Desfaci. Folosești. Arunci unde & cum trebuie / Preconcepții pentru care nu colectăm separat

Desfaci. Folosești. Arunci unde & cum trebuie / Preconcepții pentru care nu colectăm separat
FOTO - Profimedia
Publicat: 31/05/2022, 08:00
Actualizat: 31/05/2022, 14:17

Colectarea separată este, de fapt, un proces simplu, care trebuie să combată preconcepțiile, motivele pentru care oamenii nu au făcut deja acest lucru, invocând scuze puerile, precum nu am timp, nu am spațiu, este complicat și altele.

Oamenii trebuie să înțeleagă că, dacă fac un efort minim de a colecta separat, au un beneficiu. Astfel că, cei care decid să se implice în acest proces, vor plăti mai puțin sau aproape deloc pentru acest serviciu.

În partea de case lucrurile sunt puțin mai simple, în sensul în care este mult mai ușor de identificat cel care nu face. În plus, există și spațiul pentru a gestiona pubele, atât pentru materialele reciclabile, cât și pentru cele biodegradabile.

Sau, în cazul în care acest lucru nu este posibil, se pot colecta separat pe fracții: fracția uscată, reprezentată de deșeurile ce pot fi reciclate, hârtie, sticlă, plastic și metal, și fracția umedă – deșeurile ce sunt transportate direct la groapa de gunoi. În aceste condiții, fracția uscată ajunge după colectare direct la stația de sortare.

La zona de blocuri, lucrurile sunt puțin mai complicate. Cine nu face colectarea separată este mai greu de identificat. Totodată, nu poate fi cunoscut nici cel implicat activ și nici cel dezinteresat.

Așa că, încet-încet chiar și cei care au decis să se implice în procesul de colectare separată ori cei care au fost cu greu convinși își pierd interesul în a face această colectare dacă văd exemplele negative.

Românii cred că cei de la salubrizare le distrug munca prin faptul că deșeurile colectate de ei sunt puse la grămadă în mașina de gunoi. Organizarea colectării separate ține de autoritățile locale și de operatorii de salubritate contractați de acestea, însă buna ei desfășurare depinde de participarea fiecăruia dintre noi.

Dacă respectăm regulile de colectare afișate de salubriști, dacă sesizăm organele competente atunci când observăm nereguli și încercăm să ne ajutăm vecinii mai puțin informați să colecteze corect, am putea să ne apropiem de standardele europene.

Trebuie să acceptăm că peste tot în lume, rezultatele au fost influențate și de partea de coerciție, dar după ce a fost pusă infrastructură la dispoziția cetățenilor, au fost făcute campanii de educare și conștientizare, practic oferindu-le tot ce au nevoie pentru a face această colectare separată.

Acest articol face parte din campania Un’ Doi Trei, care își propune să informeze corect românii în legătură cu problema deșeurilor de ambalaje, să atragă atenția, dar și să diminueze impactul pe care deșeurile de ambalaje colectate necorespunzător îl au asupra mediului înconjurător, asupra calității vieților noastre și ale copiilor noștri.

Mai mult, campania urmărește să creeze un nou obicei sănătos, care să intre în rutina românilor, acela de a colecta separat deșeurile de ambalaje generate în fiecare zi.

Un’ Doi Trei este o campanie inițiată de Asociația OIREP Ambalaje – prin Clean Recycle, Eco-Rom Ambalaje, Ecologic 3R Ambalaje, Eco Synergy, Financiar Recycling, GreenPoint Management și Green Resources Management – în parteneriat cu Ministerul Mediului, Apelor și Pădurilor.

Marian Popescu
Marian Popescu este pasionat de tot ce înseamnă jurnalism, de-a lungul timpului activând în tv, radio și mai ales în presa online. După ce a mai mult
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Niște români s-au instalat confortabil în casa unei spaniole plecate la copii, în Canada, și...
Alex Ciucu a ascuns 11 ani relația paralelǎ! EA i-a fost amantă. Avem imaginile
FOTO. Grațiela e văduva lui Costel Corduneanu. Femeia e cu 20 de ani mai tânără...
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Grațiela Corduneanu, la un pas să înfunde închisoarea. Scandal uriaș produs de nevasta interlopului din...
A văzut că ia brusc în greutate și a mers la medic. Ce avea femeia...
Ancuţa Popoviciu rămâne judecătoarea dosarului de la 2 Mai. Judecătoria Mangalia a respins defintiv cererea...
"Mă simt ciudat să spun cu voce tare: Am cancer la creier". Reacția tulburătoare a...
Cum s-a îmbogățit peste noapte un cuplu de britanici! Cei doi au găsit un vas...
ProTV vs. Antena 1! Vedetele care au trădat şi s-au mutat de la un post...
Poți radia mașina dacă n-o mai folosești, fără s-o casezi?
CE a propus stabilirea în acest an a datei de eliminare a controalelor la frontierele...
L-au CREAT pe Dumnezeu! Inteligența Artificială Supremă este AICI?!
Oana Roman suferă din nou. Tragedie infinită, după ce şi-a pierdut mama: Să sărbătorești în...
Noi taxe și impozite. Românii care rămân cu mai puțini bani
„Nu mai e de trăit” O româncă stabilită în Italia este stupefiată de un nou...
Vreme ANORMALĂ în weekend! Ce se întâmplă în TOATĂ România!
Virginia, dezvăluiri despre o posibilă relație cu Patrick! Se simte Robi deranjat de apropierea dintre...
Nepotul lui Florin Salam, Adrian Petrache, reușită uriașă în carieră: "'Cu bucurie și recunoștiință, vă...
BANCUL ZILEI. Ștrulă: - Bulă, care este poziția ta preferată în timp ce faci amor?
Sateliții lui Elon Musk ar putea distruge câmpul magnetic al Pământului