Deputat intrat în Parlament sub sigla AUR, achitat de ÎCCJ pentru constituire de grup infracțional organizat. Decizia nu este definitivă

Deputat intrat în Parlament sub sigla AUR, achitat de ÎCCJ pentru constituire de grup infracțional organizat. Decizia nu este definitivă
Publicat: 05/07/2023, 11:53
Actualizat: 05/07/2023, 15:46

Deputatul Mihai Ioan Lasca a fost achitat de Înalta Curte de Casație și Justiție, marți, 4 iulie, pe motiv că fapta de care este acuzat nu este prevăzută de legea penală. Decizia nu este însă definitivă. Deputatul care a intrat în Parlament sub sigla AUR a fost trimis în judecată, în iulie 2018, alături de alți 13 inculpați, într-un dosar al DIICOT Oradea. În dosar au fost formulate mai multe acuzații, iar în cazul deputatului Lasca, procurorii au efectuat cercetări pentru constituire a unui grup infracțional organizat.

„Infracțiunile legate de falsificarea cardurilor bancare și aparate de skiming au fost deja clasate în anul 2018. Acum am primit achitarea pentru singura infracțiune de organizare de grup infracțional organizat în vederea trecerii frauduloase peste frontiera de stat”, a precizat pentru Gândul  Deputatul Mihai Ioan Lasca.

Drept de apel, în termen de 10 zile de la comunicarea hotărârii

„Achită pe inculpatul LASCA MIHAI IOAN (…) pentru săvârșirea infracțiunii de constituirea unui grup infracțional organizat, în stare de recidivă postcondamnatorie, (…) întrucât fapta nu este prevăzută de legea penală. Cheltuielile judiciare avansate de stat rămân în sarcina acestuia. Cu drept de apel în termen de 10 zile de la comunicarea hotărârii”, se arată în minuta hotărârii unui complet din cadrul secției penale a Înaltei Curți.

„În baza art. 396 alin. (1) și (7) din Codul de procedură penală rap. la art. 16 alin. (1) lit. b teza I din Codul de procedură penală, achită pe inculpatul LASCA MIHAI IOAN (…) pentru săvârșirea infracțiunii de constituirea unui grup infracțional organizat, în stare de recidivă postcondamnatorie, prev. de art. 367 alin. (1) din Codul penal cu aplicarea art. 41 alin. (1), art. 43 alin. (1) din Codul penal și art. 5 din Codul penal, întrucât fapta nu este prevăzută de legea penală.

În baza art. 275 alin. (3) din Codul de procedură penală, cheltuielile judiciare avansate de stat rămân  în sarcina acestuia. Cu drept de apel în termen de 10 zile de la comunicarea hotărârii, pentru procuror și inculpat”, se arată în încheiere, potrivit informațiilor prezentate de libertatea.ro.

Dat afară din AUR, Lascu și-a lansat propriul partid

Lasca a intrat în Parlament pe listele AUR, însă a fost dat afară din acest partid la sfârșitul lui 2021, pe motiv că n-a anunțatde problemele sale cu legea. Pe 10 iulie 2022, Mihai Lasca și-a lansat însă Partidul Patrioții Poporului Român.

„Urmează să înființam filiale în tot județul și în orașele din România. Viitorul României aparține Patrioților.Am ales să lupt alături de patrioții adevărați pentru respectarea drepturilor, libertăților și integrității românilor. Vă îndemn la unitate!”, a fost mesajul deputatului care a intrat în Parlament sub sigla AUR.

În 2016, actualul parlamentar a fost deferit justiţiei alături de alţi 13 inculpaţi

Potrivit DIICOT, faptele s-au petrecut în anul 2012, iar cazul a fost trimis în judecată în 2016. Conform ziare.com, dosarul a fost disjuns dintr-unul în care Lasca era judecat alături de alte 13 persoane la Tribunalul Bihor.

Conform datelor făcute publice de procurorii DIICOT în anul 2016, atunci când au dispus trimiterea în judecată, actualul parlamentar a fost deferit justiţiei alături de alţi 13 inculpaţi.

„Prin actul de sesizare s-a reţinut că începând cu anul 2012, membrii grupului infracţional au desfăşurat, atât în România, cât şi în state ale Uniunii Europene, respectiv Cehia, Olanda şi Germania, activităţi de skimming ( montarea aparaturii artizanale de copiere a datelor de identitate a card-urilor folosite la ATM-uri de clienţii diferitelor bănci din ţările mai sus menţionate) precum şi activităţi de retrageri de numerar sau achiziţionări de bunuri de la societăţi comerciale prin folosirea de card-uri contrafăcute”, au precizat  procurorii DIICOT.

După ce Lasca a fost ales deputat, magistrații ÎCCJ au disjuns partea din dosar care îl privește pe Ioan Mihai Lasca, acesta fiind judecat de Înalta Curte pentru infracțiunea de inițiere și constituire a unui grup infracţional.

Mihai Ioan Lasca mai are și o condamnare definitivă pentru agresiune

În 2021, Curtea de Apel Oradea i-a dat 2 ani cu suspendare și 120 de zile de muncă în folosul comunității pentru acuzația de loviri și alte violenț  În acest dosar, Ioan Mihai Lasca este acuzat că în 24 august 2019, pe DN79 Oradea – Salonta, la ieșirea din Nojorid, a blocat o mașină după care l-a luat la bătaie pe cel aflat la volan.

Victima le-a povestit judecătorilor că, după ce autoturismul i-a fost blocat, Lasca a coborât din mașina sa și a încercat să deschidă portiera șoferului. Pentru că nu a reușit, a rupt ștergătorul din partea stângă și s-a îndreptat spre portiera din dreapta-față.

A deschis-o și a urcat în vehicul, unde l-a lovit pe cel aflat la volan în față și în zona costală. În urma agresiunii, victima a suferit răni multiple (TCF, fractură perete lateral sinus maxilar stâng, hemosinus asociat, chist subarahnoidian, nevralgie trigeminală) și a avut nevoie de 20 de zile de îngrijiri medicale.  Incidentul a fost filmat de un alt șofer, imaginile fiind folosite ca probă în proces.

Mihai Lasca le-a spus anchetatorilor că, intersectându-se în zona Aeroportului din Oradea, șoferul celeilalte mașini ”l-a salutat ironic cu un semn obscen, arătându-i degetul mijlociu, fapt care l-a determinat să întoarcă autoturismul (…) cu scopul de a-l ajunge și de a-l opri pentru a discuta cu acesta privind obiceiul de a-l saluta cu semne obscene indiferent de locul intersectării.”

El a mai susținut că bărbatul aflat la volan ”și-ar fi rupt ștergătorul din partea stângă și ar fi încercat să-l lovească cu acesta”, conform bihorjust.ro.

Mara Răducanu
Mara Răducanu este jurnalist de eveniment. A terminat Facultatea de Jurnalism și Științele Comunicării din București și a lucrat la mai multe publicații, mai mult
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
O tânără din Marea Britanie a venit să petreacă pe litoral, la Constanța, și spune...
Pescobar, cu 12 gagicuțe la mare: Și-a lăsat iubita acasă și a făcut show de...
FOTO. Viciul lui sunt femeile! S-a logodit cu o actriță din filmele pentru adulți, iar...
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Un fost ministru a fost filmat omorându-și în bătaie soția, într-un restaurant. Imaginile au stârnit...
Florin Crișan, managerul Institutului Inimii din Cluj, dezvăluiri de ultimă oră despre Florin Piersic: 'Se...
Ai cumpărat mici de mangaliță din supermarketurile Lidl? Ce ingrediente conțin, de fapt
Oaza de linişte din inima Transilvaniei, unde te poţi răsfăţa la poalele munţilor înconjurat de...
Adevărul despre starea gravă a lui Florin Piersic! Breaking news!
Accident mortal în Suceava! Un tânăr de 26 de ani a fost spulberat de un...
Poveştile de iubire care au rămas doar o amintire! Imagini tari cu Gina Pistol, Răzvan...
La câți KM se schimbă ambreiajul mașinii? Primele semne al ambreiajului uzat
Ursula von der Leyen întinde mâna extremei drepte pentru o colaborare după alegerile europarlamentare
RISC MAJOR în spațiul cosmic! Un cercetător avertizează că „suntem LA LIMITĂ”
AUSTRIA dă lovitura finală. Decizia ce se pregătește la Viena: Opriți nebunia!
Program magazine 1 mai 2024. Orarul Lidl, Kaufland, Auchan, Penny, Carrefour, Profi, Mega Image și...
Ce plantă poate preveni cancerul? Are proprietăți miraculoase: elimină pietrele de la rinichi și tratează...
Florin Piersic, ajuns de urgență pe masa de operație! Care este starea de sănătate a...
"A făcut o mare greșeală că a renunțat la profesia de actor". Carmen Tănase, declarații...
BANCUL ZILEI. Doctorul către Bulă: - Am o singură nelămurire… Dacă te-ai duce seara acasă,...
Nebuloasa Cap de Cal, observată în detalii fără precedent cu Telescopul Webb