Dan Halchin, directorul general al ANP, despre cazul Rudel Obreja. „Nu este adevărat că a fost în dureri mari de la depunerea în penitenciar”

Dan Halchin, directorul general al ANP, despre cazul Rudel Obreja. „Nu este adevărat că a fost în dureri mari de la depunerea în penitenciar”
Rudel Obreja / Sursa: Facebook

Directorul general al Administrației Naționale (ANP) a Penitenciarelor, Dan Halchin, a comentat, luni, cazul lui Rudel Obreja, fostul președinte al Federației Naționale de Box eliberat din închisoare după ce a fost diagnosticat cu cancer.

În sistemul penitenciar românesc sunt 8.700 de bolnavi cronici, din totatul de 23.400 de detinuți, conform cifrelor avansate de directorul general al ANP, Dan Halchin, în cadrul unei conferințe de presa care a avut loc în holul sediului provizoriu al instituției, din Calea Floreasca.

Referindu-se la Rudel Obreja, în cazul căruia Tribunalul Ilfov a decis, vineri, eliberarea din închisoare și suspendarea pedepsei pentru o perioadă de trei luni, după ce a fost diagnosticat cu cancer în stadiul de metastază. Decizia nu este definitivă și nu va fi contestată de DNA.

„Unitățile penitenciare au cabinete de medicină de familie”

„Nu este adevărat că acesta a fost în dureri mari de la depunerea în penitenciar, din 7 aprilie. El avea atunci o stare generală normală. Probleme și simptomatologie au apărut în perioada mai- iunie 2022”, a declarat Dan Halchin.

Fostul președinte al Federației Naționale de Box are de executat o pedeapsă de cinci ani de închisoare în dosarul Gala Bute. Rudel este internat în acest moment la Institutul Oncologic.

Directorul ANP a menționat că Rudel Obreja a ieșit la muncă în prima jumătate a lunii mai, „la munci administrative”. În ce priveste sistemul medical din penitenciare, șeful ANP a recunoscut că nu există aparatura medicală care să diagnosticheze tumorile maligne. „Unitățile penitenciare au cabinete de medicină de familie”, a adăugat Halchin.

Din răspunsurile oferite jurnaliștilor reiese că pe Rudel Obreja l-a evaluat doctorul de la penitenciarul Jilava, a ridicat o suspiciune de diagnostic în prima zi, apoi a fost imediat programat la evaluare, prima evaluare a fost făcută clinic și paraclinic, plus analizele uzuale.

Perioada de evaluare a fost din 5 până în 10 iunie. Nici la spitalul Bagdasar Arseni unde a fost dus nu i s-a găsit tumora. De fapt, din declarațiile directorului general reiese că nu i s-a făcut CT sau RMN la niciuna din aceste evaluari, ci doar la spitalul de urgență Floresca. „La Bagdasar a fost ținut vreo două ore”, a mai spus Dan Halchin.

Adina Anghelescu-Stancu
Cunoscut jurnalist de investigatii, generatia presei anilor '90, prin condeiul căreia au trecut toate marile scandaluri ale ultimilor 30 de ani. Licențiat în Drept, specializat în nișa subiectelor din sfera justiției, cofondator al site- ului luju.ro, citeste mai mult