DOCUMENT | Nicușor Dan i-a propus lui Costică Constanda tranșe lunare de 1,2 milioane de euro pentru datoria uriașă. Omul de afaceri a refuzat: „Nu putem aștepta încă cinci ani”

Publicat: 06/05/2022, 13:58

Omul de afaceri Costică Constanda, care are de primit peste 120 de milioane de euro (cu tot cu dobânzi) de la Primăria Capitalei, respinge „ferm și imediat” propunerea lui Nicușor Dan de eșalonare a datoriei pe o perioadă de cinci ani.

Potrivit unui document intrat în posesia Gândul, omul de afaceri Costică Constanda a transmis, miercuri, pe 4 mai, o adresă către primarul general în care își exprimă refuzul față de o propunere a lui Nicușor Dan.

Practic, Constanda nu este de acord cu varianta eșalonării datoriei pe care Municipalitatea o are către acesta.

„Răpunsul primit, concretizat în adresa înregistrată cu nr. 52820/.05.2022, pe care ne-ați comunicat-o pe email în cursul zilei de 3 mai 2022  a evidențiat intențiile dumneavoastră reale, radical opuse poziției exprimate verbal”, se arată în adresa lui Constanda, prin care îi reproșează lui Nicușor Dan că nu ar respecta o înțelegere pe care ar fi avut-o față în față.

PMB propune 60 de tranșe lunare

Potrivit documentului, pe data de 3 mai, după ce conturile PMB au fost blocate, Nicușor Dan i-a propus lui Constanda următoarea variantă:

„Municipiul București propune și se angajează să plătească creditorilor Constanda Costică și Constanda Maria, pentru o perioadă de 60 de luni, în 59 de tranșe lunare în sumă de 1.250.000 Euro cât și dobânda legală aferentă fiecărei tranșe”.

Omul de afaceri respinge „ferm și imediat” această variantă.

„Vă comunicăm că propunerea și angajamentul le calificăm imprecise, neserioase, condiționate nelegal și făcute cu rea-credință, fără a ține seama de situația juridică reală stabilită prin hotărâri judecătorești definitive, fiind de natură să conducă la o ineficiență a titlurilor executorii și a acordului încheiat la 12.03.2020 precum și la un nou val de situații litigioase pentru o durată nedefinită adăugată celor aproape 20 de ani de litigii parcurși până acum.

În consecință, respingem ferm, expres, neechivoc și imediat propunerea și angajamentul respective cuprinse în adresa nr.52820 / 05.2022”, se arată în răspunsul lui Constanda.

„Praguri peste care nu putem trece”

Omul de afaceri mai spune că nu mai poate aștepta cinci ani, după 20 de ani de procese.

„Cunoașteți că nu suntem și nu putem, în mod obiectiv, să fim de acord cu o eșalonare pentru 60 de luni. La rândul nostru, avem obligații de plată față de creditorii noștri, iar pe de altă parte, după 20 de procese, a mai aștepta încă cinci ani, fără perspectiva reală a încasării sumelor ce ni se cuvin sau cu perspectiva încasării fracționate pe tranșe de valori mici care nu ne permit să investim pentru a acoperi prejudiciile ce ne-au fost cauzate, reprezintă praguri peste care nu putem trece”, se mai arată în adresa lui Costică Constanda.

Omul de afaceri îi mai transmite lui Nicușor Dan că nu are garanția că edilul va mai câștiga un mandat la PMB, și astfel se teme că un eventual acord de eșalonare nu ar fi sigur.

Datoria către Costică Constanda și Maria Constanda trebuie achitată potrivit unei decizii definitive a instanței, dată în 2018.

În august 2020, Primăria Municipiului Bucureşti a fost informată de către Trezorerie despre depunerea unui dosar de executare, creditor fiind Costică Constanda. Primarul general de la momentul respectiv, Gabriela Firea, declara că PMB trebuie să-i returneze lui Costică Constanda 115 milioane euro, ceea ce reprezenta 20% din bugetul anual al Capitalei.

Litigiul dintre Constanda și PMB, încă din 2003

Litigiul dintre Primăria Capitalei și Constanda a plecat încă din 2003, când primar era Traian Băsescu. Edilul de atunci a semnat două decizii prin care le-a dat lui Eugen Lincaru și Dumitru Tudor un teren în Parcul Bordei, în schimbul unui teren din Satul Francez.

La vremea aceea, omul de afaceri Costică Constanda, deținătorul drepturilor litigioase în acest caz, a solicitat emiterea unui PUZ pentru construirea unui complex imobiliar în Parcul Bordei.

CGMB a refuzat aproabarea acestui PUZ, pe motiv că „Bordei” era spațiu verde, iar Constanda s-a adresat instanței.

În 2007, primarul Adrian Videanu semnează un schimb cu Constanda și i se dă înapoi terenul din Satul francez, unde, omul de afaceri cere din nou, în 2009, aprobarea unui PUZ, dar este respins de CGMB.

În cele din urmă, Constanda solictă Parcul Bordei înapoi, reclamând că Primăria nu a respectat contractul de schimb de pe vremea lui Videanu, iar în 2011, Tribunalul București decide că Primăria trebuie să-i plătească lui Constanda 165 de milioane de euro, contravaloarea pe terenul din Bordei, la valoarea din 2008.

În 2013, speța este judecată la Curtea de Apel București, unde se decide că omul de afaceri are de primit de la Municipalitate 75 de milioane de euro.

În prezent, conturile PMB sunt blocate.

 

Nicolae Oprea
Absolvent al Universității București, Nicolae Oprea și-a început cariera de jurnalist în anul 2004 și a semnat de-a lungul acestor ani în publicații precum Ziarul Libertatea (6 ani), Averea, Evenimentul Zilei (3 ani), dar și la Agenția de Presă citeste mai mult