David Popovici, decorat de Iohannis cu Ordinul Naţional „Steaua României” în grad de Cavaler: „Ei sunt cei care fac cinste ţării noastre şi poartă cu mândrie drapelul în întreaga lume”

David Popovici, decorat de Iohannis cu Ordinul Naţional Steaua României în grad de Cavaler: Ei sunt cei care fac cinste ţării noastre şi poartă cu mândrie drapelul în întreaga lume
sursa foto: Facebook/Administratia Prezidențială
Publicat: 20/07/2022, 19:27

Înotătorul David Popovici şi antrenorul Adrian Rădulescu au fost decoraţi, miercuri, de preşedintele Klaus Iohannis în cadrul unei ceremonii care a avut loc la Palatul Cotroceni.

Şeful statului i-a conferit înotătorului David Popovici Ordinul Naţional „Steaua României” în grad de Cavaler, iar antrenorului Adrian Rădulescu – Ordinul Naţional „Pentru Merit” în grad de Cavaler, în urma rezultatelor obţinute la Campionatele Mondiale de Nataţie de la Budapesta.

„David Popovici şi Adrian Rădulescu sunt doi tineri care au ajuns la performanţe extraordinare, ei sunt cei care fac cinste ţării noastre şi care poartă cu mândrie drapelul în întreaga lume”, a declarat Klaus Iohannis.

Președintele recunoaște că infrastructura sportivă din România este subdezvoltată și spune că este nevoie de o strategie clară și de investiții în sportul românesc.

„România are foarte mulţi tineri sportivi cu potenţial. Cu toate acestea, din păcate, în domeniul infrastructurii sportive şi al planurilor concrete de acţiune suntem încă departe de a vorbi despre un aport esenţial din partea statului. Avem nevoie de o strategie clară pentru sportul românesc, de mai multe investiţii şi de o abordare foarte serioasă. Rezultatele sportivilor obligă autorităţile să facă o prioritate din acest domeniu”, a spus Iohannis.

Sportul, în definitiv, este despre educaţie, disciplină, pasiune, talent, fair play, despre o societate care se dezvoltă armonios şi sănătos. Fiecare tânăr sportiv trebuie să se simtă susţinut şi încurajat de autorităţi, iar aici fac un apel cât se poate de clar către decidenţi: implicaţi-vă şi creaţi cadrul de care sportivii noştri au nevoie pentru a face performanţă! Sportivii noştri au nevoie de mai multă implicare din partea autorităţilor centrale şi locale atât din punct de vedere financiar, cât şi prin dezvoltarea şi modernizarea infrastructurii sportive astfel încât aceştia să se poată antrena la cele mai înalte standarde”, a spus şeful statului.

Iohannis a afirmat că, la doar 17 ani, David Popovici a reuşit performanţa extraordinară de a deschide un noul capitol în istoria nataţiei româneşti.

„Prin multă muncă, antrenamente epuizante, sacrificii şi încredere în forţele proprii, aţi reuşit să deveniţi unul dintre cei mai tineri campioni mondiali din toate timpurile, să doborâţi recorduri şi să ajungeţi de două ori pe cea mai înaltă treaptă a podiumului mondial. Dovediţi în fiecare zi, prin exemplul personal, o conduită morală de excepţie, disciplină, maturitate şi modestie, calităţi cu care aţi cucerit inimile tuturor. Sunt convins că reprezentaţi o sursă de inspiraţie nu doar pentru copii, ci pentru românii de toate vârstele”, a afirmat Iohannis.

David Popovici s-a declarat onorat să primească înalta distincţie.

„Mă simt onorat, mă simt recunoscător şi aş vrea să mulţumim, eu împreună cu domnul Adi, cum îi spunem noi, tuturor românilor şi tuturor oamenilor care ne-au fost aproape, care ne-au transmis energie pozitivă, aprecieri de-a lungul timpului. Aş vrea să mulţumesc tuturor care ne-au fost vreodată alături pentru că nu aş fi putut să fac asta fără voi.

Sunt convins că suntem doar la început şi avem o misiune pe care încercăm să o ducem la capăt, şi anume: să face sportul o prioritate naţională, să facem sportul un ambasador al ţării, fiindcă merită şi poate face lucruri foarte frumoase, şi prin această misiune a noastră să îndemnăm cât mai mulţi copii să aibă o viaţă activă, să avem o societate cât mai sănătoasă, să avem o societate educată din punct de vedere sportiv şi care să poată să facă mişcare în condiţii foarte bune, pentru că noi credem că asta va face o lume mult mai bună”, a spus Popovici.

David Popovici, campion mondial la 100 și 200 de metri liber

David Popovici a cucerit medalia de aur în proba de 100 m liber, în 22 iunie 2022, la Campionatele Mondiale de nataţie de la Budapesta, cu timpul de 47 sec 58/100. Luni, Popovici a câștigat aurul în proba de 200 de metri liber, potrivit Agerpres.

El intră astfel în istoria natației mondiale, fiind al doilea înotător din toate timpurile care câștigă aurul la 100 și 200 metri liber la același campionat mondial.

Alexandru Tosa
Student al Facultății de Jurnalism și Științele Comunicării din cadrul Universității București, Alexandru Toșa a debutat în presă în 2020. Începând din mai 2021 face parte din echipa GÂNDUL, unde tratează subiecte politice, atât la citeste mai mult
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase