VIDEO Dîncu, despre posibili mercenari români în Ucraina: „Este o informație falsă cu care zilnic Rusia intoxică opinia publică”

Publicat: 18/04/2022, 22:19
Actualizat: 18/04/2022, 23:07

Ministrul Apărării, Vasile Dîncu, a declarat. luni, la Digi24, că nu există nicio confirmare oficială că România ar fi avut printre cei mai mulți mercenari care luptă în Ucraina, așa cum a acuzat purtătorul de cuvânt al Kremlinului ci mai degrabă este un procedeu propagandistic prin care populația rusă este zilnic „intoxicată” cu informații false care să pună Rusia în postura victimei Occidentului.

Întrebat cum comentează informațiile pe care purtătorul de cuvânt al Kremlinului le-a transmis în legătură cu faptul că România se află în topul țărilor NATO care trimit mercenari în Ucraina să lupte împotriva rușilor, ministrul Apărării, Vasile Dîncu a spus: „Este un procedeu propagandistic. Se numește percepția adevărului prin prezumția datelor care este dată foarte „exactă” pentru că zice 1571, deci încearcă să arate că are date foarte exacte despre toți mercenarii din Ucraina”.

Informațiile false venite din partea Rusiei se confirmă mai ales că mai mulți generali de prin rang au fost scoși din joc de Putin pentru că nu ar fi fost corect informați cu ceea ce se întâmplă cu adevărat în Ucraina, iar războiul declanșat de acesta nu merge nici pe departe așa cum a fost inițial gândit.

„Pe de altă parte vedem la Moscova că au fost trași pe linie moartă sau pedepsiți o serie de generali pentru că nu au fost informați despre ceea ce se întâmplă în Ucraina și de aceea au ratat ei toate acțiunile. Este o încercare de a arăta că este o coaliție mondială împotriva Rusiei și de aceea nu reușesc ei în Ucraina și că ar fi 64 de țări care participă la acest război. Este mai degrabă o formulare pentru opinia publică internă. Este o informație falsă”, a afirmat ministrul.

„Este o informație falsă”

„Nu putem verifica ce fel de cetățeni ajung în aceste zone nici din partea rusă, nici din partea americană, pentru că și rușii au adus mercenari ceceni și au făcut apel și ei la africani sau la țările care îi sprijină. Este o informație cu care zilnic Rusia intoxică opinia publică încercând să arate că războiul lor este împotriva tuturor și că ei de fapt sunt victime”, a spus el.

Ministrul afirmă că România are date exacte în legătură cu fluxul de persoane care vin dinspre și care pleacă spre Ucraina, iar un astfel de zvon despre mercenarii români este un fals.

„Noi putem să știm fluxul de oameni spre Ucraina. Nu au mers oameni spre Ucraina dinspre România în această perioadă pentru că fiind viitoare graniță Schengen avem o „foarte” exactă statistică a celor care trec prin România sau pleacă din România Noi știm câți ucraineni au intrat, câți au rămas, câți au plecat. Celelalte țări nu pot să dea astfel de informații”, a explicat Dîncu.

Aproximativ 1.500 luptători români ar activa pe teritoriul Ucrainei, alături de britanici, americani, canadieni turci, georgieni sau polonezi. Surse militare au explicat, pentru Gândul, că mulți dintre militarii români și-au dat demisiile după ce ar fi fost ofertați cu sume foarte mari de către firme de recrutare străine.

Ministerul Apărării din Rusia susține că, potrivit rapoartelor realizate de serviciile de informații, în Ucraina ar lupta câteva mii de mercenari străini. Cei mai mulți ar proveni din Polonia, cu peste 1.70o de soldați, urmați de români și canadieni, care ar număra aproximativ 1.500 de oameni.

Dincolo de afirmațiile făcute de autoritățile din Rusia, surse din rândul instituțiilor de forță din România au declarat, pentru Gândul, că firme de recrutare din străinătate ar fi contactat militari activi, dar și trecuți în rezervă din România, pe care i-ar fi ofertat să plece în țara vecină pentru 1.000 de euro pe zi.

Alexandru Tosa
Absolvent al Facultății de Jurnalism și Științele Comunicării din cadrul Universității București, Alexandru Toșa a debutat în presă în 2020. Începând mai mult
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
O profesoară s-a dus în Dubai ca să mediteze copiii miliardarilor. Un băiat i-a făcut...
Copiii lui Kate Middleton, pregătiți pentru moartea mamei lor 😢 George, Charlotte și Louis au...
FOTO. Imagini incendiare cu Cristina ICH! S-a răzbunat pe Piți jr. și s-a pozat într-un...
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Misterul unei crime a fost elucidat după 56 de ani. Cum s-a dat de gol...
S-a aflat! Care e cauza morții lui Costel Corduneanu, unul dintre cei mai periculoși interlopi...
S-a iubit cu Giani Kiriță, iar acum la 56 de ani arată fantastic! Sacrificiile pe...
ANM a actualizat prognoza meteo pentru următoarele patru săptămâni. Iarna se întoarce la munte, cu...
Ce au descoperit anchetatorii la reconstituire, în cazul crimei de pe A1? Avocatul afaceristului dă...
Narcisa, presupusa iubită a tânărului mort în accidentul de la Deveselu, rupe tăcerea: „Nu mă...
Amante celebre din showbiz-ul românesc! Unele au ajuns în faţa altarului, altele au rămas doar...
E legală depășirea prin dreapta a unei mașini ce virează la stânga? Ce prevede Codul...
Alfa Romeo redenumeşte un model de SUV pentru a dezamorsa tensiunile cu Italia
Cea mai MASIVĂ gaură neagră din galaxie este INCREDIBIL de aproape de noi
Pericol total în TRANSILVANIA. Este vestea momentului pentru cei care locuiesc în Ardeal
Arpad Paszkany, fostul patron de la CFR Cluj, sedus de o ispită de la „Insula...
Cine e și cum arată soția lui Costel Corduneanu. Grațiela a rămas văduvă la câteva...
Doliu în România! Vestea a picat ca un trăsnet! Adio, Adriana
Julia o acuză pe Roberta că o ironizează! Cele două fete își aruncă înțepături una...
Codin Maticiuc cere ajutorul fanilor în mediul online: ”3000 de euro pentru primul care-l găsește...
BANCUL ZILEI. După o petrecere, directorul își cheamă secretara: - Maricico ai vreun leac?
Test de cultură generală. Cine a calculat viteza luminii?