Descinderi la Ministerul Transporturilor. Unul dintre directori și mai mulți angajați, reținuți de DNA!

Descinderi la Ministerul Transporturilor. Unul dintre directori și mai mulți angajați, reținuți de DNA!
Descinderi la Ministerul Transporturilor. Unul dintre directori și mai mulți angajați, reținuți de DNA! / Sursa FOTO: Facebook
Publicat: 30/06/2021, 19:39
Actualizat: 30/06/2021, 19:41

Descinderi ale procurorilor anticorupție la Ministerul Transporturilor. Marți dimineață, DNA a vizat sediul MT și alte 20 de locații din Ilfov, București și Constanța. S-au efectuat percheziții într-un dosar de trafic de influență, spălare de bani și constituire de grup infracțional. Unul dintre directori și mai mulți angajați au fost reținuți.

Vizați de ancheta în acest caz sunt cei de la Agenția Română de Salvare a Vieții Omenești pe Mare (ARSVOM). Acest organism funcționează în cadrul Ministerului Transportului.

Nave cumpărate de o firmă de apartament

Procurorii arată că directorul ARSVOM și câțiva angajați s-au constituit într-un grup infracțional. Ei au achiziționat patru nave, în valoare de 85 de milioane de lei, de la o societate care, la rândul ei, cumpăra navele prin intermediul unor firme de apartament ce aveau activitate derizorie și doar câțiva angajați.

În fapt, a fost reținut Daniel Manole (director general al ARSVOM), Petru Ogrinji (administrator SC Suszi SRL, firma care a livrat navele Ministerului Transporturilor), Cristian Antohi (administrator SC Tehnorex International SRL, firmă bănuită de spălare de bani), Valeriu Iorga (administrator SC Blue Line SRL, firmă bănuită de spălare de bani) și Ion Macovei (SC Concif Baza de Aprovizionare SRL, firmă bănuită de spălare de bani).

  • Din câte se pare, directorul Daniel Manole ar fi fost recompensat pentru contribuția sa la această afacere cu un procent de 3% (în jur de 2.000.000 de lei) din sumele plătite de ARSVOM către firma care a livrat navele.

Patru dintre inculpați au fost reținuți, iar o a cincea persoană, plasată în arest la domiciliu. Miercuri, 30 iunie, procurorii DNA Constanța au transmis judecătorilor propunere de arestare preventivă timp de 30 de zile pentru trei inculpați. Ceilalți doi vor fi plasați în arest la domiciliu pentru aceeași perioadă.

DNA aduce lămuriri

Comunicatul integral al DNA, care aduce lămuriri cu privire la ancheta aflată în curs de desfășurare.

„Procurorii din cadrul Direcției Naționale Anticorupție – Serviciul teritorial Constanța au dispus punerea în mișcare a acțiunii penale și reținerea pentru 24 de ore, începând cu data de 29 iunie 2021, a inculpaților:

MANOLE DANIEL, director al Agenției Române de Salvare a Vieții Omenești pe Mare (A.R.S.V.O.M.) din cadrul Ministerului Transporturilor, în sarcina căruia s-a reținut comiterea infracțiunilor de:

  • constituire a unui grup infracțional organizat,
  • abuz în serviciu, dacă funcționarul public a obținut pentru sine sau pentru altul un folos necuvenit,
  • luare de mită.

Trei persoane fizice, administratori ai unor societăți comerciale, în sarcina cărora s-a reținut comiterea unor infracțiuni de constituire a unui grup infracțional organizat, trafic de influență, cumpărare de influență și spălare a banilor. În cauză, a mai fost dispusă punerea în mișcare a acțiunii penale și față de un alt om de afaceri pentru săvârșirea unor infracțiuni similare.

În ordonanțele procurorilor se arată că, în cauză, există date și probe care conturează următoarea stare de fapt:

În perioada septembrie-noiembrie 2020, inculpatul Manole Daniel, în calitatea menționată mai sus, împreună cu ceilalți inculpați ar fi constituit un grup infracțional care ar fi avut ca scop achiziția, cu fraudarea legislație primare în materie, de către instituția pe care o conducea primul inculpat a unui număr de patru nave (trei de salvare și una de depoluare) în valoare de aproximativ 85.000.000 lei (fără TVA).

Directorul ARSVOM, „recompensat” cu două milioane de lei

Din cercetările efectuate până în prezent, a rezultat că în cele patru contracte încheiate sunt prevăzute clauze defavorabile achizitorului, în sensul că ARSVOM este obligată să plătească pentru cele patru nave mai mult de jumătate din valoarea lor, ca avans, restul banilor fiind plătiți la recepția finală. De menționat este faptul că, societatea câștigătoare a licitației doar „ar fi mimat” construcția acelor nave, în realitate acestea fiind achiziționate la jumătate de preț de la o societate comercială din Estonia. Pentru contribuția sa, inculpatul Manole Daniel ar fi fost recompensat cu un procent de aproximativ 3% (cca. 2.000.000 lei) din sumele plătite de ARSVOM către societatea care a livrat navele.

Inculpaților li s-au adus la cunoștință calitatea procesuală și acuzațiile, în conformitate cu prevederile art. 309 Cod de procedură penală.

La data de 30 iunie 2021, inculpatul Manole Daniel și doi dintre oamenii de afaceri urmează să fie prezentați Tribunalului Constanța cu propunere de arestare preventivă pentru 30 de zile, iar restul cu propunere de luarea a măsurii arestului la domiciliu. În cauză se desfășoară acte de urmărire penală și față de alte persoane”.

Tentativă de suicid. Marea campioană a ţării a înghiţit un pumn de pastile. A fost...
A MURIT! Marcel Pavel e distrus: 'Of, Dumnezeule'
FOTO. Antonia, selfie-uri interzise cardiacilor, într-un costum de baie prea mic pentru formele ei generoase!...
10 semne că ai probleme cu circulația sângelui
Ce a făcut Petrică Cercel pentru cei trei copii ai săi, înainte de a muri....
Gigi Becali a primit o lovitură de proporții! Patronul FCSB riscă să piardă o sumă...
A murit Dorin Anastasiu. Cântărețul avea 78 de ani, luase un trofeu major alături de...
A căzut mitul celor 10.000 de paşi pe care trebuie să-i facem pe zi, pentru...
Lovitură pentru cei care încalcă legea: Supraveghere video pe șosele și sancționare automată a contravenienților
BANCUL ZILEI – O blondă bine, acostată de câțiva șmecherași
Simptomele COVID-19 în cazul copiilor. Cele trei semne care ar trebui să îi îngrijoreze pe...
A MURIT! Marcel Pavel e distrus: 'Of, Dumnezeule'
Virilitatea lui a INTRAT în istorie. Ce a făcut cu cele 70 de soţii a...
Adio, centrale de apartament! Cu ce vor fi înlocuite, facturile vin mult reduse
ȘOC! Andreea Marin, ce GAFĂ! Greșeala uriașă din ultima fotografie
O femeie a văzut o „pasăre fericită” într-un copac. S-a apropiat și a încremenit FOTO
Vestea ȘOC a momentului: A murit. Este doliu în lumea presei
10 milioane de oameni vor muri! Catastrofa care ne va lovi crunt. E cumplit ce...
Monarhia se află în PERICOL! Regina Elisabeta a comis o greșeală fatală. Este război total...
EXCLUSIV. E război total pe piaţa de energie. De ce avem de fapt facturi prea...
Povestea unei tinere din România care a construit o afacere de milioane şi îşi vinde...