Schimbare legislativă propusă după greva șoferilor STB: liderii de sindicat să nu mai fie membri de partid. ”Vedem un ghem de interese politice şi financiare în jurul sindicatelor”

Schimbare legislativă propusă după greva șoferilor STB: liderii de sindicat să nu mai fie membri de partid. ”Vedem un ghem de interese politice şi financiare în jurul sindicatelor”
Sebastian Burduja, liderul PNL Sector 1
Publicat: 21/01/2022, 11:47
Actualizat: 21/01/2022, 12:32

Deputatul PNL Sebastian Burduja a anunţat, în contextul protestului spontan de la STB, depunerea unei propuneri legislative care prevede că liderii de sindicat nu vor mai putea fi membri de partid, scrie News.ro.

Mai exact, proiectul vizează completarea legii 62/2011 pentru dialogul social cu două alineate noi, care să stipuleze că persoanele alese în organele de conducere ale organizaţiilor sindicale şi patronale nu pot avea calitatea de membru al unui partid politic, pe durata exercitării mandatului lor.

„Greva de la Societatea de Transport Bucureşti (STB) a pus pe tapet o problemă sistemică a României, care are nevoie de o soluţie urgentă şi de bun simţ. Milioane de bucureşteni au fost ţinuţi ostatici de orgolii politice care au plecat, în mod evident, de la o persoană aflată într-o incompatibilitate flagrantă: angajat al companiei, lider sindical, membru al unui partid politic, consilier general ales pe listele aceluiaşi partid.

Situaţia de la STB nu este, din nefericire, singulară. Luaţi marile companii de stat, cu puţine excepţii, şi veţi descoperi un ghem de interese politice şi financiare în jurul sindicatelor. În loc să apere drepturile angajaţilor, cei care au capturat aceste organizaţii, de altfel utile şi legitime într-un stat democratic, îşi urmăresc cu cinism doar propria agendă. Cine suferă consecinţele? Chiar angajaţii acestor companii şi, la urma urmei, fiecare cetăţean român care îşi plăteşte taxele şi impozitele. E timpul să tăiem acest nod gordian”, a transmis Burduja.

Propunerea legislativă va fi depusă în perioada următoare la Parlament, odată cu începerea noii sesiuni.