Dan Cărbunaru: Salariile demnitarilor nu cresc în 2023. Ce se întâmplă cu celelalte salarii din sectorul public

Dan Cărbunaru: Salariile demnitarilor nu cresc în 2023. Ce se întâmplă cu celelalte salarii din sectorul public
Sursa foto: Shutterstock
Publicat: 30/11/2022, 18:10
Actualizat: 01/12/2022, 00:20

Purtătorul de cuvânt al Guvernului, Dan Cărbunaru, a declarat că Executivul nu intenționează să crească salariile demnitarilor în 2023, acest lucru fiind, de altfel, confirmat și de o ordonanță pe care Ministerul Finanțelor a pus-o în dezbatere publică.

Întrebat despre informațiile din spațiul public referitoare la creșterea salariilor demnitarilor începând de anul viitor, oficialul a negat că Guvernul ar avea asemenea planuri.

„Pot să vă spun că, din toate datele pe care le am la nivelul Guvernului, nu doar că nu se va întâmpla, nici nu există intenţia să aibă loc acest lucru. Au mai existat periodic diverse speculaţii pe această temă. Nu există această intenţie, iar demnitarii din România vor avea, cel puţin potrivit datelor oficiale pe care le deţin şi nu am elemente care să justifice semne de întrebare în acest sens, nici în cunoscuta ‘ordonanţă trenuleţ’ nu sunt astfel de elemente. Dimpotrivă, există, după cum bine ştiţi, o orientare extrem de aşezată în cumpătare şi buna cântărire a modului în care sunt cheltuiţi banii publici în Guvernul României.

A existat şi acea decizie, încă de la jumătatea anului, de reducere a cheltuielilor cu bunuri şi servicii cu 10%, o decizie a premierului care s-a aplicat la nivelul întregului Guvern şi, dacă doriţi, în aceeaşi logică, a cumpătării. Cu siguranţă, demnitarii sunt cei care pot să ofere un astfel de exemplu şi, din această perspectivă, nu există intenţia şi nici susţinerea pentru ca Guvernul să treacă la o astfel de decizie. Ca atare, salariile demnitarilor, aşa cum sunt ei definiţi în sensul legii, rămân la nivelul anului acestuia”, a declarat Dan Cărbunaru, citat de G4Media.

Ce se întâmplă cu salariile celorlalți bugetari

Potrivit proiectului de Ordonanță de Urgență publicat marți de Ministerul de Finanțe, salariile bugetarilor ar urma să crească cu 10% de la 1 ianuarie, cu excepția celor ale demnitarilor.

Drepturile salariale ale personalului din sectorul bugetar se majorează cu 10%, de la 1 ianuarie 2023, faţă de nivelul din decembrie 2022, dar fără a depăşi grila, iar indemnizaţiile lunare pentru funcţiile de demnitate publică şi funcţiile asimilate acestora se menţin la nivelul de la finalul acestui an, potrivit unui Proiect Ordonanţă de urgenţă privind unele măsuri fiscal-bugetare, prorogarea unor termene, precum şi pentru modificarea şi completarea unor acte normative, publicat marţi de Ministerul Finanţelor.

Documentul poate fi consultat AICI.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase