Prima pagină » Actualitate » Din ce se făcea maioneza pe vremea comunismului. Ingredientul care înlocuia ouăle

Din ce se făcea maioneza pe vremea comunismului. Ingredientul care înlocuia ouăle

Din ce se făcea maioneza pe vremea comunismului. Ingredientul care înlocuia ouăle

În perioada comunistă din România, în special în anii ’80, regimul a impus un sistem de raționalizare a alimentelor pentru a face față penuriei cauzate de politica economică a lui Nicolae Ceaușescu, care viza plata accelerată a datoriei externe și exportul masiv de produse agroalimentare.

Această raționalizare se făcea prin utilizarea carnetelor sau cartelelor de alimente, iar populația avea acces limitat la produse de bază.

Printre alimentele incluse în acest sistem se numărau și ouăle, prin urmare gospodinele erau nevoite să improvizeze în perioada Sărbătorilor. Pentru maioneză, se foloseau uneori cartofi în loc de ouă, având în vedere că ouăle se găseau mai greu și erau folosite în prăjituri.

Maioneza din cartofi fără ouă este o opțiune sănătoasă și potrivită pentru persoanele care evită ouăle din dieta lor. Iată o rețetă simplă:

Ingrediente:

  • 2 cartofi medii (fierți și răciți)
  • 50 ml ulei de floarea-soarelui (sau alt ulei vegetal neutru)
  • 1 linguriță de muștar
  • 1 lingură de zeamă de lămâie (sau oțet, după gust)
  • 1-2 linguri de apă (pentru consistență, dacă este nevoie)
  • Sare și piper după gust

Mod de preparare:

Fierbe cartofii:

    • Curăță cartofii și taie-i în bucăți mici pentru a fierbe mai rapid.
    • Fierbe-i în apă cu puțină sare până devin moi.
    • Scurge apa și lasă-i să se răcească complet.

Prepară baza de maioneză:

    • Pune cartofii răciți într-un blender sau robot de bucătărie.
    • Adaugă muștarul, zeama de lămâie și un praf de sare.

Încorporează uleiul:

    • Pornește blenderul și adaugă uleiul treptat, câte puțin, până când obții o consistență cremoasă.

Reglează consistența:

    • Dacă maioneza este prea densă, adaugă 1-2 linguri de apă și mai amestecă.

Ajustează gustul:

    • Potrivește de sare, piper și, dacă dorești, adaugă puțin mai multă zeamă de lămâie.

Sugestii de utilizare:

  • Perfectă pentru salate precum salata orientală, salata de vinete sau salata de cartofi.
  • Poate fi servită alături de legume crude, cartofi prăjiți sau pâine prăjită.

Este o variantă ușoară, vegană și foarte gustoasă!

Recomandarea video

Citește și

Mediafax
Pe cine avantajează prezența mică la alegerile din București
Digi24
Cele două probleme care țin pe loc încheierea unui acord de pace Rusia - Ucraina, dezvăluite de Keith Kellogg
Cancan.ro
Și-a părăsit iubita medic pentru Rodica Stănoiu! Noi detalii despre 'puiuțul' fostei ministrese a Justiției
Prosport.ro
FOTO. Cea mai frumoasă fotbalistă din lume a primit o ofertă de nerefuzat
Adevarul
Trucul românesc care reduce cheltuielile de iarnă. „Am 21 de grade în casă și nu am dat drumul la căldură”
Mediafax
Primele rezultate. Cum au votat bucureștenii până la acestă oră
Click
Roxana Călin, doctoriţa care a îngrozit România în anii ’90. Și-a ucis şi tranşat rivala în dragoste
Digi24
Directorul general de la JPMorgan avertizează că slăbiciunea Europei ar putea afecta economia americană
Cancan.ro
FBI intră pe fir în cazul lui Emil Gânj! Descoperiri ULUITOARE în telefonul criminalului din Mureș
Ce se întâmplă doctore
Ce se întâmplă cu pensiile din ianuarie 2026? Ministrul Muncii a clarificat situația
Ciao.ro
Amante celebre din showbiz-ul românesc! Unele au ajuns în faţa altarului, altele au rămas doar cu amintirea
Promotor.ro
Tesla Model 3 Standard, disponibilă și în România. E cea mai ieftină Tesla și poate fi luată în rate
Descopera.ro
Cel mai bătrân STRĂMOȘ al RECHINILOR înota în apele Australiei pe vremea dinozaurilor
Râzi cu lacrimi
BANCUL ZILEI. BULĂ nedumerit: - Iubita mea s-a întins pe canapea, şi-a dat fusta jos, şi-a smuls...
Descopera.ro
Fosilele de Anaconda arată de ce sunt acești șerpi atât de mari