VIDEO | Ministrul Educației, Ligia Deca: Peste 15.000 de persoane au renunțat la grevă, de la 1 iunie. Încet, cadrele didactice revin în clasă

Publicat: 06/06/2023, 12:47
Actualizat: 06/06/2023, 15:46

Ministrul Educaţiei, Lidia Deca, a anunţat, marţi, că, de la adoptarea ordonanței care prevede majorări salariale pentru angajații din învăţământ, peste 15.000 de salariaţi au renunţat la grevă.

„Putem anunța că, de la momentul adoptării ordonanței până astăzi, avem circa 15.000 de persoane care lucrează în învățământ care au renunțat la grevă, dintre care peste 10.000 sunt cadre didactice”, a spus Ligia Deca.

Ministrul a precizat că în peste 1.000 de unități de învățământ din țară, nicio persoană nu este grevă.

„Este o dovadă de încredere a cadrelor didactice în măsurile luate de Guvern și sperăm ca prin discuțiile pe care le vom relua în contextul negocierii contractului colectiv de muncă pe sectorul Educație, vom relua aceste discuții cu federațiile sindicale mâine, și în contextul altor măsuri pe care Guvernul le va lua, mă refer la negocierile pe legea salarizării, vom putea să vedem o reîntoarcere în sala de clasă atât a cadrelor didactice, cât și a elevilor”, a spus ministrul Educației.

Ligia Deca a precizat că procentul angajaților aflați în grevă diferă de la un județ la altul și a dat ca exemple Prahova, cu 25%, și Hunedoara, cu un procent „undeva la 80%”.

„Ceea ce ne bucură este trendul descendent. Este clar că, încet, cadrele didactice revin în clasă, personalul revine în școli și asta ne permite, așa cum am discutat încă de ieri, ca la nivelul fiecărei unități de învățământ să se poată organiza un program de recuperare”, a adăugat Ligia Deca

Dan Cărbunaru: Guvernul a îndeplinit solicitările sindicaliștilor privind majorările salariale

Pe 1 iunie, purtătorul de cuvânt al Guvernului, Dan Cărbunaru, a transmis că, aşa cum s-a convenit în cadrul negocierilor dintre Guvern şi sindicate, majorarea salarială acordată angajaţilor din sistemul de educaţie reprezintă un avans din creşterile salariale de care ar urma să beneficieze personalul didactic/didactic auxiliar şi nedidactic începând cu 1 ianuarie 2024.

Cărbunaru a făcut unele clarificări cu privire la acest subiect, precizând că Guvernul a îndeplinit solicitările sistemului de învățământ privind majorările salariale începând cu 1 iunie.

Prin adoptarea Ordonanței de Urgență 53/2023 pentru stabilirea unor măsuri privind salarizarea personalului din sistemul național de învățământ de stat, s-au acordat majorări salariale de 1.000 de lei brut pe lună pentru personalul didactic și didactic auxiliar, respectiv 400 de lei brut pe lună pentru personalul nedidactic.

Guvernul și-a luat angajamentul de a include referința la salariul mediu brut pe economie în grila de salarizare a debutanților/asistenților universitari în viitoarea lege a salarizării, conform solicitărilor federațiilor sindicatelor din învățământ. Acest angajament a fost inclus în Nota de fundamentare a OUG 53/1 iunie 2023.

„Pentru a oferi garanţiile solicitate de reprezentanţii federaţiilor sindicatelor din învăţământ privind includerea referinţei din grila de salarizare a viitoarei legi a salarizării pentru debutant sau asistent universitar la nivelul salariului mediu brut pe economie, Executivul şi-a asumat acest angajament, care a fost inclus în formatul obligatoriu pentru orice act normativ, respectiv în Nota de fundamentare a Ordonanţei de Urgenţă 53/1 iunie 2023 pentru stabilirea unor măsuri privind salarizarea personalului din sistemul naţional de învăţământ de stat”, a precizat Dan Cărbunaru.

În conformitate cu aceasta, salariul mediu brut al debutanților/asistenților universitari va fi stabilit la nivelul salariului mediu brut pe economie utilizat la fundamentarea bugetului asigurărilor sociale de stat pentru anul 2023. Implementarea noii grile de salarizare va avea loc treptat, pe o perioadă de trei ani, cu o creștere de 40% în primul an, 30% în al doilea an și 30% în al treilea an.

Premierul Nicolae Ciucă i-a cerut ministrului Muncii, Marius Budăi, inițiatorul OUG 53/2023, să continue implementarea angajamentelor asumate, finalizând grilele bazate pe aceste repere prin dialog cu reprezentanții din sistemul educației.

Ministerul Muncii va finaliza noua lege a salarizării până la 1 septembrie și Guvernul o va trimite în Parlament pentru a intra în vigoare începând cu 1 ianuarie 2024, conform asumărilor liderilor coaliției.

„Aşa cum şi-au asumat liderii coaliţiei, Ministerul Muncii va finaliza legea nouă a salarizării până la 1 septembrie a.c., iar Guvernul o va trimite în Parlament pentru a intra în vigoare din 1 ianuarie 2024. Garanţiile privind implementarea noii grile în condiţiile demarate deja prin majorările aprobate la 1 iunie pentru întreg personalul din învăţământ sunt întărite de dialogul purtat la cel mai înalt nivel şi de formatul de negociere care a inclus permanent liderii coaliţiei de guvernare”, a afirmat purtătorul de cuvânt al Guvernului, potrivit Agerpres.

Oana Zvobodă
Absolventă a Facultății de Jurnalism și Științele Comunicării, Oana Zvobodă a debutat în presă la televiziunea PrimaTV, în anul 2017. Între mai mult
Otilia Serescu
Absolventă a Universității „Alexandru Ioan Cuza” din Iași, Facultatea de Jurnalism și Științe ale Comunicării, Otilia Serescu a debutat în mai mult

Dacă duminică ar fi alegeri, tu cu cine ai vota?

Vezi rezultate

Loading ... Loading ...
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
VIDEO. Mărturia unei sportive, despre antrenorul acuzat de proxenetism: „A intrat peste mine...”
Fosta soție a lui Reghe ar fi intrat peste Dan Alexa și iubita lui, în...
FOTO. Una dintre cele mai frumoase femei din lume adoră să ia palme de la...
Cum am ajuns să fim mai bolnăvicioși și cu un creier mai mic. Specialiștii au...
Amalia a dispărut chiar din fața blocului și nu a mai venit acasă! Toată lumea...
Un condamnat la moarte din SUA a fost rugat de autorități să-și aleagă metoda prin...
Un cutremur semnificativ, de 5,6 grade, s-a produs vineri în Marea Neagră
Prognoză Accuweather pentru luna noiembrie în București: Temperaturile scad sub 0 grade Celsius
Regiunea din România care va fi cea mai afectată de fenomene meteo extreme, inclusiv tornade,...
Adevărul din spatele cifrelor de afaceri ale companiilor din România
Adevăratul motiv al crimei șoferului de ride-sharing! Iubita criminalului a spus tot ce s-a întâmplat...
Cutremur în această dimineață în România! Ce magnitudine a avut și în ce orașe a...
A MURIT! Gică Hagi, în doliu
Strici mașina dacă retrogradezi din viteza a 2-a în 1-a ÎN MERS? Sfatul unui mecanic
Kremlinul confirmă că Trump i-a trimis teste Covid lui Putin în plină criză pandemică
Cel mai mare AMFIBIAN din lume s-a dovedit a fi mai multe specii într-una!
Limită la numerar. Interzis la orice bancomat din România. Regulă dacă scoți cash de la...
Fanii lui Kate Middleton pot răsufla ușurați. Ultimul gest arată că a trecut peste ce...
Un român a cucerit toate cele 14 vârfuri montane din lume de peste 8.000 de...
„Îmi vine să plâng! Aici vreau să mor!” Florin Piersic, cu ochii plini de lacrimi,...
Gabriela Cristea sare în apărarea fiicelor sale. “Nu mai faceți diferențe între copiii mei!”
Fiul lui Ion Țiriac, revoltat pe afirmația lui Ilie Năstase: "Sunt numai prostii care nu...
BANCUL ZILEI. Două pițipoance: – Fato, azi am fost la medic să cer ceva pentru...
Premiul Nobel pentru Pace 2024, câștigat de un grup de supraviețuitori ai bombelor de la...