DECLARAȚII EXCLUSIVE | Război între UDMR și AUR. Lider UDMR, amenințat de protestatari: ”Ei trăiesc din circul politic”/AUR susține că au fost românii

DECLARAȚII EXCLUSIVE | Război între UDMR și AUR. Lider UDMR, amenințat de protestatari: ”Ei trăiesc din circul politic”/AUR susține că au fost românii
Publicat: 10/05/2023, 14:30
Actualizat: 10/05/2023, 15:03

Liderul de grup din Camera Deputaților al UDMR, Csoma Botond, acuză AUR că este un ”partid extremist si șovin” și că trăiește ”din circul politic”. De altfel, Csoma Botond susține că amenințările făcute la adresa sa de protestatari au fost ”ceva coordonat”.  ”N-a fost spontan”, susține acesta. AUR transmite că românii, nu membrii AUR le-au răspuns pe măsură sâmbătă și în această dimineață”.

Csoma Botond, care ar fi fost recunoscut în fața Parlamentului de protestatari, a povestit pentru GÂNDUL că două persoane din mulțime au fost oprite de jandarmi să ajungă la el:

”Am venit pe jos la Parlament, eu vin pe jos de obicei și am ajuns la prima intrare. Jandarmii mi-au spus că nu pot intra pe acolo și m-am îndreptat către cealaltă intrare.

Și atunci cred că m-au recunoscut protestatarii, au început să profereze amenințări la adresa mea, să spună că afară cu UDMR-ul din țară. Doi protestatari au început să fugă în direcția mea, dar jandarmii i-au oprit, deci nu s-a întâmplat niciun contact fizic să spun așa”, a declarat parlamentarul UDMR.

Acesta a acuzat AUR că ”trăiește din circ” și că ”a fost ceva coordonat”:

”Eu sunt absolut sigur că a fost coordonat de AUR, care este un partid extremist si șovin. Ei trăiesc din circul politic, asta fac. Din păcate, ei i-au păcălit pe oameni cu două proiecte de lege: unul care se referă la guvernanța corporativă și celălalt proiect care este despre protecția copilului. Au susținut neadevăruri în legătură cu ambele proiecte, dar, din păcate, îi păcălesc pe oameni. Asta e marea problemă. Și-i instigă la ură, că asta fac. Sunt extremiști si șoviniști și la asta se pricep”, a declarat Csoma Botond pentru GÂNDUL.

Întrebat dacă ceea ce s-a întâmplat în fața Parlamentului, în ceea ce-l privește, a fost spontan, liderul UDMR a menționat:

”N-am făcut o analiză, dar sunt convins că era ceva coordonat, n-a fost ceva spontan”

”Românii, nu membrii AUR”

 George Orbean, directorul de comunicare al AUR, răspunde afirmațiilor lui Csoma Botond susținând că ”românii, nu membrii AUR le-au răspuns pe măsură sâmbătă și în această dimineață”.

”Domnul Botond reprezintă o formațiune creată și ținută în viață timp de 33 de ani pentru a evidenția și a promova deosebirile dintre etnicii maghiari și români. Acuzația de șovinism nu poate fi pusă decât pe seama lipsei de caracter și de realism care îl fac pe domnul Botond să ocolească instinctiv orice reper al decenței, respectului și compasiunii.”

Acesta susține că AUR a explicat extrem de clar românilor ce se întâmplă cu legile „antinaționale”.

”Colegii de guvernare ai UDMR au preferat să legifereze pe WhatsApp și să aplice politica pumnului în masă. Numai un visător rupt de realitate poate crede că bătaia de joc rămâne nesancționată la infinit.

Românii, nu membrii AUR le-au răspuns pe măsură sâmbătă și în această dimineață”, a transmis comunicatorul AUR.

Surse parlamentare au declarat pentru Gândul că miercuri dimineața parlamentarii au fost anunțați pe grupurile de WhatsApp să evite intrarea de la Izvor, care era blocată de protestatari, aceștia fiind îndreptați spre intrarea B3.

Aceleași surse au menționat și faptul că, încă de dimineață, colegi din staff-ul parlamentar AUR i-au întâmpinat pe protestatarii aflați deja în curtea Parlamentului.

AUR acuză Jandarmeria Română

AUR a transmis și un comunicat referitor la protestul de astăzi din fața Parlamentului:

”Manifestația desfășurată în această dimineață în fața Camerei Deputaților a fost una spontană și s-a produs ca urmare a evenimentelor petrecute pe parcursul zilei de marți în comisiile parlamentare, acolo unde, fără niciun fel de dezbatere, fără nicio urmă de transparență, a fost adoptat un proiect extrem de controversat, și anume PL-x 145/2023. Participarea AUR la această manifestație a fost una asumată încă din conferința de presă extraordinară susținută marți, la ora 16:30, de reprezentanții conducerii AUR.

Nu există un organizator al acestui protest. Singura acțiune de autorizată, cu declararea sa prealabilă, este cea a partidului ARCA.

Cât privește incidentele în care au fost implicați reprezentanți ai unor partide politice, facem precizarea că acestea au avut loc ca urmare a incompetenței și prostiei de care Jandarmeria Română a dat dovadă în aceasta dimineață, când a fost creat un dispozitiv a cărui menire a fost să genereze incidente, nu să le prevină. Blocarea accesului în curtea Parlamentului pentru parlamentari și decizia de a-i forța pe deputați să traverseze zona de protest a reprezentat o incitare voită și directă din partea Jandarmeriei. Niciun reprezentant AUR nu a îndemnat la violență, iar liderul grupului AUR din Camera Deputaților a intervenit direct pentru a îl apăra pe Ludovic Orban, atunci când acesta a fost agresat de manifestanți”, se arată în comunicatul AUR.

Lia Ruscea
Jurnalist Politic
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
6 sfaturi pentru o viață cât mai lungă de la un bărbat de 110 ani....
Tatuajul ireal care a produs controverse în mediul online. Bărbatul de 60 de ani nu...
FOTO. Cât de bine arată cea mai frumoasă hocheistă din lume!
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Cea mai „nebună” ofertă vine de la Lidl! Ce o să găsiți în supermarketuri de...
I-a ÎNNEBUNIT pe toți bărbații! Imagini de vis cu vedeta! Are trup de zeiță la...
De ce este bine să mănânci pește de Florii. Conform tradiţiei, îţi poate aduce un...
VIDEO. Viteza l-a ucis pe Florin de ziua numelui său. Drama tulburătoare a tânărului de...
Sâmbătă a început distribuirea pensiilor pentru luna mai. Anunțul a fost dat de directorul Poștei...
Wow sau Bau? Cât de mult le-au schimbat operaţiile estetice pe vedetele din România
China ne bate și la diesel! A creat un motor REVOLUȚIONAR
S-a realizat al doilea transplant de rinichi de porc către un pacient uman
Omul care a spus ADEVĂRUL despre Zona 51 și Farfuriile Zburătoare
ORDINUL s-a dat deja de la primărie. Se întâmplă în FIECARE NOAPTE, începând cu ora...
Femeile din aceste zodii vor fi marcate de succes în viața profesională. La ce vor...
Vestea tristă a momentului pentru Prințul Paul de România. Momente grele pentru descendentul familiei regale
Momente pline de emoție în familia Sterp. Getuța a făcut mărturisiri înduioșătoare despre regretata ei...
Secretul Laurei Cosoi în timpul sarcinii! Cum reușește să se mențină într-o formă de zile...
BANCUL ZILEI. Un dinamovist merge împreună cu câinele său într-un bar: - Dom’le, incredibil ce...
Un drog „neobișnuit de puternic” a omorât un om și a băgat alți opt în...