EXCLUSIV | Dr. Sandra Alexiu, despre calvarul medicilor de familie în era COVID-19: „Am pierdut aproape 100 de colegi. Am umblat disperați după măști, după dezinfectanți. În pandemie, am devenit brusc competenți”

EXCLUSIV | Dr. Sandra Alexiu, despre calvarul medicilor de familie în era COVID-19: Am pierdut aproape 100 de colegi. Am umblat disperați după măști, după dezinfectanți. În pandemie, am devenit brusc competenți
FOTO - Caracter ilustrativ
Publicat: 16/08/2022, 18:03

Sandra Alexiu, preşedintele Asociaţiei Medicilor de Familie București-Ilfov, vorbește într-un interviu pentru Gândul, despre calvarul prin care au trecut, la începutul pandemiei, medicii de familie. Aceasta susține că medicii de familie au fost nevoiți să alerge singuri pentru a-și procura măști și dezinfectanți, dar și pentru a schimba dotările cabinetului, în așa fel încât să creeze pentru pacienți acel spațiu de siguranță care să limiteze infectarea.

Cât despre „prețul” plătit, medicul Sandra Alexiu mărturisește că a fost unul mult prea mare: aproape 100 de medici de familie și-au pierdut viața de la începutul pandemiei.

„Statul a fost prins debusolat de pandemie, nimeni nu știa ce să facă”

„La început a fost dramatic, pentru că în momentul în care s-au închis toate – policlinici și stomatologie -, singurii care au rămas neînchiși au fost medicii de familie, în condițiile în care nefiind bugetari nu am beneficiat de niciun fel de donații. Am umblat disperați după măști, după dezinfectanți. Nu se găsea nimic, nimic. Cumpăram cutiile de măști, pe sub mână, din farmacii, cu 270 de lei.

Aveam în grijă toți pacienții noștri pe care altfel nu-i vedeam pentru că – în paranteză fie spus – medicul din România nu este lăsat să-și vadă pacieții cu diabet, noi suntem considerați incompetenți pentru asta, ca atare toți pacienții trebuie văzuți de diabetolog. Noi, nu, sunt niște protocoale care ne diminuează prescrierile și trimiterile la analize, nu avem voie decât în anumite limite rigide.

Și, în pandemie, pentru că toate celelalte au fost închise, brusc am devenit super-competenți să prescriem medicamente oncologice, să prescriem la diabet, să dăm insulină, tot ce a fost nevoie a trebuit să facem. Am devenit brusc competenți pentru asta, deoarece statul român a fost prins debusolat, nimeni nu știa ce să facă. Au fost lăsate urgențele, infecțioasele și pe noi”, a spus președintele Asociației Medicilor de Familie București-Ilfov.

„Aproape 100 de colegi am pierdut în pandemie, cel mai mare procent de victime”

Sandra Alexiu spune că, din păcate, nu vorbește nimeni despre cei aproape 100 de medici de familie care s-au infectat cu SARS-CoV-2 în pandemie și au murit. În plină pandemie, cu mii de cazuri pe zi, medicii de familie erau nevoiți să se ocupe de pacienți, cu toate riscurile.

”Eram cu mâinile goale și a trebuit să umblăm disperați după tot ce înseamnă materiale și protective. Ca să nu mai spun de centrele de vaccinare care au funcționat cu medici de familie până să vaccinăm în cabinete, că nu ni s-a permis asta, deși noi suntem principalii vaccinatori în România. Până să facem asta, am lucrat, de la bun început, în centrele de vaccinări.

Pe urmă, monitorizarea pacienților la domiciliu. Gândiți-vă, că în valurile pandemice, aveam și câte 100 de pacienți de monitorizat pe zi. A fost coșmar și este foarte greu pentru oameni ca noi să auzim din partea unor colegi care spun acum ce mare lucru este să scrii o rețetă.

Când spune un coleg lucrul ăsta, pur și simplu te doare inima. Acum, ne-am adaptat, am creat zone tampon în care să ne putem vedea mai izolat pacienții. Am făcut testări, ne-am achiziționat, când au fost mai ieftine și mai disponibile, materiale și măști. Am strâns foarte mult legăturile cu medicii din alte specialități. S-au schimbat foarte multe în viața noastră”, mai spune dr. Sandra Alexiu.

„A trebuit să vină nenorocirea asta ca să legalizăm teleconsultația”

Medicul Sandra Alexiu vorbește și despre părțile bune din pandemie: digitalizarea și legalizarea teleconsultației, pe care medicii de familie o așteptau de multă vreme.

„Dacă vrei și te străduiești, găsești soluții. Pentru prima dată în România, s-a legalizat teleconsultanța, pentru că noi ne rugăm de Casă (Casa de Asigurări de Sănătate – n.red.) de ani de zile. Nu trebuie pacientul să vină la cabinet pentru orice muc și orice febră. A trebuit să vină nenorocirea asta ca să legalizăm teleconsultația.

Nu trăim cele mai grozave vremuri, dar sper să ajung să trăiesc să practic decent, măcar în ultimii ani înainte de pensie. Atâta luptă ca să-ți faci meseria și să te dedici pacienților tăi. În halul ăsta, nu mi-aș fi imaginat la începutul carierei mele că o să trebuiască să mă lupt cu autoritățile ca să fiu ceea ce mi-am dorit”, a adăugat medicul de familie.

Mara Răducanu
Mara Răducanu este jurnalist de eveniment. A terminat Facultatea de Jurnalism și Științele Comunicării din București și a lucrat la mai multe publicații, mai mult
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Temu şi Shein sunt verificate în România de ANPC. Ce trebuie să facă clienții înainte...
Ultimele cuvinte pe care Ana-Maria a reușit să le rostească mamei sale, înainte să fie...
FOTO. Ioana Țiriac a făcut ravagii într-un costum de baie spectaculos!
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Ultimele ore de viață ale Corinnei, femeia găsită moartă în dulapul din dormitor. Poliția l-a...
Detalii explozive! Ce s-a întâmplat în apartamentul lui Mititelu jr, după miezul nopții. Beinur a...
Dieta lui Lili Sandu la 44 de ani | Alimentul la care a renunțat definitiv....
EXPERIMENT. Cum deosebim vopseaua naturală pentru ouă de cea clasică, plină de E-uri
Veste extraordinară despre pensiile românilor! Marcel Ciolacu a făcut anunțul
Ce au descoperit anchetatorii în mașina presupusului criminal din Orhei. Polițiștii au luat în calcul...
Poveştile de iubire care au rămas doar o amintire! Imagini tari cu Gina Pistol, Răzvan...
La ce viteză sar airbag-urile mașinii în caz de impact?
Vicepreşedintele Comisiei de Apărare: Rusia a urlat din toţi şoşocii în Parlamentul României
ANUL în care Pământul NU a avut VARĂ! Cum a fost posibil?
Decizie pentru cei care nu locuiesc la adresa din buletin. E OBLIGATORIU în 15 zile
Luna plină din 24 aprilie influențează anumite zodii. Cine va cunoaște succesul după acest fenomen
Amenzi de 2900 de lei pentru ȘOFERII care fac această greșeală în trafic
Cum era Corneliu Vadim Tudor în rolul de părinte? Cum se impunea fostul politician în...
”Petrecere Hawaii de 38 de ani” Ce surprinză i-a pregătit Dinu Maxer Magdalenei Chihaia de...
BANCUL ZILEI. Bula îsi întreabă dirigintele: - Dom’ profesor, care e diferența dintre bărbați și...
Statele Unite ale Americii pregătesc un pachet de arme de 1 miliard de dolari pentru...