Decizie de ultimă oră despre majorarea pensiilor și a alocațiilor. Toate calculele inițiale au fost date peste cap

Decizie de ultimă oră despre majorarea pensiilor și a alocațiilor. Toate calculele inițiale au fost date peste cap
FOTO: Pixabay
Publicat: 21/12/2020, 16:48
Actualizat: 21/12/2020, 16:56

Liderii PNL, USR-PLUS și UDMR au decis, luni, că pensiile vor crește de anul viitor cu doar 8%. Astfel, creșterea nu va respecta legea care impune majorarea cu 40%.

Alocațiile vor crește cu 20%, de la 1 ianuarie 2021, ceea ce înseamnă un plus de 24 de lei lunar. Prin urmare, nu vor fi dublate de la 150 lei la 300 de lei, așa cum prevedea legea.

Următoarea etapă de majorare a fost stabilită de guvernanți peste 1 an și jumătate, adică de la 1 iulie 2022, informează Antena 3.

Pensia medie lunară din România a crescut

Numărul mediu de pensionari a scăzut cu 7.000 persoane faţă de trimestrul precedent, iar pensia medie lunară (determinată luând în calcul sumele pentru pensiile tuturor categoriilor de pensionari – de asigurări sociale, invaliditate, urmaş etc -plătite de casele de pensii) a fost de 1.505 lei, în creṣtere cu 4,8% faṭă de trimestrul precedent, arată datele publicate vineri de Institutul Naţional de Statistică (INS).

Numărul mediu de pensionari a fost de 5,125 milioane persoane, în scădere cu 7.000 persoane faţă de trimestrul precedent; numărul mediu de pensionari de asigurări sociale de stat a fost de 4,675 milioane persoane, în scădere cu o mie persoane faṭă de trimestrul precedent. Pensia medie lunară (determinată luând în calcul sumele pentru pensiile tuturor categoriilor de pensionari – de asigurări sociale, invaliditate, urmaş etc.-plătite de casele de pensii) a fost de 1.505 lei, în creṣtere cu 4,8% faṭă de trimestrul precedent”, informează INS.

Pensia medie din România a crescut cu 4,8%, la 1.505 lei

PPensia medie de asigurări sociale de stat a fost de 1.454 lei, iar raportul dintre pensia medie nominală netă de asigurări sociale de stat pentru limită de vârstă cu stagiu complet de cotizare (fără impozit ṣi contribuṭia de asigurări sociale de sănătate) şi câştigul salarial mediu net a fost de 51,9% (comparativ cu 51% în trimestrul precedent).

Pandemia trece, Codul Fiscal rămâne: Vechii parlamentari au uitat să aprobe modificarea pentru a elimina plafonul la sponsorizări

O modificare în Codul Fiscal, prin care sunt permise sponsorizări mai mari din partea companiilor pentru combaterea noului coronavirus, recunoscute în deducerea din profitul impozabil, a rămas în aer după ce foștii parlamentari nu și-au găsit timp de o jumătate de an să o voteze.

În cazul fondurilor sau bunurilor oferite de persoane juridice fără scop lucrativ, inclusiv unități de cult, sumele aferente se scad din impozitul pe profit datorat doar dacă beneficiarul sponsorizării este înscris, la data încheierii contractului, în registrul entităților/ unităților de cult pentru care se acordă deduceri fiscale.

Conform legii 227/2015, cheltuielile de sponsorizare și/sau mecenat și cheltuielile privind bursele private pot fi scăzute, în cuantum maxim de 0,75% din cifra de afaceri sau 20% din profitul brut datorat, înainte de calcularea impozitului pe profit.

Modificarea Codului Fiscal, încă neaprobată de către Parlament, prevede anularea plafonului impus sponsorizărilor, dacă destinația acestora vizează combaterea Covid -19.

Inițiativa de modificare a Codului Fiscal apare în contextul în care cetățenii și companiile private au sponsorizat numeroase instituții publice implicate direct în combaterea pandemiei.

Dragoș Tănase
Dragoș Tănase are o experiență de aproape 20 de ani în presa online. A absolvit Facultatea de Jurnalism din cadrul Universității Hyperion în anul mai mult
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
A găsit o cameră ascunsă în casa străbunicii. Ireal ce a descoperit înăuntru
FOTO. Imaginile momentului cu Mădălina Ghenea! Ce a făcut în loja iubitului bulgar, alături de...
Imensul baraj de lângă Herson a fost aruncat în aer. Apa inundă și câmpul de...
Persoanele cele mai fascinante au această grupă de sânge. Ce spune despre tine grupa de...
Un şofer a încercat să fenteze coloana la graniţa cu Bulgaria. "Ia-o înapoi! Crezi că...
Manchester City s-a calificat în finala Champions League. Finala va avea loc pe 10 iunie,...
Noul VOLKSWAGEN s-a dat ca PÂINEA CALDĂ. Sold out în 8 minute
„Este ca un vierme de care nu scapi niciodată” Boala cu care Adrian Despot se...
BANCUL ZILEI. Vine Bulă acasă, iar Bubulina îl cercetează atent. Culmea, niciun fir de păr...
Baraj imens pe râul Nipro, lângă Herson, aruncat în aer. Rusia şi Ucraina se acuză...
Primele declarații ale lui Șerban Copoț și ale magicianului Robert Tudor, după bătaia de la...
Supa MINUNE care PREVINE DIABETUL! INGREDIENTUL vedetă este chiar...
Motivul pentru care băieții răi din filmele de la Hollywood nu folosesc iPhone
DOLIU URIAȘ în televiziune: Horia BRENCIU...
Motivul eliminării emisiunii lui Ionuț Cristache de la TVR. Șeful Radioului face dezvăluiri din interior
Medicii au rămas ȘOCAȚI! Ce au găsit în corpul lui Luis Lazarus, după ce i-au...
Ce se întâmplă cu familia Vulpiței și a lui Viorel Stegaru. Zvonurile care circulă prin...