DOCUMENT. Putin îi acordă cetățenia rusă lui Snowden, fostul angajat CIA care a divulgat secretele NSA

DOCUMENT. Putin îi acordă cetățenia rusă lui Snowden, fostul angajat CIA care a divulgat secretele NSA
Sursa FOTO: Captură
Publicat: 26/09/2022, 21:39
Actualizat: 26/09/2022, 21:41

Vladimir Putin a semnat luni un decret prin care îi acordă cetățenia rusă lui Edward Snowden, la nouă ani după ce acesta a primit azil în Rusia, unde s-a refugiat în urma divulgării secretelor agenției americane NSA.

Snowden, în vârstă de 39 de ani, locuiește în Rusia din 2013 pentru a scăpa de urmărirea penală în SUA, după ce a divulgat fișiere secrete, publicate de The Guardian, care au dezvăluit vaste operațiuni de supraveghere interne și internaționale efectuate de Agenția de Securitate Națională a SUA.

În 2020, Snowden a spus că el și soția sa, atunci însărcinată, solicitau cetățenia rusă pentru a nu fi separați de viitorul lor fiu într-o eră a pandemiei și a granițelor închise. Rusia i-a acordat drepturi de ședere permanentă în același an, deschizându-i calea pentru a obține cetățenia rusă.

„După ani de despărțire de părinții noștri, eu și soția mea nu dorim să fim despărțiți de fiul nostru. De aceea, în această eră a pandemiilor și a granițelor închise, solicităm cetățenia dublă SUA-rusă”, a scris Snowden pe Twitter la acea vreme, notează The Guardian.

„Eu și Lindsay vom rămâne americani, crescându-ne pe fiul nostru cu toate valorile Americii pe care o iubim, inclusiv libertatea de a-și spune părerea. Și aștept cu nerăbdare ziua în care mă pot întoarce în State, astfel încât întreaga familie să se poată reuni. Cea mai mare dorință a noastră este ca, oriunde locuiește fiul nostru, să se simtă ca acasă.”

Nu a existat nicio reacție imediată din partea lui Snowden, al cărui nume a apărut pe o listă de 72 de persoane născute în străinătate pentru care Putin le acorda cetățenia.

Glumele internauților: Snowden va fi în curând recrutat în armata rusă

Decretul lui Putin de a acorda cetățenia lui Snowden a dus rapid la glume pe rețelele de socializare că denunțătorul va fi în curând recrutat în armata rusă pentru a lupta în Ucraina, ca parte a campaniei de mobilizare la nivel național a țării.

„Va fi mobilizat Snowden?” a scris Margarita Simonyan, redactorul-șef al radiodifuzorului de stat RT, pe canalul ei Telegram.

Avocatul rus al lui Snowden, Anatoly Kucherena, a declarat agenției de presă de stat Ria Novosti că de fapt clientul său nu a putut fi recrutat deoarece nu a mai servit în forțele armate ruse. Avocatul a adăugat că soția lui Snowden, Lindsay Mills, solicita și ea cetățenia rusă.

Denunțătorul rămâne „low profile” în timp ce locuiește în Rusia, postând ocazional fotografii cu familia sa la Moscova. El a spus în 2019 că este dispus să se întoarcă în SUA dacă i se garantează un proces echitabil.

Snowden, care a criticat anterior abuzurile Kremlinului în domeniul drepturilor omului, nu a comentat în public invadarea Ucrainei. Înainte de război, el și-a exprimat în mod repetat îndoielile că Rusia va începe un război, dând vina pe mass-media pentru „escaladarea” conflictului.

Gilda Popa
Gilda Popa este licențiată în Drept și a urmat un master de psihologie organizațională la Facultatea de Psihologie - Universitatea București. A intrat în presă accidental, după ce a câștigat un concurs la un post local de televiziune din Constanța, citeste mai mult
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase