Doi jurnaliști români au fost reținuți de forțele de securitate transnistrene. Demersurile MAE pentru eliberarea lor

Doi jurnaliști români au fost reținuți de forțele de securitate transnistrene. Demersurile MAE pentru eliberarea lor
Bogdan Aurescu, ministrul de Externe al României / Sursa: Alexandra Pandrea
Publicat: 11/05/2022, 16:50

Ministerul Afacerilor Externe a anunțat, miercuri, că doi jurnaliști români care nu mai puteau fi contactați de redacțiile lor după ce fuseseră reținuți de forțele de securitate transnistrene, au fost eliberați ca urmare a demersurilor diplomatice.

Ministerul Afacerilor Externe a anunțat miercuri că, în seara zilei de marți, 10 mai, a fost informat că doi jurnaliști români, prezenți în interes profesional în regiunea transnistreană a Republicii Moldova, nu mai pot fi contactați de către redacție. Așa cum s-a aflat ulterior, cei doi aceștia fuseseră reținuți de forțele de securitate ale așa-ziselor „autorități” transnistrene.

„Ca urmare a dispoziției ministrului afacerilor externe Bogdan Aurescu, Ambasada României la Chișinău a întreprins în regim de urgență demersuri pe multiple canale, inclusiv pe lângă autoritățile competente ale Republicii Moldova și Misiunea în Republica Moldova a Organizației pentru Securitate și Cooperare în Europa, fiind obținută, după doar câteva ore, eliberarea celor doi jurnaliști. Aceștia au fost însoțiți, în condiții de securitate, spre capitala Chișinău, unde se află în siguranță, urmând să se întoarcă în România în perioada următoare”, a transmis MAE.

Potrivit comunicatului transmis, Centrala MAE și misiunea diplomatică română de la Chișinău nu au fost informate în prealabil despre intenția celor doi jurnaliști de a se deplasa în regiunea transnistreană a Republicii Moldova, în condițiile în care, recent, așa-zisele „autorități” transnistrene au impus o interdicție de intrare a jurnaliștilor străini în teritoriul controlat de acestea, la care se adaugă contextul recentelor incidente înregistrate, în circumstanțe încă neclare, în această regiune.

„MAE adresează mulțumiri deosebite autorităților Republicii Moldova și celorlalte autorități române implicate pentru acțiunea promptă și eficientă care, alături de demersurile MAE, prin Ambasada României la Chișinău, au condus la eliberarea celor doi jurnaliști români”, a transmis MAE, care a atras atenția asupra situației din zonă și a recomandat evitarea deplasarea acolo în perioada următoare.

În 26 aprilie, MAE anunța că a luat notă cu preocupare de cele câteva incidente înregistrateexplozii „suspecte”, în circumstanțe încă neclare, în regiunea transnistreană a Republicii Moldova. „MAE român apreciază că, în actualul context, este necesară abordarea cu reținere și prudență a situației, clarificarea neîntârziată a circumstanțelor acesteia, precum și evitarea angajării în orice eventuale provocări”, trasmitea MAE.

Madalina Prundea
Absolventă a Universității „Babeș-Bolyai” din Cluj-Napoca, Departamentul de Limbi Moderne Aplicate din cadrul Facultății de Litere, Mădălina Prundea a debutat în presa regională, la „Evenimentul Zilei de Transilvania”, la finalul anului citeste mai mult
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase