De necrezut! Ce pensie avea, de fapt, Alexandru Arșinel. Câți lei încasa în fiecare lună

De necrezut! Ce pensie avea, de fapt, Alexandru Arșinel. Câți lei încasa în fiecare lună
Sursa: MEDIAFAX FOTO
Publicat: 30/09/2022, 10:50

Celebrul actor Alexandru Arșinel a murit joi, la vârsta de 83 de ani, după lungi și grave probleme cu sănătatea.

În urma sa rămâne o carieră de decenii, dar și o avere pe măsură.

Din declarația sa de avere din 2021 reiese că Arșinel deținea mai multe terenuri, conturi bancare și alte bunuri imobiliare. Actorul deținea patru terenuri cu o suprafață totală de peste 18.000 de metri pătrați, terenuri pe care fie le cumpărase, fie le obținuse prin moștenire.

Două dintre terenuri se află în Dolhasca, satul natal al actorului, iar celelalte sunt în Sinaia și Samurcași-Crevedia (jud. Dâmbovița).

El mai avea și o casă de 80 de metri pătrați la Dolhasca, alta la Samurcași-Crevedia, una la Sinaia și una în București. Casa din București, de 225 de metri pătrați, fusese cumpărată de Arșinel în 1996.

Alexandru Arșinel avea și mai multe conturi bancare în lei și valută, după cum urmează:

  • două conturi la BCR, de 174.566 și 32.872 de lei;
  • trei conturi în euro (peste 33.000 de euro), trei conturi în lei (268.294 de lei) și un cont în dolari la ING (1.538 de dolari);
  • trei conturi cu valoare totală de 484.000 de lei la ING.

De asemenea, Arșinel avea și o colecție de timbre de aproximativ 5.000 de euro.

Ce venituri încasa Alexandru Arșinel din pensii

Potrivit Fanatik, în perioada în care a fost directorul teatrului Constantin Tănase, Alexandru Arșinel a încasat 79.366 de lei.

Actorul încasa și o pensie de revoluționar, care îi aducea anual încă 33.720 de lei, la care se mai adăugau 73.512 de lei din pensia de stat.

Arșinel mai avea și o indemnizație anuală de merit de la Ministerul Culturii, în valoare de 74.772 lei, la care s-a mai adăugat pensia de handicap de gradul 2, de 10.800 de lei pe an.

Astfel, în total, din cele trei pensii, Alexandru Arșinel încasa lunar 9.836 de lei.

Alexandru Arșinel a murit, joi seara, la vârsta de 83 de ani. Actorul era internat la Spitalul Universitar din Capitală, în secția de Terapie Intensivă, după ce a avut nevoie de asistență medicală.

Arșinel a fost dus la spital de fiul său, pe 15 septembrie, pentru că i-au apărut escare, nişte iritaţii ale pielii care apar atunci când o persoană stă foarte mult timp la pat. De atunci, actorul nu a mai fost văzut în public, fiind vizitat doar de prieteni și familie.

Domnul Alexandru Arșinel a fost internat pe data de 15 septembrie 2022, în Spitalul Universitar de Urgență București, pentru tratarea unor leziuni de decubit, cauzate de repaosul prelungit la pat. Având în vedere istoricul medical și pentru a-l avea sub o supraveghere mai atentă s-a hotărât, ulterior, transferarea dumnealui în secția de ATI”, a confirmat, atunci, Biroul de presă al Spitalului Universitar.

Alexandru Arşinel s-a născut în localitatea Dolhasca, judeţul Suceava, pe 4 iunie 1939, conform site-ului Teatrului de Revistă Constantin Tănase. A absolvit Institutul de Artă Teatrală şi Cinematografică din Bucureşti în 1962 și i-a avut colegi de promoţie pe Constantin Diplan, Camelia Zorlescu, Ion Andrei, Harry Baranga şi Harry Zomenov.

A fost repartizat, împreună cu majoritatea colegilor săi, la Teatrul de Stat din Târgu Mureş, unde a înfiinţat secţia română a acestuia. Aici l-a interpretat pe Kuklin în spectacolul „Oceanul” de Al. Steiu, în regia lui Cristina Munteanu, a fost Maiorul în „Jocul de-a vacanţa” de Mihail Sebastian, în regia lui Mihai Paxino, Fabian în „A 12-a noapte” de William Shakespeare, în regia lui Eugen Mercus şi Titta Nane în piesa „Gâlcevile din Chioggia” de Carlo Goldoni, în regia lui Mihai Reicu. La Teatrul Naţional din Bucureşti a putut fi văzut interpretând rolul lui Prisâpkim în spectacolul „Ploşniţa” de V. Maiacovski.

Alexandru Arşinel a format împreună cu Stela Popescu (1935-2017), începând din 1978, un cuplu artistic celebru atât în ţară, cât şi în străinătate, fiind vedetele incontestabile ale teatrului de revistă.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase