Directorul CIA, trimis de urgență la Moscova. Administrația Biden, îngrijorată de mișcările trupelor rusești la granița cu Ucraina

Directorul CIA, trimis de urgență la Moscova. Administrația Biden, îngrijorată de mișcările trupelor rusești la granița cu Ucraina
Publicat: 06/11/2021, 21:55

Președintele Joe Biden l-a trimis la Moscova pe directorul CIA, Bill Burns, pentru a avertiza Kremlinul că SUA urmărește îndeaproape acumularea de trupe în apropierea graniței cu Ucraina și pentru a afla ce motivează acțiunile Rusiei.

Administrația Biden și-a intensificat eforturile în ultimele zile pentru a detensiona conflictul tot mai mare dintre Moscova și Kiev. După întâlnirile sale din Rusia, Burns a vorbit telefonic cu președintele ucrainean Volodymyr Zelensky, în încercarea de a atenua aceste tensiuni, au declarat sursele pentru CNN.

Un înalt oficial al Departamentului de Stat a fost de asemenea trimis joi la Kiev pentru a sprijini aceste eforturi.

Tensiunile dintre Ucraina și Rusia au fost exacerbate în ultimele săptămâni

Fluxul diplomației la nivel înalt subliniază cât de serios ia administrația Biden ultimele mișcări de trupe rusești, chiar și după ce o acumulare anterioară în primăvară nu a dus în cele din urmă la o invazie. Tensiunile dintre Ucraina și Rusia au fost, de asemenea, exacerbate în ultimele săptămâni de o criză energetică ucraineană din ce în ce mai adâncă, pe care Kievul crede că Moscova a provocat-o intenționat.

„Masarea trupelor, împreună cu șantajul energetic, sugerează o postură mai agresivă a Rusiei”, a declarat un consilier al lui Zelensky pentru CNN.

Pentagonul: Orice acțiune agresivă a Rusiei ar fi de mare îngrijorare pentru Statele Unite

Secretarul de presă al Pentagonului, John Kirby, a declarat vineri că „dimensiunea unităților pe care le vedem” din Rusia sunt „neobișnuite”.„Continuăm să monitorizăm acest lucru îndeaproape și, așa cum am spus înainte, orice acțiune escalativă sau agresivă a Rusiei ar fi de mare îngrijorare pentru Statele Unite”, a spus el.

Evaluările cu privire la motivele Rusiei diferă foarte mult în cadrul administrației, unele surse spunând CNN că consideră că Rusia s-ar putea pregăti pentru o invazie, în timp ce altele sugerează că efectuează un exercițiu sau pur și simplu încearcă să intimideze Ucraina.

Și în mod public, Ucraina a minimizat ideea că Rusia își construiește prezența militară lângă graniță dincolo de nivelurile normale. Rusia a „stabilit o practică de „transfer și acumulare de unități militare în scopul menținerii tensiunii în regiune și a presiunii politice asupra țărilor vecine”, a declarat marți Ministerul Apărării al Ucrainei.

Dar, într-un efort de a preveni orice tip de escaladare, Biden l-a trimis marți pe Burns la Moscova, unde s-a întâlnit cu oficiali ai Kremlinului pentru a încerca să descurajeze orice plan de ofensivă prin transmiterea că SUA monitorizează îndeaproape mișcările trupelor.

Îngrijorarea SUA este că Rusia urmărește să folosească exporturile de gaze ca atu

Burns a adus, de asemenea, în discuție îngrijorarea SUA că Rusia este aproape de a-și folosi exporturile de gaze ca atu, Ucraina și alte națiuni europene prognozând că vor suferi crize energetice spre iarnă.

După întâlnirile sale de la Moscova, Burns l-a sunat miercuri pe Zelensky pentru a-i transmite îngrijorările administrației cu privire la comportamentul Rusiei și pentru a-l asigura că SUA urmărește îndeaproape activitatea rusă.

Imaginile din satelit realizate luni de Maxar Technologies demonstrează tipul de mișcări neregulate ale trupelor și echipamentelor rusești de care sunt îngrijorați oficialii americani. Imaginile arată trupe rusești, tancuri și artilerie în masă în apropierea orașului rusesc Yelnya, iar administrația Biden este mai îngrijorată decât era în primăvară că Rusia ar putea lansa o invazie, au declarat doi înalți oficiali americani.

Ca răspuns la întrebările despre imaginile din satelit, purtătorul de cuvânt al lui Putin, Dmitri Peskov, a declarat reporterilor săptămâna aceasta că „Mișcarea echipamentelor noastre militare sau a unităților armatei pe teritoriul Federației Ruse este exclusiv afacerea noastră”. El a adăugat că „Rusia nu a amenințat niciodată pe nimeni, nu amenință și nu reprezintă un pericol pentru nimeni. Dar pe fondul unor tendințe expansioniste destul de agresive, în special din partea NATO și a altor țări, Rusia a luat întotdeauna măsuri pentru a asigura securitatea sa și va continua să o facă”.

Dar un oficial american a declarat pentru CNN că SUA au „îngrijorări serioase” cu privire la intențiile Rusiei, adăugând: „Ar fi o prostie să nu luăm în calcul posibilitatea unei invazii”.

Un alt oficial al Departamentului de Stat și un consilier al Congresului au remarcat că preocupările SUA provin în mare parte din faptul că Rusia pare să construiască în sensul de a lua măsuri rapide împotriva Ucrainei.

„Este cu siguranță o acumulare fără precedent și, dacă Rusia vrea să invadeze Ucraina, are capacitatea de a copleși forțele ucrainene”, a spus consilierul. „Cu o acumulare atât de mare, Putin ar putea ordona o invazie în orice moment și ar exista foarte puține avertismente”.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Una dintre celebrele gemene siameze Abby și Brittany s-a căsătorit. De ce nu au făcut...
VIDEO EXPLOZIV | Lider PNL, surprins când o posedă în mașina de serviciu pe tanti...
FOTO. Ea este cea mai sexy sportivă din culturismul românesc! Are un singur vis: „Asta...
Andreea Bălan a recunoscut tot despre certurile cu Victor Cornea: „Nu există împăcare”
Avertismentul lui Donald Tusk. „Ştiu că sună devastator, dar a început o nouă eră: era...
Este incredibil ce le-a spus Mirel părinților săi! Au ieșit înmărmuriți după dialogul cu fiul...
Actriţele din filmele pentru adulţi fără pic de machiaj. Galerie foto FABULOASĂ!
Vremea 1 - 29 aprilie 2024. Începem săptămâna cu 31 de grade Celsius. Meteorologii se...
Ies la iveală noi detalii despre Mirel. Tânărul este cunoscut pentru agresivitate: "Era foarte obsesiv,...
Autoritățile au decis. Cine va avea custodia Ritei, fiica regretatei Rona Hartner: ,,Tatăl are rolul...
S-au despărţit cu scandal! Cele mai scurte căsnicii ale vedetelor din România
Veste ȘOC pe piața mașinilor electrice. Chinezii au lansat mașina care bate TESLA! - GALERIE...
Actorul Steven Seagal le-a vizitat pe victimele atacului terorist de la Moscova
Bestia COSMICĂ din INIMA galaxiei noastre S-A TREZIT
RUSIA, în lacrimi! A MURIT împușcat de 3 ori! S-a încercat imposibilul
Răsturnare de situație la Survivor. Motivul real pentru care Alexandra a fost eliminată
Geamăna siameză Abby Hensel s-a căsătorit. Imagini cu ea și sora Brittany în rochie de mireasă....
Primele declarații ale familiei lui Mirel Dragomir, după tragedia de la Timișoara! Tatăl tânărului: "Nu...
Cum a petrecut mama Geta ziua ei de naștere și ce cadouri a primit? „N-am...
"Nu-mi pare rău că sunt la închisoare". Mirel Dragomir nu are remușcări după fapta comisă....
BANCUL ZILEI. Învățătoarea: Bulă, îți dau un bilet să îl duci lu’ taică-tu. Dar să...
Oamenii transmit mai multe virusuri animalelor decât invers