuzul de a audia medici la spital, în dosarele de ucidere din culpă. „Numărul anchetelor în care se impune audierea cadrelor medicale este ridicat”

Cum justifică Poliția Capitalei refuzul de a audia medici la spital, în dosarele de ucidere din culpă. „Numărul anchetelor în care se impune audierea cadrelor medicale este ridicat”
Incendiul de la Secția ATI a Institutului „Matei Balș” din Capitală. FOTO: Profimedia Images
Publicat: 19/01/2022, 17:42
Actualizat: 19/01/2022, 17:42

Poliția Capitalei a anunțat că numărul polițiștilor specializați în cercetarea faptelor de ucidere din culpă este prea mic în comparație cu numărul cadrelor medicale implicate în dosarele penale instrumentate de Serviciul Omoruri. Răspunsul anchetatorilor vine după ce Avocatul Poporului a cerut autorităților să caute o variantă legală prin care cadrele medicale să poată fi audiate on-line sau direct la spital, având în vedere situația excepțională generată de pandemie.

Avocatul Poporului a solicitat Direcției Generale de Poliție a Municipiului București (DGPMB) să analizeze posibilitatea ca, față de situația excepțională generată de pandemia COVID-19 să aibă în vedere și alte modalități de investigație în cazul cadrelor medicale, cum ar fi audierea on line sau la direct spitalele la care lucrează aceștia.

Poliția Capitalei a răspus că audierea prin videoconferinţă, în cursul urmăririi penale, a altor persoane în afara celor aflate în arest nu este posibilă din  punct de vedere legal.

Avocatul poporului cere schimbarea legii

În plus, spun anchetatorii, audierea cadrelor medicale direct la spitale nu poate fi pusă în discuție „întrucât numărul poliţiştilor din cadrul Serviciului Omoruri cu atribuţii în instrumentarea cauzelor penale care au ca obiect infracţiunea de ucidere din culpă este redus, numărul dosarelor penale în care se impune audierea cadrelor medicale este ridicat”. Și mai mult decât atât, conform DGPMB, prezenţa poliţiştilor în toate unităţile sanitare în care activează cadrele medicale care treubuie audiate, „crește substanţial riscul infectării poliţiştilor cu noul coronavirus”.

Pe de altă parte, Avocatul Poporului consideră că obligarea medicilor implicați în combaterea epidemiei de COVID-19 de a se deplasa la Poliție, întrerupând activitatea de îngrijire a bolnavilor de COVID-19 poate afecta grav calitatea actului medical, cu consecințe asupra sănătății și chiar vieții pacienților”.

În acest sens, instituția Avocatul Poporului a recomandat o modificare legislativă care să permită audierea părților și on-line în cadrul urmăririi penale, precum și o reconsiderare a distribuirii polițiștilor în cadrul diferitelor structuri, pentru a face posibilă audierea la locul de muncă a medicilor implicați în combaterea pandemiei.

Peste 20 de pacienți au murit arși de vii sau sufocați la spitalele „Balș” și „Babeș”

Peste 20 de pacienți internați la spitalele de boli infecțioase Matei Balș și Victor Babeș. Anul trecut, în data de 29 ianuarie, un incendiu violent a inzbucnit la secția ATI a Spitalului Matei Balș. Trei pacienți au murit carbonizați, iar alți 17 au decedat sufocați ulterior. Printre victime s-a numărat și un medic al cărui combinezon s-a aprins în timp ce încerca să-i scoată din flăcări pe oamenii țintuiți la pat.

În aprilie, la Victor Babes a avut loc un nou accident, după ce trei pacienți intubați într-un TIR ATI au decedat în urma unei erori umane în urma căreia trei persoane au fost reținute de procurori.

Andrei Dumitrescu
Andrei Dumitrescu este un jurnalist specializat în realizarea de articole legate, în special, de activitatea Ministerului Afacerilor Interne și toate mai mult
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
O femeie de 60 de ani, cu un aspect uluitor de tânăr, a câștigat un...
Zanni este câștigătorul Survivor 2024?! Cum s-a dat de gol, după ce s-a întors din...
FOTO. Cea mai sexy femeie din lume s-a filmat în timp ce se îmbrăca! Fanii...
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Prognoza meteo Accuweather actualizată | Temperaturi anormale în București, după trecerea valului saharian
Adevărul despre DECESUL lui Naomi. Ce i-a adus sfârșitul. Dezvăluiri de ultimă oră
Vreme rea în cea mai mare parte a ţării, până vineri dimineaţă. La munte sunt...
Știrea momentului despre Iliescu! Breaking news!
Programul marilor Magazine de Paște 2024: Zilele în care supermarketurile din România vor fi închise
Poveştile de iubire care au rămas doar o amintire! Imagini tari cu Gina Pistol, Răzvan...
❗Greșeala pe care mulți o fac la schimbarea ULEIULUI mașinii. Îți poate afecta mașina? ❗
Gruparea Hamas ia în calcul depunerea armelor. Care este condiţia pentru ca acest lucru să...
ADEVĂRUL despre specia Homo Sapiens, dezgropat într-un sit din...
Vestea cumplită primită de Simona Halep. A venit anunțul privind marele vis din 2024
Lovitură grea pentru chef Richard. Juratul a pierdut un concurent după al treilea battle: „Am...
Turistă sfârtecată de urs pe Transfăgărășan! Scosese mâna pe geam ca să...
Gabriela Cristea, dezamăgită de lipsa de curaj pentru a-i refuza pe alții! Prezentatoarea TV și-a...
EXCLUSIV! Kamara se lansează în afaceri. Din ce vrea să facă bani artistul: ”Este inspirat...
BANCUL ZILEI. Polițistul la stomatolog: - Măseaua este moartă! Îi punem coroană?
Erupție excepțional de rară pe suprafața Soarelui! O furtună solară se îndreaptă spre Pământ