Doi migranți au decedat și alți 40 sunt dați dispăruți după ce ambarcațiunea lor s-a scufundat în largul Atlanticului pe ruta dintre Maroc și Insulele Canare

Doi migranți au decedat și alți 40 sunt dați dispăruți după ce ambarcațiunea lor s-a scufundat în largul Atlanticului pe ruta dintre Maroc și Insulele Canare
Doi migranți au decedat și alți 40 sunt dați dispăruți după ce ambarcațiunea lor s-a scufundat în largul Atlanticului pe ruta dintre Maroc și Insulele Canare/FOTO: ANews.com.tr
Publicat: 17/01/2022, 19:56

Doi migranți au murit și alți 40 sunt dați dispăruți, după ce ambarcațiunea lor s-a scufundat în largul oceanului Atlantic pe ruta dintre Maroc și Insulele Canare, a declarat luni un oficial din Insulele Canare din Spania, potrivit ANews.

Salvatorii ajunși la fața locului au identificat 10 supraviețuitori care au fost returnați în Maroc, a declarat Txema Santana, oficialul guvernamental din Insulele Canare responsabil cu migrația.

Potrivit lui Santana, ambarcațiunea a intrat în dificultate duminică, la scurt timp după ce a intrat în apă în orașul de coastă Tarfaya, în sudul extrem al Marocului.

Proiectul de ajutor Alarm Phone a raportat, de asemenea, accidentul. Acesta a scris pe Twitter că operațiunea de salvare a autorităților marocane a întârziat mult și a fost lansată la 11 ore după primul semnal de urgență.

Numărul migranților și refugiaților care au murit încercând să ajungă în Spania a depășit 4.400 în 2021 – mai mult decât dublu față de anul precedent, potrivit unui grup de monitorizare.

Caminando Fronteras afirmă în raportul său publicat la începutul anului că aproximativ 90% dintre cei pierduți au pierit pe 124 de ambarcațiuni care au naufragiat în drumul lor spre Insulele Canare din Spania în anul care a luat sfârșit la 20 decembrie 2021.

De asemenea el sugerează că tot mai multe persoane încearcă să ajungă în Spania pe ruta Canarelor – și mor în acest fel – din cauza măsurilor de reprimare a migranților care traversează Mediterana spre Europa;

„Politicile de descurajare și de reținere impuse de Europa și Maroc pe rutele din vestul Mediteranei au împins în mod constant fluxurile de migrație spre Atlantic, făcând din Insulele Canare principala destinație pentru persoanele aflate în mișcare”, se arată în raport.