De ce trebuie să ții cont dacă stai „la curte” pentru a nu avea probleme cu vecinii sau cu legea. Amenzile ajung și la 100.000 de lei

De ce trebuie să ții cont dacă stai „la curte” pentru a nu avea probleme cu vecinii sau cu legea. Amenzile ajung și la 100.000 de lei
De ce trebuie să ții cont dacă stai „la curte” pentru a nu avea probleme cu vecinii sau cu legea. Amenzile ajung și la 100.000 de lei - Foto: Profimedia Images - Caracter ilustrativ
Publicat: 18/04/2023, 11:17

Atunci când locuiești la casă și vrei să îți amenajezi curtea trebuie să ți cont de animite aspecte pentru a nu intra în conflict cu vecinii sau pentru a nu încălca legislația în viagoare. Este bine de știut că amenzile sunt cuprinsă între 1.000 de lei și 100.000 de lei.

Amplasarea unui foișor sau a șezlongurilor cu umbrelă în curtea proprie poate ridica o problemă legată de locație. Deși le-am putea amplasa oriunde în curte, conform avocaților, nu este recomandat să le amplasăm prea aproape de gardul vecinului. Distanța la care trebuie să le amplasăm depinde de „specificul locului”. Dacă există spațiu suficient și foișorul poate fi poziționat în alt loc, decât aproape de gardul vecinului, atunci este bine să procedăm astfel. Dacă construcția este prea aproape de gardul vecinului, acesta ne poate notifica sau chiar acționa în judecată pentru pericolul legat de siguranță.

În principiu, este posibil să construim foișorul și să amplasăm șezlongurile oriunde în propria curte, dar trebuie să ținem cont de faptul că vecinul ar putea fi afectat și, astfel, să ne dea în judecată. De aceea, este recomandat să discutăm în prealabil cu vecinul al cărui gard este aproape de locul ales pentru construcție, pentru a evita astfel eventuale situații neplăcute și costisitoare procese civile.

Una dintre problemele legate de construcția unui foișor este necesitatea unei autorizații de construire. Dacă foișorul este demontabil și nu are fundație, atunci nu este necesară obținerea unei astfel de autorizații, conform opiniei generale. Cu toate acestea, legea nu face o distincție clară între un foișor cu fundație și unul fără.

Articolul 3 din legea 50/1991 stabilește că autorizația de construire este necesară pentru lucrările de construcție, reconstrucție, consolidare, modificare, extindere, schimbare de destinație sau de reparare a oricăror tipuri de construcții. Nu se face o mențiune specială pentru construcțiile cu sau fără fundație.

În aceste circumstanțe, este recomandat să contactăm autoritățile locale și să obținem informații directe de la funcționarii responsabili cu aprobarea construcțiilor. În acest fel putem evita problemele viitoare și posibilele amenzi care variază între 1.000 și 100.000 de lei, potrivit Capital.ro.

Alexandru Tosa
Absolvent al Facultății de Jurnalism și Științele Comunicării din cadrul Universității București, Alexandru Toșa a debutat în presă în 2020. Începând mai mult
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
O fetiță le-a spus părinților că are un monstru în cameră, dar ei nu au...
Tatuajul ireal care a produs controverse în mediul online. Bărbatul de 60 de ani nu...
FOTO. Cât de bine arată cea mai frumoasă hocheistă din lume!
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Cea mai „nebună” ofertă vine de la Lidl! Ce o să găsiți în supermarketuri de...
Ce trebuie să mâncăm pentru a ne feri de cancer: „Evitați aceste două lucruri!”
O rezervaţie de bujori unică în Europa se află în România. E situată pe cel...
Tragedie în România de Florii! A MURIT
Cum a fost prins Prinţul Paul al României! Detaliul care l-a dat de gol. Acesta...
Wow sau Bau? Cât de mult le-au schimbat operaţiile estetice pe vedetele din România
Filtru de particule înfundat se REPARĂ sau se ARUNCĂ? Ce durată de viață are DPF?
S-a realizat al doilea transplant de rinichi de porc către un pacient uman
Rezervor URIAȘ de apă, găsit ADÂNC sub suprafața Pământului
Simona Halep SCHIMBĂ REGULILE în lumea tenisului. Decizie radicală după verdictul TAS
Meghan Markle, sperietoarea de la Palatul Kensington. Angajații tremurau când o vedeau
Femeile din aceste zodii vor fi marcate de succes în viața profesională. La ce vor...
Ce plantă poate preveni cancerul? Are proprietăți miraculoase: elimină pietrele de la rinichi și tratează...
Momente pline de emoție în familia Sterp. Getuța a făcut mărturisiri înduioșătoare despre regretata ei...
"Oare cât mai trebuie să mai îndur? Credeți-mă că nu mai pot". Mesajul fostului socru...
BANCUL ZILEI. Doctorul către Bulă: - Am o singură nelămurire… Dacă te-ai duce seara acasă,...
Pitagora, între matematică și învățăturile despre nemurirea sufletului