Document Exclusiv | Prefectura Capitalei: Cartierul Justiției trebuie continuat / S-a emis Certificat de Urbanism pentru acest proiect înainte de suspendarea PUZ-ului Sector 3

Document Exclusiv | Prefectura Capitalei: Cartierul Justiției trebuie continuat / S-a emis Certificat de Urbanism pentru acest proiect înainte de suspendarea PUZ-ului Sector 3
Terenul pe care va fi construit Cartierul pentru Justiție. Sursa - Facebook Ministerul Justiției
Publicat: 15/09/2022, 18:47
Actualizat: 17/09/2022, 23:33

Într-o adresă trimisă zilele trecute către Primăria Capitalei și către celelalte primării de sectoare, prefectul Capitalei, Toni Greblă, transmite clar că proiectul „Cartierul Justiției” trebuie continuat, în ciuda faptului că PUZ-ul Sectorului 3 a fost suspendat de instanță. Potrivit Ministerului Justiției și Prefecturii, proiectul trebuie continuat printr-un Plan Urbanistic de Detaliu (PUD), mai ales că procedurile pentru „Cartierul Justiției” au început înainte de suspendarea PUZ-ului de sector. Cu alte cuvinte, efectele suspendării PUZ-ului ar trebui să se aplice de la data acestei decizii, nu și retroactiv, cum este și cazul documentației pentru Cartierul Justiției, pentru care, potrivit documentului intrat în posesia Gândul, s-a emis un Certificat de Urbanism înainte de data de 29 noiembrie 2021, când Curtea de Apel București a decis suspendarea PUZ Sector 3.   

Context:

  • Consiliul General al Municipiului București, la propunerea primarului Nicușor Dan, a suspendat, în februarie 2021, PUZ-urile de sector.
  • În septembrie 2021, la recomandarea Prefecturii, s-a votat o altă Hotărâre, prin care se stipula că PUZ-urile nu mai sunt suspendate pentru anumite proiecte de utilitate publică, respectiv obiective de interes național, precum și obiectivele de investiții publice din domeniul apărării, ordinii publice, siguranței naționale și justiției. Un astfel de proiect care primea „verde” atunci era și Cartierul Justiției.
  • Astfel, la scurt timp, tot în septembrie 2021, s-au demarat procedurile pentru PUD-ul necesar construirii Cartierului Justiției și s-a emis, pe 22 septembrie 2021, Certificatul de Urbanism.
  • În noiembrie 2021, însă, respectiv pe data de 29, Curtea de Apel București a anulat Planul Urbanistic al Sectorului 3, decizia fiind definitivă.

Potrivit surselor Gândul, după anularea PUZ Sector 3, Nicușor Dan ar considera că toate demersurile pentru Cartierul Justiției ar trebui anulate și ele.

Pe de altă pare, potrivit Prefecturii Capitalei, odată începute demersurile (înainte de suspendarea PUZ), acestea nu mai pot fi anulate:

„Ministerul Justiției, în calitate de autoritate a administrației publice centrale de specialitate cu atribuții în domeniul actelor normative din România, aduce precizări, fără echivoc, în ceea ce privește elaborarea și aprobarea unui plan urbanistic de detaliu, act normativ cu caracter individual, în contextul atacării planului urbanistic zonal, act administrativ cu caracter zonal.

Astfel, în speța în care este formulat punctul de vedere exprimat prin adresa Ministerul Justiției – realizarea Proiectului „Cartierul Justiției” – instanța de contencios administrativ a fost sesizată cu privire la nelegalitatea Planului Urbanistic Zonal – Sector 3 – și, urmare a verificării legalității acestei documentații, instanța – Curtea de Apel București – a decis anularea acestuia (29.11.2021)”, se arată în adresa Prefecturii Capitalei.

„În perioada de valabilitate a PUZ-ului au fost emise acte administrative cu caracter individual, care ar trebui să rămână valabile”

Potrivit documentului, în perioada de valabilitate a PUZ-ului și până la anularea definitivă de către instanța de contencios administrativ a acestuia, au fost emise acte administrative cu caracter individual, care ar trebui să rămână valabile.  

Potrivit Prefecturii,  aceste acte administrative „rămân valabile pe toată durata Proiectului «Cartierul Justiției», precum un Certificat de Urbanism, deoarece la data anulării PUZ Sector 3, niciunul dintre actele administrative cu caracter individual nu a fost atacat cu succes în instanțele de contencios administrativ”.

Terenul pe care va fi construit Cartierul pentru Justiție. Sursa – Facebook Ministerul Justiției

Practic, atât Ministerul Justiției, cât și Prefectura Capitalei consideră că proiectul „Cartierul Justiției” trebuie să meargă mai departe, din moment ce înainte de anularea PUZ Sector 3 au fost emise deja acte administrative pentru începerea lucrărilor.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Niște români s-au instalat confortabil în casa unei spaniole plecate la copii, în Canada, și...
Alex Ciucu a ascuns 11 ani relația paralelǎ! EA i-a fost amantă. Avem imaginile
FOTO. Grațiela e văduva lui Costel Corduneanu. Femeia e cu 20 de ani mai tânără...
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Grațiela Corduneanu, la un pas să înfunde închisoarea. Scandal uriaș produs de nevasta interlopului din...
A văzut că ia brusc în greutate și a mers la medic. Ce avea femeia...
Ancuţa Popoviciu rămâne judecătoarea dosarului de la 2 Mai. Judecătoria Mangalia a respins defintiv cererea...
"Mă simt ciudat să spun cu voce tare: Am cancer la creier". Reacția tulburătoare a...
Cum s-a îmbogățit peste noapte un cuplu de britanici! Cei doi au găsit un vas...
ProTV vs. Antena 1! Vedetele care au trădat şi s-au mutat de la un post...
Poți radia mașina dacă n-o mai folosești, fără s-o casezi?
CE a propus stabilirea în acest an a datei de eliminare a controalelor la frontierele...
L-au CREAT pe Dumnezeu! Inteligența Artificială Supremă este AICI?!
România demolează Austria. Anunțul a venit chiar azi, 19 aprilie: Greu, dar am obținut
O vedetă PRO TV, decizie de neînțeles. De ce s-a retras din televiziune
„Nu mai e de trăit” O româncă stabilită în Italia este stupefiată de un nou...
Vreme ANORMALĂ în weekend! Ce se întâmplă în TOATĂ România!
Virginia, dezvăluiri despre o posibilă relație cu Patrick! Se simte Robi deranjat de apropierea dintre...
Nepotul lui Florin Salam, Adrian Petrache, reușită uriașă în carieră: "'Cu bucurie și recunoștiință, vă...
BANCUL ZILEI. Ștrulă: - Bulă, care este poziția ta preferată în timp ce faci amor?
Sateliții lui Elon Musk ar putea distruge câmpul magnetic al Pământului