Daniel Dăianu: „România nu își permite o scădere a veniturilor fiscal bugetare”

Daniel Dăianu: „România nu își permite o scădere a veniturilor fiscal bugetare”
Dăianu: „România nu își permite o scădere a veniturilor fiscal bugetare”
Publicat: 25/01/2023, 15:57

În condiţiile în care trebuie să continue consolidarea deficitului bugetului public, România nu își poate permite o scădere a veniturilor fiscal bugetare.

Opinia îi aparține preşedintelui Consiliului Fiscal, Daniel Dăianu, care face și o previziune pentru anul în curs.

Dăianu: „Trebuie să fim foarte chibzuiți”

„Întotdeauna când se iau măsuri care pot conduce în mod probabil la diminuare de venituri este obligatoriu să avem şi măsuri care să compenseze o probabilă diminuare de venituri. Noi, în România, nu suntem în situaţia de a ne permite o scădere a veniturilor fiscal bugetare”, a transmis Daniel Dăianu.

Fost ministru de Finanțe, actualul șef al Consiliului Fiscal arată că autoritățile trebuie să fie foarte chibzuite în perioada următoare, „chiar dacă beneficiem de resurse considerabile de la Uniunea Europeană”.

„Prin Cadrul Financiar Multianual şi cu ce include Planul Naţional de Redresare şi Rezilienţă, uşor te duci la 5-6% din Produsul Intern Brut. Aici trebuie să fim foarte chibzuiţi” – Daniel Dăianu.

În context, Dăianu dă exemplul bugetului pentru Apărare: „De pildă, bugetul pe 2023 prevedere o creştere a alocărilor pentru apărare de 0,5% PIB, care înseamnă în jur de 7,5 miliarde de lei. Este o sumă considerabilă”.

„Noi şi aşa, în 2024, avem de rezolvat o ecuaţie pe care unii ar califica-o ca fiind imposibilă în sensul rezolvării ei. De ce? Pentru că trebuie să continuăm consolidarea bugetară, adică să ducem deficitul bugetului public către ţinta programată de 4,4%”, arată președintele C.F.

Recesiunea, evitată în 2023

Daniel Dăianu a menţionat că recesiunea în acest an va fi evitată, dar încetinirea economiei şi o inflaţie care nu mai ajută bugetul public în execuţie, cum s-a întâmplat în 2022, creează dificultăţi suplimentare în a avea consolidarea bugetară.

Referitor la evoluţia creditelor şi a depozitelor, Dăianu a spus că este de semnalat creşterea mai rapidă a creditului în valută decât a celui în moneda naţională.

„Ani de zile, o bătălie despre care nu s-a vorbit foarte mult a fost un război pe care Banca Naţională l-a dus şi anume de a stimula creditarea în moneda locală” – Daniel Dăianu

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase