Cum pot fi programați la vaccinare angajații unei firme. Oficialii STS explică care sunt pașii necesari pentru înrolarea persoanei juridice

Cum pot fi programați la vaccinare angajații unei firme. Oficialii STS explică care sunt pașii necesari pentru înrolarea persoanei juridice
Publicat: 22/01/2021, 10:33
Actualizat: 06/04/2021, 14:35

Înregistrarea angajaților unei firme este o informație de interes, în condițiile în care mulți administratori de firme mici s-au confruntat cu problema înregistrării angajaților în platforma Rovaccinare, dezvoltată de STS, deoarece nu dețîn un certificat digital calificat, necesar înrolării în platforma de vaccinare anti-COVID.

Condiția pentru ca o firmă să poată înscrie o persoană juridică în platforma de vaccinare anti-COVID

Potrivit  datele furnizate de Serviciul de Telecomunicații Speciale (STS) la solicitarea HotNews.ro, orice contabil sau persoană care deține un certificat digital calificat și are împuternicire să reprezinte legal o anumită firmă poate să înscrie acea persoană juridică în platforma de vaccinare anti-COVID și apoi să programeze angajații acesteia spre vaccinare.

In conditiile în care  Manualul de utilizare realizat de STS pentru înrolarea persoanelor juridice nu este precizat clar cine poate face înrolarea, deoarece sunt 2 noțiuni care apar – reprezentant (care este de regula administratorul –  reprezentantul legal) și împuternicit (care poate fi oricine pe baza unei împuterniciri semnată de reprezentant), HotNews.ro a solicitat și primit clarificări suplimentare de la Serviciul de Telecomunicații Speciale  prin care prezintă cine și cum poate face înrolarea unei firme și programarea la vaccinare a angajaților.

Pașii necesari pentru înrolarea persoanei juridice:

Întâi de toate o firmă poate fi înrolată legal în platforma de vaccinare anti-COVID numai de o persoană care îndeplinește 2 condiții obligatorii:
1. deține certificat digital calificat
2. este împuternicită să reprezinte legal entitatea respectivă.

Reprezentantul firmei poate fi în acest caz oricine, de la administrator, până la contabil sau simplu angajat, dacă îndeplinește cumulativ cele două condiții.

Pasul 1. Crearea contului

Oricine vrea să folosească platforma de programare pentru vaccinarea anti-COVID trebuie mai întâi să-și creeze un cont.

După crearea contului și autentificarea pe baza adresei de e-mail, reprezentantul firmei își configurează profilul prin introducerea corectă a datelor proprii de identitate. Ulterior, citește și acceptă politica de utilizare. Fiecare cont are asociat un număr de telefon, care se verifică prin introducerea codului format din 6 cifre, primit prin SMS.

Pasul 2. Înscrierea firmei în platforma STS

Următorul pas constă în înscrierea persoanei juridice în platformă prin accesarea meniului „Gestionare persoane juridice”.

După ce accesezi acest meniu, pagina deschisă îți va arăta 2 opțiuni:
– una îți permite să te înrolezi tu la o persoană juridică pentru a putea crea, modifica și șterge programări
– iar cea de-a doua și cea care ne interesează îți permite să înscrii/înrolezi în platformă o persoană juridică.

În primul tab al paginii care se deschide, se introduce Codul Unic de Înregistrare (CUI) sau Codul de identificare fiscală (CIF) pe baza căruia sistemul validează faptul că persoana juridică se încadrează în etapa a II-a de vaccinare. Noi am luat ca exemplu o Unitate Militară, al cărei CUI l-am anonimizat.

Ulterior, se selectează grupa de risc a persoanei juridice și apoi diviziunea grupei de risc.

Următorul pas este să apeși pe butonul „Descarcă model de declarație” și aplicația STS va genera automat o declarație privind reprezentarea persoanei juridice, care se semnează cu certificat digital calificat de către reprezentantul împuternicit și se încarcă în sistem.

Este important de precizat că o persoană, împuternicită în mod corespunzător, poate reprezenta și înscrie pe platformă mai multe entități juridice, subliniază STS în precizările către HotNews.ro.

Pasul 3. Programarea la vaccinare

I. Se poate realiza de către angajator
Următorul pas este programarea efectivă la vaccinare. Se selectează persoana, se alege centrul de vaccinare și, în funcție de disponibilitate, se stabilesc data și intervalul orar la care se dorește programarea pentru vaccin și rapel.

II. Programarea se poate realiza de către persoana împuternicită sau individual de către angajat

În momentul accesării platformei la adresa https://programare.vaccinare-covid.gov.ro/, angajatul se va autentifica folosind CNP-ul și apoi codul unic trimis de sistem prin SMS.

Important! 
Autentificarea este posibilă, doar dacă în prealabil angajatorul a introdus beneficiarul în sistem.

După accesarea platformei, angajatul va putea realiza individual programarea. Se accesează butonul de programare și se vor parcurge pașii de selectare a centrului de vaccinare și, în funcție de disponibilitate, data și intervalul orar la care se dorește administrarea dozei de vaccin și a rapelului.

După parcurgerea tuturor pașilor, se poate vedea sumarul programării, iar la final se poate descărca recipisa, pot fi realizate modificări sau poate fi anulată programarea.”

Ce fel de certificat digital calificat este necesar?

Un alt aspect nu foarte bine clarificat în manualul STS este legat de certificatul digital calificat care poate fi folosit.

Certificatul digital calificat pentru semnătură electronică este nominal, respectiv, este emis și identifică o persoană fizică care fie acționează în nume propriu, fie ca reprezentant autorizat al unei persoane juridice.

Oficialii STS au precizat pentru Hotnews:

  • Persoana împuternicită care înrolează firma trebuie să aibă certificat digital calificat și să folosească semnătură electronică extinsă. Aceasta poate folosi orice certificat calificat valid pe care îl deține.
  • Aplicația verifică validitatea certificatului calificat, iar persoana împuternicită prin aplicarea semnăturii electronice extinse își asumă corectitudinea datelor introduse.
  • Astfel, prin aplicarea semnăturii electronice, sub incidența prevederilor art. 326 din Codul penal privind falsul în declarații, utilizatorul autentifică declarația pe proprie răspundere privind faptul că este reprezentantul persoanei juridice cu scopul administrării programărilor angajaților în cadrul „Platformei naționale de programare cu privire la vaccinarea împotriva COVID-19”, respectiv faptul că programarea se efectuează în baza acordului prealabil al angajatului, datele completate sunt corecte și corespund realității, iar persoanele programate se află într-o relație de colaborare cu persoana juridică menționată.
  • Certificatul calificat este unic și reprezintă identitatea posesorului acestuia. Aplicația verifică faptul că datele persoanei împuternicită de entitatea juridică corespund cu datele înscrise în certificat.
  • Este important de precizat că o persoană, împuternicită în mod corespunzător, poate reprezenta și înscrie pe platformă mai multe entități juridice.”au precizat oficialii STS.
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
O femeie bolnavă de cancer a decis să se mute împreună cu familia în „zona...
Ce secret a ascuns Prințul William de Kate Middleton. Nu a vrut să-și compromită căsnicia
FOTO. Cea mai sexy femeie din lume s-a filmat în timp ce se îmbrăca! Fanii...
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Unde este Fito? Povestea celui mai notoriu infractor din Ecuador, care a fugit din închisoarea...
Ce a pățit o moldoveancă de 39 de ani, după ce s-a cuplat cu un...
Face furori la aproape 60 de ani! Vedeta curtată de toți bărbații are un fizic...
ANIMAŢIE. Cum s-a produs accidentul înfiorător de pe A1, în care Valentin a fost străpuns...
"Am călătorit în timp". Un profesor ieșit din comă spune că a fost în anul...
Detalii halucinante au ieșit la iveală în cazul presupusului criminal din Orhei. Bărbatul este bănuit...
Poveştile de iubire care au rămas doar o amintire! Imagini tari cu Gina Pistol, Răzvan...
Poate fi anulat ITP-ul dacă mașina scoate prea mult fum?
Biden a promulgat pachetul de ajutor pentru Ucraina
LAC de lavă SPECTACULOS, observat din satelit! Are peste 200 km lungime
O NOUĂ TAXĂ obligatorie. Intră în vigoare de astăzi, 25 APRILIE
Lovitură grea pentru chef Richard. Juratul a pierdut un concurent după al treilea battle: „Am...
Turistă sfârtecată de urs pe Transfăgărășan! Scosese mâna pe geam ca să...
Gabriela Cristea, dezamăgită de lipsa de curaj pentru a-i refuza pe alții! Prezentatoarea TV și-a...
Lovitura dură pentru TikTok! Comisia Europene suspendă noul program al platformei: ”Există riscuri pentru sănătatea...
BANCUL ZILEI. Bulă: - Nevastă, dacă un arab ţi-ar da o mie de parai te-ai...
165 de ani de la începerea construcţiei Canalului Suez. A scurtat drumul navigatorilor către Europa...