Daniel Horodniceanu vrea să se întoarcă la șefia DIICOT. Ce alți procurori s-au înscris pentru funcțiile vacante în marile parchete

Daniel Horodniceanu vrea să se întoarcă la șefia DIICOT. Ce alți procurori s-au înscris pentru funcțiile vacante în marile  parchete
Publicat: 02/09/2021, 14:18

Ministerul Justiţiei (MJ) a anunţat că au fost înregistrate 11 candidaturi pentru funcţiile vacante de conducere din Parchetul General, DNA şi DIICOT. Informația, dată publicității, joi, într-un comunicat al MJ, vine în contextul în care premierul Florin Cîțu l-a demis, miercuri seară, pe ministrul USR-PLUS Stelian Ion, iar interimar la Justiție este șeful MAI, Lucian Bode.

Imediat după ce premierul l-a remaniat, Stelian Ion a declarat că numirea șefilor marilor parchete ar fi miza ascunsă a scandalului din Coaliția de guvernare.

„Povestea are și un substrat nevăzut, legat de procedura de numire a procurorilor de rang înalt aflată în derulare. Aceasta este miza nevăzută”, a scris pe Facebook Stelian Ion.

Deocamdată, Ministerul Justiției a anunțat, joi, că un număr de 11 procurori şi-au depus candidaturile pentru funcţiile de conducere vacante de la PICCJ, DNA şi DIICOT. Termenul-limită pentru depunerea candidaturilor a expirat miercuri, la ora 17.00.

În afară de procurorul Daniel Horodniceanu care vizează șefia DIICOT (funcție pe care a mai deținut-o 2015-2018), în rest este vorba despre candidaturi pentru conducerea unor secții de parchet.

Cine sunt cei 11 procurori din cursa pentru posturile vacante

Iată ce procurori s-au înscris pentru funcțiile vacante în marile parchete:

  • La Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie (PICCJ), pentru funcţia de procuror şef al Secţiei de resurse umane şi documentare a fost înregistrată o singură candidatură – Cătălin Andrei Popescu.
  • Pentru funcţia de procuror şef al DIICOT şi-au depus candidatura Daniel Horodniceanu, care a mai condus instituţia între 2015 şi 2018, Oana Daniela Pâţu şi Ioana Bogdana Albani.
  • Ioana Bogdana Albani şi-a depus candidatura şi pentru funcţia de procuror şef adjunct al DIICOT, funcţie care este vizată şi de Mihaela Larisa Iosipescu.
  • La DNA, Codrin Gavra candidează pentru funcţia de procuror şef adjunct. La funcţia de procuror şef secţie – Secţia de combatere a corupţiei candidează Andreea Oana Nica şi Ioan Amariei, la funcţia de procuror şef secţie – Secţia de combatere a infracţiunilor asimilate infracţiunilor de corupţie candidează Silviu Paul Dimitriu, iar la funcţia de procuror şef secţie – Secţia judiciară penală şi-a depus candidatura Monica Erika Danciu.

Ministerul Justiţiei a anunţat, pe 28 iulie, că a declanşat procedura de selecţie pentru ocuparea funcţiei de procuror şef al DIICOT, post rămas vacant după ce şefa instituţiei, Giorgiana Hosu, a demisionat în septembrie 2020. De asemenea, a demarat selecţia pentru ocuparea unor funcţii de conducere din DIICOT, DNA şi Parchetul General.

Conform calendarului anunţat, selecţia se desfăşoară la sediul MJ, în perioada 28 iulie – 15 septembrie, iar cei interesaţi au putut depune cereri de înscriere până la 1 septembrie. După afişarea listei cu procurorii care îndeplinesc condiţiile de participare la selecţie, aceştia urmează să susţină interviul în faţa unei comisii conduse de ministrul Justiţiei, în perioada 6 – 9 septembrie.

Ulterior, propunerile ministrului Justiţiei vor fi înaintate Consiliului Superior al Magistraturii, în vederea obţinerii avizului.

Ionut Muresan
Ionuț Mureșan este reporter pe domeniul Justiție-Afaceri Interne din 2006 și a lucrat de atunci pentru publicațiile NewsIn, Gardianul, Puterea, Mediafax, mai mult
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Doi soți au renunțat la toată averea de 24 de milioane $ ca să se...
Cât costă sicriul în care a fost depus trupul neînsuflețit al lui Costel Corduneanu. 'Stăpânul...
FOTO. Ea e bomba sexy pentru care a divorțat Paszkany! Imagini incendiare cu noua iubită...
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
După ce a recrutat pușcăriași să lupte pe front, Rusia se confruntă cu un număr...
IMAGINILE DURERII 😢 Mama lui Costel Corduneanu s-a prăbușit de durere când a văzut sicriul...
S-a transformat total după ce a fost diagnosticat cu cancer. Fostul prezentator i-a ȘOCAT pe...
Filmul exploziei care a devastat, azi noapte, un bloc din Craiova: Țipete de groază și...
Incredibil cine e Mihaela, fata care s-a aruncat de la etajul 15! Mesajul de adio...
Ce au stabilit judecătorii în cazul lui Vlad Pascu. Tatăl lui Sebastian Olariu, unul dintre...
Amante celebre din showbiz-ul românesc! Unele au ajuns în faţa altarului, altele au rămas doar...
Poate fi anulat permisul auto dacă nu ai condus mașina mai mult de 2 ani?
Un inginer Boeing spune că producătorul american de avioane a ignorat îngrijorările legate de siguranţă:...
A fost SPART codul celui mai TEMUT criminal în serie din istoria Americii
Pericol uriaș în TRANSILVANIA. Informațiile oficiale venite chiar astăzi, 18 APRILIE
Tzanca Uraganu și Costel Bijou, la căpătâiul lui Corduneanu. Lideri de clanuri de temut, așteptați...
Ce se întâmplă în aceste momente cu Naomy, personajul controversat și viral de la tv...
Mădălin s-a izbit de un copac când a aflat că iubita îl înșală! Ireal ce...
Tavi Clonda s-a săturat de jignirile din mediul online! Artistul intenționează să îi blocheze pe...
De ce Denisa Tănase nu a devenit mamă până la 37 de ani: " Îmi...
BANCUL ZILEI. Bulă îşi cumpără un taur viguros. Vine primarul:- Bulă, cât vrei pe el?
Corpul nu vrea de fapt să îmbătrânească, arată prima hartă a mușchilor umani