Maia Sandu, despre situația din Transnistria: ”Condamnăm orice provocări și tentative de a atrage Republica Moldova în acțiuni ce pot pune în pericol pacea în țară”

Maia Sandu, despre situația din Transnistria: ”Condamnăm orice provocări și tentative de a atrage Republica Moldova în acțiuni ce pot pune în pericol pacea în țară”
Președintele Republicii Moldova, Maia Sandu / Sursa: Administrația Prezidențială a Republicii Moldova

Situație din ce în ce mai tensionată în regiunea transnistreană, acolo unde – luni și marți – au avut loc mai multe explozii ”suspecte”, iar autoritățile de la Tiraspol au ridicat nivelul de alertă teroristă la ”roșu”. În contextul în care Rusia este acuzată că poate pun la cale ”mutări” prin intermediul cărora să poată interveni militar în Transnistria, așa cum s-a întâmplat în regiunea Donbas din Ucraina, din ce în ce mai multe voci susțin că o altă filă a unui scenariu războinic întocmit la Kremlin este pe cale de a se scrie.

Maia Sandu, președintele Republicii Moldova, a convocat – marți – o ședință a Consiliului Suprem de Securitate, iar ulterior a declarat că ”exploziile din regiunea transnistreană sunt intenții de escaladare”.

Sursa acestor tensiuni, a mai spus Maia Sandu, o reprezintă forțe din interiorul regiunii transnistrene care sunt ”forțe pro-război și care sunt interesate să destabilizeze situația în regiune”.

”Analizele noastre la această oră arată că există tensiuni între diferite forțe din interiorul regiunii interesate de destabilizarea situației. Acest lucru vulnerabilizează regiunea transnistreană și creează riscuri pentru Republica Moldova. Condamnăm orice provocări și tentative de a atrage Republica Moldova în acțiuni ce pot pune în pericol pacea în țară”, a precizat Maia Sandu, după ședința Consiliului Suprem de Securitate.

”Consiliul Suprem de Securitate a constatat faptele de escaladare”

Chișinăul insistă în continuare asupra soluționării pașnice a conflictului transnistrean, a mai spus Maia Sandu, iar în urma ședinței Consiliului Suprem de Securitate s-a decis ”creșterea intensității verificărilor circulației în adiacența zonei de securitate, creșterea intensității patrulării și verificărilor pe teritoriul Republicii Moldova și la frontieră”.

Teritoriul transnistrean nu este controlat ”de facto” de autoritățile de la Chișinău, dar teritoriul aparține Republicii Moldova, spune Maia Sandu.

”Consiliul Suprem de Securitate a constatat faptele de escaladare și a recomandat instituțiilor publice creșterea intensității verificărilor circulației în adiacența zonei de securitate, creșterea intensității patrulării și verificărilor pe teritoriul Republicii Moldova și la frontieră, creșterea nivelului de alertă în ceea ce privește securizarea obiectivelor de infrastructură critică și creșterea nivelului de alertă a tuturor instituțiilor responsabile de asigurarea ordinii publice și securității. (…) Aceste tensiuni se întâmplă pe teritoriul necontrolat de facto de către autoritățile de la Chișinău, dar acest teritoriu este al Republicii Moldova, iar acolo locuiesc cetățenii noștri”, a mai precizat Maia Sandu.


Citește și:

Cristian Lisandru
S-a născut în București, pe data de 18 iulie 1968, și este absolvent al Facultăţii de Jurnalism, specializarea Comunicare. Activitatea jurnalistică mai mult
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
„Nu e bine deloc”. Starea de sănătate a Regelui Charles s-ar fi înrăutățit. Palatul Buckingham...
Chirie de 30 de bani pe zi în locul din România cu priveliște de vis!...
FOTO. Ce frumoasă e iubita celebrului fotbalist! Poze hot cu manechinul
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Doi angajați de la o bancă din București au văzut că un client avea o...
Ce a pățit o româncă, după ce a cumpărat o caserolă cu aripioare de pui...
Regele Charles este într-o stare REA! S-au activat planurile de înmormântare!
Craterul din Slănic se măreşte, iar crăpăturile au ajuns la blocurile şi la casele din...
Cine este Ramona, tânăra de 28 de ani care ar fi căzut în gol de...
EXCLUSIV: 50 de lei o porție de hamsie la malul mării! Ce prețuri au restaurantele...
Wow sau Bau? Cât de mult le-au schimbat operaţiile estetice pe vedetele din România
China ne bate și la diesel! A creat un motor REVOLUȚIONAR
„Este foarte bolnav”. Îngrijorările cu privire la Regele Charles sunt din ce în ce mai...
Un veteran NASA a descoperit o nouă FORȚĂ a naturii, neștiută până acum
Regulă pentru absolut toți șoferii din România. Se pedepsește cu închisoarea de la 2 la...
Cât costă cea mai ieftină înmormântare organizată de „Regina Întunericului”. Suma este accesibilă pentru toate...
Regele Charles în stare gravă! Se pregătește înmormântarea!
Leo de la Roșiori a făcut mărturisiri emoționante despre momentele de marginalizare pe care le-a...
Ce au de împărțit la partaj Oana Radu și Cătălin Dobrescu: "El mă amenință că...
BANCUL ZILEI. Un dinamovist merge împreună cu câinele său într-un bar: - Dom’le, incredibil ce...
Regele Charles al III-lea este „mai bolnav decât lasă să se vadă”