V-ați întrebat vreodată în ce moment al zilei nu s-ar recomanda să consumați cafea? Cercetătorii au efectuat un nou studiu asupra consumului acestei băuturi. Au descoperit că „licoarea” băută la primele ore ale dimineții nu ar avea un efect negativ asupra organismului, ci ar aduce o multitudine de beneficii. Iată detaliile mai jos.
Când ar trebui consumată cafeaua? Cercetătorii au efectuat un nou studiu asupra consumului de cafea și au descoperit că poate fi asociat cu declanșarea unor boli. Deși o cafea savurată la primele ore ale dimineții poate fi un obicei urmat de mulți indivizi, cercetătorii susțin că ar putea avea un impact major asupra sănătății.
Consumul de cafea a devenit un obicei pentru multe persoane. O cafea fierbinte, cu sau fără lapte, cu zahăr, îndulcitor sau amară, savurată la primele ore ale dimineții, ar putea să ofere un „boost” organismului. Uneori, un astfel de obicei a fost criticat de specialiști din domeniul Sănătății. Alții au pus în lumină efectele pozitive. De data aceasta, însă, a fost efectuat un nou studiu asupra consumului de cafea.
:format(webp):quality(80)/https%3A%2F%2Fwww.gandul.ro%2Fwp-content%2Fuploads%2F2025%2F01%2Fhot-black-coffee-in-white-cup-with-coffee-beans-in-2023-11-27-04-55-01-utc-1280x780.jpg)
Persoanele care beau cafeaua dimineață prezintă un risc de mortalitate cu 16% mai mic, susțin cercetătorii / sursă foto: Envato
Potrivit unui studiu publicat în revista „European Heart Journal”, consumul de cafea dimineața a fost asociat cu un efect pozitiv în organism – scăderea riscului de a muri din cauza bolilor cardiovasculare. De asemenea, cercetătorii au mai aflat că persoanele care consumă cafea dimineața ar prezenta un risc mai diminuat de mortalitate, spre deosebire de cei care o consumă pe parcursul zilei. Cercetătorii au susținut că indivizii care consumă acest tip de băutură, dimineața, ar prezenta un risc de mortalitate cu 16% mai mic. De asemenea, cercetătorii au mai arătat că tot aceiași indivizi au cu 31% mai puține șanse să moară din cauza bolilor cardiovasculare.
„Descoperirile noastre indică faptul că nu este important doar dacă bei cafea sau cât de multă bei, ci momentul din zi în care bei cafea este important. De obicei, nu dăm sfaturi cu privire la moment în îndrumările noastre alimentare. Dar poate că ar trebui să ne gândim la asta în viitor”, a susținut autorul principal al studiului.
În cadrul acestei cercetări au luat parte peste 40.000 de adulți din SUA. Mai mult de 1/3 dintre respondenți (36%) au fost băutori de cafea pe timpul dimineții. Aproape 14% au consumat cafea pe tot parcursul zilei, arată studiul întins pe un deceniu. În această perioadă, 4.295 de persoane au decedat.
„A bea cafea dimineața poate fi asociat mai puternic cu un risc mai scăzut de mortalitate decât consumul de cafea mai târziu în cursul zilei”, au scris specialiștii în revista European Heart Journal.
Cât zahăr are o doză de suc? Avertismentul transmis de specialiști
Sursă foto: Envato – caracter ilustrativ